De tweede vrijdag van mei brengt maar liefst vier nieuwe singlereleases voort, waarvan één door een songwriter die weer terug is van weggeweest. Om met de laatste te beginnen, gaat het om Ruud Houweling uit Zandvoort, die in 2019 met zijn EP ‘The Wind Just Blew A Day Way’ uit heeft gebracht. Culi brengt sinds zijn deelname aan de Rob Acda Award een nieuwe single uit, PIEN doet hetzelfde, maar nu zonder de Britse DJ-producer Synergy en Francis Alban Blake spreekt weer via Frank Bond met een nieuwe single.

Ruud Houweling

Eerste nieuwe single na EP

Ruud Houweling neemt de tijd voor het maken van nieuw materiaal. Het laatste wat hij heeft uitgebracht is in 2019 de EP The Wind Just Blew A Day Way. Daarvoor brengt hij in 2017 het album Erasing Mountains uit.

De single I’ll Always Believe In You is de eerste nieuwe single na vier jaar. Het is nu al een single die ontroert, als je goed naar de song luistert. Het zit direct al in de line ‘Drifting Away From You’. Ook heeft Ruud het al dat het hem gebeurt en dat hij er even geen controle over heeft. Niet zo verwonderlijk, want het liedje is de weerslag van een periode waarin hij door alles dat er speelt in de wereld, heel even wegdrijft van zijn grote liefde, de muziek, maar waarin hij altijd zal blijven geloven. Dat is aan de single I’ll Always Believe In You aan af te horen. De tijd voor iets nemen en het geduld waarmee deze single bewijst dat je het hoofd niet op hol moet laten brengen. Ook nu weer verwerkt Ruud muzikale invloeden uit de wereld in de single.

Met Cloudmachine is de band van Ruud ooit uitgeroepen bij Independent Music Awards in de Verenigde Staten voor ‘Best Alternative album’. Dat dateert uit 2014. Inmiddels heeft Ruud als solomuzikant materiaal uitgebracht om rustig te luisteren, want zowel het album Erasing Mountains uit 2017 en de EP The Wind Blew A Day Away is materiaal wat tijdloos blijft.

Culi

Grimmige teksten op een zachte nostalgische beat

Culi is een 19-jarige eenmansband die één van de deelnemers geweest aan de voorronden van de Rob Acda Award. Na de deelname is het nu tijd voor nieuw materiaal. Iets wat hij al heeft laten doorschemeren tijdens de avond dat hij zijn optreden doet in het Patronaat tijdens de Rob Acda Award.

Volgens Culi krijgt hij voor de single See Through inspiratie uit een verhaal over wapens. ,,Dit nummer vertelt een verhaal over het gevoel alsof je doorzichtig bent, door de metafoor van een pistoolschot”, zegt Culi. Voor See Through begint het songwritingproces in een hotelkamer in Londen – zonder enige apparatuur behalve een laptop – waar Culi muziek schrijft met artiesten als Collard en Koder. Het proces waar hij de song schrijft gebeurt na zijn deelname aan de Rob Acda Award eerder dit jaar. Het zijn grimmige teksten op een zachte nostalgische beat met de feel van een videogame uit de jaren 2000.

Voor het materiaal maakt hij gebruik van een Stratocaster en een MacBook. Daarin omschrijft hij achtbanen van emoties, geportretteerd vanuit een slaapkamer op zolder.

PIEN

De strijd van het vinden van liefde en het proberen te houden

Nadat PIEN eind vorig jaar de EP 3.0 uitbrengt, zijn er twee uitstapjes met DJ-producer Synergy uit het Verenigd Koninkrijk. Die samenwerking resulteert in de singles I See Sounds en Illusions.

Na de twee muzikale uitstapjes die PIEN eerder dit jaar maakt met Synergy, vindt ze het nu weer tijd voor iets wat ze zelf wil maken. PIEN komt oorspronkelijk uit Santpoort-Noord maar is voor haar muzikale opleiding naar onder meer Schotland gegaan. Met die muzikale wijsheid maakt PIEN eind vorig jaar haar debuut met de EP 3.0. Voor het nieuwe werk is het een persoonlijk verhaal. De nieuwe single WTF. ,,Ik schreef dit nummer tijdens een uitbarsting na de zoveelste break-up. Ik was zo moe en gefrustreerd van al het proberen en het eindeloos proberen om in een relatie te blijven met iemand, zelfs als dat niet het beste is voor mij. Ik wilde gewoon mijn 'happy ending' om het maar gehad te hebben, maar helaas werkt dat niet zo in de liefde”, vertelt PIEN over haar nieuwe single.

Deze nieuwe single klinkt duidelijk anders dan haar debuut EP. Na maanden van experimenteren en het schrijven van nieuwe muziek, vindt PIEN zichzelf in haar eigen ‘dream pop sound’, wat volgens haar past als een handschoen. Dit geluid zal de basis worden van haar nieuwe album dat zal in 2025 uitgebracht gaat worden.

Francis Alban Blake

De zwanenzang van een filosofische, poëtische muzikant uit Warder

Wereldvreemd is Frans de Blaak geraakt in de wereld die de zijn niet meer is, als zijn vrouw in 2018 overlijdt. De verschijning is al mysterieus bij zijn muzikale vrienden Frank Bond en Ferry Jonk. Frans de Blaak heeft ooit nog het idee om als Francis Alban Blake zijn muziek uit te gaan brengen.

Op die nieuwe Me And My Name lijkt het wel weer alsof het ontstemde harmonium weer te horen is. De EP Spells die nog moet komen, is het laatste wat nog afkomstig is van Francis Alban Blake en waar Frank Bond het muzikale testament uitvoert. In de woorden lijken een bepaalde bitterheid door te klinken en tegelijkertijd is het ook super melancholisch van iemand die de wereld kwijt is. Het is wat Frans ooit tegen Frank zegt: ,,Als iets kapot is, mag het ook kapot klinken”. Het zijn de woorden die hij gebruikt bij More Is Not The Answer van het album Passages. Als de vrouw van Frans overlijdt verdwijnt hij vrijwillig. Ondanks een oproepingsritueel bij de albumrelease in april 2022, blijft de filosofische, poëtische muzikant uit Warder weg.

Inmiddels is gebleken dat hij nimmer terugkeert, want in een riviertje vlakbij Parijs is hij levenloos gevonden. Frans is gevonden in een streek waar ooit ook Vincent van Gogh heeft rondgelopen. Het lijkt geen toeval te zijn…