Een maand waar de lente nog ver te zoeken is, maar daar denken de muzikanten die deze vrijdag hun materiaal uitbrengen anders over. Serieus is het werk van Sterre Nacca met een single die beklijft, het zonnige verlangen met het geluid van Starfish en het stevige materiaal van The Covids die hun debuutalbum presenteren. Van Nederlandstalige droompop, tot zonnige indy met het nieuwe geluid van punk zijn de muzikale bestanddelen voor de tweede vrijdag in de maand maart.

Sterre Nacca

Nederlandstalige droompop in de rauwe wereld

Sterre Nacca deelt haar verhaal in de week met de internationale vrouwendag. Dat doet ze met haar single Oversteken.

Sterre maakt Nederlandstalige droompop en laat met haar muziek haar rauwe wereld zien. Dat doet ze met een zwoele stem, elektronische slaapkamerpop, met een combinatie van r&b met een vleugje rock en even dromerige live gitaar melodieën. Broer Dani heeft daarin een belangrijke rol, want hij voegt al deze elementen toe. Oneerbiedig zijn de vertalingen uit het Engels zeer zeker niet, want Sterre Nacca levert een indrukwekkende prestatie. Dat bewijs heeft ze al geleverd, omdat zij afgelopen december in het voorprogramma heeft mogen staan van Selah Sue. Al eerder brengt ze al eigenzinnige nummers uit als Zandkastelen en Waanzin met producties van CRZE.

Kwetsbare kant

Inkijk in gevoel en situatie

In Oversteken laat Sterre zich van haar meest kwetsbare kant zien, gedurfd en rauw, met een geruststellende ondertoon. Zoete harmonieën en gitaar brengen haar wereld tot leven, haar verhaal geeft het kleur. Sterre slaagt er zelfs in dat je een inkijk krijgt hoe iemand zich voelt en de situatie bekijkt. Het gaat over de overgang van de ene fase naar de andere. Het zoeken naar jezelf als jonge vrouw die probeert het hoofd boven water te houden ondanks een dynamisch leven vol vallen en opstaan. De angst om hoopvol te blijven ondanks vergane foute relaties en de kracht om door te gaan en er een strik om te binden en te zeggen nou: 'dit is het, en dat is eigenlijk best prima'.

Een lofzang op het gebroken hart, een moderne smartlap of Bløf op de maan, oversteken is dit alles en meer. 'Is het ooit genoeg, ben ik ooit genoeg?'

Starfish

Muzikale warmte laat meteorologische kou even buiten

Starfish heeft al eerder van zich doen spreken, waarbij Mats Admiraal samen met Berry Nelson van Jack & The Weatherman al een nummer heeft geschreven. De song Love You Like Crazy is daar al een aanwijzing met de muzikale paden die de Haarlems/Heemskerkse band bewandelt.

Op het nieuwe nummer Vibing Solo is het niet anders. De naam Tinus KonIjnenburg zegt niet zoveel, maar als Gold Kimono heeft hij al de nodige muzikale voetsporen achtergelaten. In het verleden heeft Martijn Konijnenburg zoals hij echt heet, meegeschreven aan song materiaal van onder meer Caro Emerald, Duncan Laurence en Anouk. ,,Vibing Solo is een nummer dat gaat over jezelf opnieuw uitvinden en openbaringen tijdens deze interne zoektocht. Erachter komen dat je het in je hebt, niemand nodig hebt. Een nummer om je mood dus even te boosten na een lange grijze winter”, zegt Mats over de single Vibing Solo.

De single heeft net als de voorganger een zonnige vibe. Wel nodig in de maand maart, want die is meteorologisch gezien tot dusver niet om over naar huis te schrijven. Daar gaat wat Starfish wel verandering in komen, want volgende maand komt het album Sunrise uit die de heren op 8 april in het Haarlemse Patronaat zullen gaan presenteren.

The Covids

Uit verveling ontstaan in eerste lockdown

De Amsterdamse punkband The Covids laten weer van zich horen en doen dat met hun debuutalbum Bust To Bits. In 2021 met een periode van hollen en stilstaan op het gebeid van covid en waar de band de naam ook aan heeft ontleend, brengen ze hun eerste EP uit. Die naam is ontstaan, omdat de band uit verveling is ontstaan in de eerste lockdown.

Inmiddels zijn de tijden verandert en kunnen The Covids knallen. Dat doen ze dan ook ruimschoots op het debuutalbum wat ze uitbrengen  op Wap Shoo Wap Records. De Amsterdamse band vertegenwoordigt een lichting noisy bands zoals Ploegendienst (die onder meer te zien zullen zijn bij Baroeg Open Air) en Hang Youth. The Covids maken een combinatie van punk, powerpop en alternatieve rock. Na de verveling van de lockdown krijgen The Covids de kans om te laten zien wat ze kunnen tijdens de herfst van 2021 met een eerste optreden. Energiek zijn hun optredens en dat is te merken aan de agenda van de band. Naast optredens in Paradiso, Vera, Patronaat en festivals zoals Wildeburg en Mañana Mañana, staan er voor 2023 ook tours gepland door de VS, Mexico en Europa.

Rauwe tracks

Lol maken in tijden die apocalyptisch aanvoelen

Onder leiding van energieke frontman Mehdi Tallal laat de band op hun eerste album Bust to Bits elf rauwe, dynamische en melodieuze tracks horen. The Covids hebben het niet van een vreemde, want ze hebben zich laten inspireren door bands zoals Buzzcocks, The Damned en The Wipers. Titeltrack Bust to Bits laat goed horen waar het bij The Covids om draait. Dat is namelijk lol proberen te maken in tijden die soms apocalyptisch kunnen aanvoelen. Dat optredens van The Covids in trek zijn, blijkt wel uit de kaartverkopen, want het optreden van hun releaseshow in Paradiso op 11 maart is gewoon uitverkocht.