Waar het vorige week slechts om één singlerelease is gegaan, zijn er bij het slot van deze zomerse junimaand maar liefst vier nieuwe singlereleases. Die lopen nog eens sterk uiteen met werk van Ruud Houweling, Kafka, The Sunrise Paradise en Let’s Build An Empire. Het is een muzikale reis van verhalende muziek tot een stevige uithaal uit alle windstreken van een polderprovincie. De muziek laat zich niet sturen door een zomer die eveneens wisselende kenmerken heeft.

Ruud Houweling

Op weg naar nieuw album materiaal

Ruud Houweling komt oorspronkelijk uit Alphen aan de Rijn, maar strijkt in de jaren negentig neer in Zandvoort. In 2017 brengt hij het album Erasing Mountains uit, wat in 2019 wordt gevolgd door de EP The Wind Just Blew A Day Away.

Ruud heeft de tijd genomen en die tijd en rust klinkt door in de eerder uitgebrachte single I’ll Always Believe In You. Die single doet hier en daar zelfs denken aan Erasing Mountains, hoewel dat nummer wat tempo betreft iets hoger ligt als I’ll Always In Believe You. De kalmte en de rust lijkt de songwriter en muzikant te vinden in de directe omgeving met de Amsterdamse Waterleidingduinen om de hoek. Het is dan niet gek, dat hij voor de clip van I’ll Always Believe In You juist dat decor heeft uitgekozen. In dat op zicht biedt Zandvoort veel, met een stuk rustiek duin, waar de tijd tot stilstand komt. De dynamiek van het toerisme wordt verslonden door grazende hooglanders die als een natuurlijke grasmaaier het duin niet laten verwilderen. Die schoonheid inspireert en dat is terug te zien in de clip bij I’ll Always Believe In You.

Basis nieuw materiaal al eerder gelegd

‘Het is een lied over autonomie, herwonnen vrijheid en weer leven in het moment’

Het afgelopen jaar legt Ruud de basis voor het nieuwe album Accidental Pictures. Dat album zal op 29 september verschijnen en daar staat ook de nieuwe single Feeling Allright op. Deze single is de opvolger van I’ll Always Believe In You. ,,Ik schreef dit nummer in de schaduw van een boom met uitzicht op de Atlantische Oceaan en de vuurtoren van Goury, in het meest westelijke deel van Normandië, Frankrijk. Het personage in de tekst is ook op reis, na het beëindigen van een bepaalde periode in zijn leven, genietend van zorgeloosheid na een zeer lange tijd. Hij kijkt terug, maar wil nog niet vooruit kijken. Het is een lied over autonomie, herwonnen vrijheid en weer leven in het moment. Je merkt misschien dat je bent gaan meefluiten met de laatste paar maten van dit zomernummer, net zoals je misschien zou merken bij het horen van Otis Redding's Sitting on the Dock of the Bay”, vertelt Ruud over de single.

Voor het werk aan deze nieuwe single is behoorlijk wat energie gestoken, want zo is Feeling Allright gemixt in de studio van Tucker Martine (The National, Madison Cunningham, First Aid Kit) met Oz Fritz achter de console. Hij is ooit een van de belangrijkste mensen geweest op enkele albums va Tom Waits. De mastering van de single is gedaan door Howie Weinberg die dat eerder heeft gedaan voor Nirvana, RHCP, Sheryl Crow. Net als de vorige single I’ll Always Believe In You klinkt de warmte door zowel de tekst als de muziek. Dat heeft alles met Ruud zelf te maken die de verhalen in zijn muziek meesterlijk kan vertellen en daar de juiste toonzetting bij weet te vinden. Vakmanschap in zowel de muziek als de tekst hoor je er aan af in Feeling Allright.

Kafka

Ode aan mysterieuze persoon gegoten in een chanson

Kafka daagt zichzelf graag uit, wat het tweetal Dafne Holtland en Frank van Kasteren nog eerder doet met een samenwerking tussen henzelf met WAZGOGG uit Japan met als uitgangspunt om de kloof tussen de Japanse en Nederlandse muziekindustrie te overbruggen. Nu komt Kafka met een Franstalige single.

Naast de Nederlandse chansonnière Tess Merlot die al een serie Franstalig materiaal heeft uitgebracht, waagt ook Kafka zich aan een chanson en zijn daar in die gedachte goed geslaagd. Met een Grande Boucle voor de deur past het helemaal in de maand die gaat komen. Voor het tweede album schrijft Kafka het materiaal voor een groot deel geschreven in een oud, vervallen huisje in een pittoresk Frans dorpje. Het dorpje oogt als een museum: bijna te schoon en te net opgeruimd om waar te zijn, de tuintjes liggen erbij als de tuinen van Versailles. Het vervallen huisje valt uit de toon, verstopt achter een verweerde schutting en een verwilderde tuin. In een poging erachter te komen van wie dit mysterieuze huisje ooit geweest is, stuit het duo op een naam die slordig in het hout van het klusschuurtje gekerfd is: Etienne. Wie was deze man? En wat is er met hem en deze plek gebeurd?

,,Dit lied is een dankwoord en ode aan de mysterieuze Etienne en zijn huisje. In het Frans natuurlijk, anders verstaat hij het niet”, zeggen Dafne en Frank over de single Etienne.

The Sunrise Paradise

Statement met nieuwe single Black Levi’s

The Sunset Paradise doet denken aan Oasis, The Killers, John Mayer en Di-Rect. Het geluid laat soms elementen horen die zijn gebruikt in de jaren ‘80. Het is The Sunrise Paradise in een notendop die vorig jaar nog de single Older heeft uitgebracht

Inmiddels laat het tweetal Robin Smit en Jaap Koopman weer van zich horen met de single Black Levi’s wat de eerste song is van hun aanstaande EP Trick of The Light. ,,Het is een ultieme ode aan de toxische relatie zoals ze deze uit de eerste hand hebben ervaren. Het beschrijft de verhouding tussen een kwetsbare en onzekere jongen die zichzelf compleet wil veranderen om in de gunst te vallen bij een vrouw. De jongen is zo wanhopig op zoek naar liefde dat hij compleet vergeet wie hij is, wat hij wil en wat hij nodig heeft”, zeggen Robin en Jaap over de nieuwe single. Maar er is nog meer. Eigenlijk gaat het hele plaatje, zoals de foto van de cover. Deze is geïnspireerd op cover-art als Sticky Fingers van The Rolling Stones en Born In The U.S.A. van Bruce Springsteen. ,,We wilden de grens opzoeken van wanneer Amerika de single cover zou verbannen. Er wordt op zoveel plekken ter wereld nog moeilijk gedaan over ontblote lichaamsdelen, zodoende ook in de vrijheid hoe jij er zelf bij wil lopen”, zegt gitarist en tevens model Jaap Koopman van The Sunrise Paradise.

Let’s Build An Empire

Stevige nieuwe single van Helderse rockers

Met Don’t Ask heeft Let’s Build An Empire al een flinke uitroepteken weten te zetten in de alternatieve muziekscene. Dat is niet alleen in de eigen provincie het geval, maar langzaam begint ook Nederland dor te krijgen dat Let’s Build An Empire aan het doorpakken zijn.

Dat doet het met de tweede single Drive. Die single heeft kenmerken van stevige alternative rock, maar ook elementen van progressieve rock en het doet zelfs denken aan die andere Noord-Hollandse band die een zelfde soort geluid maakt, namelijk Semistereo uit Uithoorn. Rock en stevige gitaren is de meest krachtige vorm van muziek maken, maar in Drive schuilt pure emotie die ook een behoorlijke schoonheid kent. Drive zoals Let’s Build An Empire dit benoemt op de single is de drijfveer, het vuur om iets brandend te houden en als dat niet lukt, is het beter om daar afscheid van te nemen. Kortom inhoudelijk heeft de band uit Den Helder zeer zeker wat te vertellen op hun nieuwste single. Voor zowel Don’t Ask en Drive heeft Let’s Build An Empire de basis al gelegd in de tijd dat Nederland op slot zit. Nu kan het er allemaal uit en wordt het geduld beloond.