De tweede vrijdag van januari kent geen Nederlandstalig werk, maar wel muziek van verschillende stijlen, zoals het bijna klassieke van Pitou, het stevige van Von Veh en het verhalende van Jasper Schalks. Kortom dreampop, onvervalste rauwe rock en americana waar de tragiek in verborgen zit. Pitou brengt haar nieuwe single ‘Devote’, Von Veh komt met het titelnummer van hun EP ‘Undecided’ en Jasper Schalks brengt zijn nieuwe single ‘The Ballad Of Lisa Marie Montgomery’.

Pitou

Klassieke invloed hoorbaar op nieuwe single

Pitou is bezig om haar album Big Tear te gaan presenteren die later dit voorjaar nog gaat verschijnen. Onderweg ernaar toe brengt ze een losse single uit die op het album terug is te horen. Dat doet ze met Devote. Het afgelopen jaar heeft ze in november een optreden gedaan bij 3 voor 12.

Muzikaal gezien is Pitou al langer bezig dan vandaag. Voor haarzelf begint ze al op negenjarige leeftijd in een kinderkoor. Van dat begin, is dit in haar muziek eigenlijk nog steeds te horen van waar ze ooit mee is begonnen. Zingen. De single Devote heeft dan een speciale betekenis. ,,Die openingszin - 'We sterven allemaal langzaam' - is wat we allemaal doen", zegt Pitou. Het nummer is ook ingesteld op dezelfde tijd als die van een klok - 60 slagen per minuut. ,,Dat is het exacte tempo waarin de tijd voorbijgaat. Het tempo van het leven, in zekere zin, of in ieder geval de manier waarop wij mensen ons leven in de tijd meten", vertelt Pitou over haar nieuwste single.

Devote is een gedragen nummer met de zangstem van Pitou die de single de klassieke twist geeft en nodig heeft.

Von Veh

Tegenslagen te boven komen met release van titelnummer EP

Het afgelopen najaar is voor Von Veh er één om snel te vergeten. De band presenteert de EP Unecided nog voor het publiek in de Tanker en als oktober 2022 nog moet beginnen. Vlak voor een gepland optreden bij ‘Women In Rock’ gaat het mis. Gitarist Ivan Liealing is samen met zijn dochter betrokken geraakt bij een auto ongeluk. Inmiddels gaat het gelukkig met hem weer goed en is Ivan net als dochterlief aan de betere hand. Hetzelfde geldt voor zijn wederhelft Mariska die niet veel later door een ongelukkige val met haar fiets in de ziekenboeg beland. Net op het moment dat de band bezig is optredens te willen gaan doen van de EP Undecided zoals ‘Women In Rock’. Bij de pakken neer zitten doet de band niet, want de frontvrouw herstelt eveneens met pennen in de rug van dit alles en dat betekent dat de band langzaam na gaat denken over het hervatten van optredens.

Verstikkende relatie

Van het ene uiterste in het andere uiterste

De intro is er één van een alternative rock nummer die je doet denken aan de jaren negentig, maar dat kun je wel aan Von Veh overlaten. Met vooral de manier hoe de drums in het nummer worden gebruikt en de manier waarop Mariska het nummer haar stemgeluid geven de song een onbestemd gevoel. Dat is precies waar het nummer over gaat. ,Het is opgedragen aan mensen die een beknellende en verstikkende relatie zitten”, vertelt Mariska over Undecided. Het is van het ene uiterste naar het andere uiterste. ,,Het ene moment wordt je de hemel in geprezen om vervolgens weer te orden uitgekotst”, zegt Mariska over het titelnummer van de EP.

Jasper Schalks

De tragiek van Lisa Marie Montgomery

De nieuwe song van Jasper Schalks kent een behoorlijke tragiek. Het is het verhaal over Lisa Marie Montgomery en op waar gebeurde feiten.

Als je op de wereld komt en je vader niet kent, dan is de start al niet goed. Jasper vertelt het verhaal van de vrouw die op 13 januari 2021 door de Amerikaanse overheid is gedood. Het meest aangrijpende van het verhaal is dat de moeder van Lisa niet kan omgaan met kleine kinderen. Zeker als moeder met een vriend thuiskomt die dat ook niet kan. Het geeft een inkijk in wie Lisa Marie Montgomery nu echt is. Er zit veel meer achter de persoon die in een slechte omgeving moet starten in de maatschappij. Met alle gevolgen van dien.

Wat Montgomery heeft gedaan om ter dood te worden veroordeeld is afschuwelijk, maar haar levensverhaal dat haar de persoon heeft gemaakt die ze uiteindelijk is geworden, maakt het nog veel afschuwelijker. The Ballad of Lisa Marie Montgomery vertelt het verhaal van een vrouw die haar hele leven door de autoriteiten uit het oog is verloren, tot ze uiteindelijk iets doet, wat haar tot die daad heeft gebracht.