Met een album, twee EP’s en een singlerelease wordt de maand januari afgesloten, met thema’s om bij na te denken. Het album is Nederlandstalig en komt van Losse Jos, het dromerige is van CHARLOT. Met een uitstekend popjaar van 2022 achter de rug is Lotte Mulder weer productief en liggen er weer plannen voor een EP. Dat is een mooie brug naar de twee EP’s die vandaag naar buiten toe zijn gebracht van Panda Noir met de EP ‘Failed Being Wise’ en Lorem Ipsum met de EP Bitter Garnish. De laatste houdt de spanning er een beetje in, want op 2 februari presenteert de Volendamse band hun nieuwe materiaal in Cinetol Amsterdam.

Panda Noir

Door vallen en opstaan wijzer worden

Panda Noir heeft in aanloop nar hun eerste EP Failed Being Wise een viertal singles uitgebracht. De band heeft de spanning erin gehouden als het gaat om hun EP. Daar tussendoor hebben ze wel de nodige optredens gedaan, waarbij de band het nog weet te schoppen tot de finale van de Amsterdamse Popprijs.

Nu de EP er is beschrijft het leven van waar jonge mensen in hun leven tegen aanlopen. Wat stijl betreft laat Panda Noir eigenlijk alles horen. Rustig, symfonisch, mysterieus maar ook stevig. De titel van hun EP zegt ook iets over henzelf, want onderweg naar de EP is het toch wat hobbelig geweest. Dat is wellicht de herkenbaarheid voor jonge mensen die ergens naar toe groeien en uiteindelijk hun droom proberen te verwezenlijken.

Grootste troef van Panda Noir blijft hun veelzijdigheid. Het gaat allemaal moeiteloos. Het Mirror, Stranger is de mysterieuze opening van de EP. Dynamisch, maar ook stille passages, waarbij de elektrische gitaar niet ver weg is. Dat instrument vervult weer een heel prominente rol op bijvoorbeeld de eerder uitgebrachte single Light Me Up. Die neigt weer naar het alternative grunge. Een band die dat al kan, verdient gewoon meer, waarbij Esmé Gabeler en Bonno Heijke de drijvende krachten van de band zijn.

Lorem Ipsum

Nederlandse tornado uit Volendam

Waar Panda Noir nog de finale van de Amsterdam Popprijs heeft weten te halen, is dat voor Lorem Ipsum uit Volendam iets anders afgelopen. Of de vier daar wakker van liggen? Misschien niet, want aan belangstelling geen gebrek, door onder meer als ‘Trending talent’ bij 3FM uit de bus te komen en onder meer een showcase bij Pinguin Radio tijdens Eurosonic Noorderslag raast Lorem Ipsum als een tornado door het Nederlandse muzieklandschap.

Sanguli en Lessons In Living zijn de enige twee single die van de EP Bitter Garnish zijn gehaald. Daar waar hun titelloze EP afgelopen jaar al goed is ontvangen, heeft de Volendamse band het nu wat grover aangepakt. Het is rauwer, rafeliger en vooral gitarist Peter Steur heeft er zin in. De elektrische gitaar heeft een leidende rol. Kortom van indy naar alternative rock. Het is alsof het stevige Britpop een nieuw jasje aangekregen heeft van Lorem Ipsum.

De single Lessons In Living blijft toch de meest in het oorhangende werk van Lorem Ipsum. Mariska Veres van het Haagse Schocking Blue moet vanaf haar wolk een knipoog even aan fontvrouw Michelle Tuyp. Het is een mix van Siouxsie And The Banshees en Shocking Blue. Een ander smaakvol nummer is Forgetmenot. Verwantschap met Panda Noir is dat je door schande en schade wijs wordt.

Losse Jos

Het Nederlandse leven in de notendop

Losse Jos beschrijft wat schrijvers doen als ze naar objecten, maar ook als ze naar mensen kijken. Het beste vergelijkingsmateriaal is met de kronkels van de illustere Simon Carmiggelt. Vooral waarbij Losse Jos zich afvraagt hoe iets of iemand zich moet voelen, wat allemaal terug is te horen op Lukraak.

Losse Jos heeft een arbeidzaam leven, maar uiteindelijk kiest hij voor de muziek. Dat is maar goed ook, want het begint al goed met Hangen. Vooral hoe hij zijn woorden kiest waarin deze dubbelzinnig wordt gebruikt, doen je glimlachen. Zoals bijvoorbeeld Kater en Surfer. Waar Kater nog over relaties gaat, is het weer bij Surfer de verwondering.  Werken is nu typisch een voorbeeld waar schrijver Carmiggelt over de schouder van Losse Jos heen kijkt. Nog zo’n briljant staaltje is op het nummer Sleutels.

Het mag misschien eenvoudig klinken, maar toch lijkt Losse Jos over elk woord te hebben nagedacht. Het gaat bij Lukraak vooral om het effect. Een half uur luisteren naar dat album en je kunt er weer helemaal tegen.

CHARLOT

Donker en licht kunnen niet zonder elkaar

Het afgelopen jaar moet voor CHARLOT tot tevredenheid stemmen, met optredens in de Popronde waarbij de band zelfs eindigt van deze muzikale tournee in de Melkweg. Bovendien heeft CHARLOT de support een aantal malen mogen verzorgen van Froukje.

Met de nieuwe single Nightblind kinkt CHARLOT weer als vanouds. Mysterieus waarbij de elektronica op een subtiele manier weer de rode draad vormt. Heel soms doet het stemgeluid van Lotte Mulder je denken aan Máire Ní Bhraonáin van de illustere Ierse band Clannad. Inhoudelijk is de single er weer één waarbij een ieder te maken heeft met gedachten en angsten over mensen die ineens uit je leven kunnen verdwijnen en welk antwoord je daarbij moet vinden.

Verder is CHARLOT bezig iets bijzonders neer te zetten. Het antwoord zal komen bij een optreden in Gebroeders De Nobel in Leiden waar de band op 8 maart een optreden gaat verzorgen met een klassieke inslag.