Niet drie, maar vier nieuwe releases op deze vrijdag van maart en in het licht van de Provinciale Verkiezingen zijn hier wel meerdere keuzes mogelijk. Het gaat van het moderne Nederlandstalige lied tot de chansons in de Engelse taal. Het moderne Nederlandse levenslied is afkomstig van Martin Malibu, de country van Sam Saxton, een mix van jazz, funk, soul en hiphop van Beetfreeze samen met Them Two The Gotcha Crew en als afsluiting de chansons van Morpheus. Ruime keus om een weekend me in te gaan.

Martin Malibu

Nederlandstalige charmezanger met theaterachtergrond

Martin Malibu ontstaat in 2019 uit een kunstproject van muzikant en theatermaker Marnix Vinkenborg en filmmaker Linus Kropp. Dit gebeurt tijdens het maken van een zogenaamde mock documentary. Kortom niet gebasseerd op feiten, maar meer een parodie met satire.

Martin Malibu heeft al eerder materiaal uitgebracht. In het coronajaar 2020 verschijnt de EP Lidia, gevolgd door de single Je T’Aime. Vooral daar klinkt een duidelijke parodie door van wat ooit een grote hit. Geen cover, maar gewoon op de wijze van Martin Malibu. In 2021 volgt nog de single Cowboy Love en nu is het de beurt aan Vreemden. De moderne variant van het Nederlandse levenslied is uiteraard met een knipoog. Opnieuw is het parodie. Niet alleen de smartlap klinkt in Vreemden door, wat denk je van een onvervalste Duitse Schlager?

Martin Malibu zal Martin Malibu niet zijn als hij bij de single nog een clip aflevert. Die clip is opgenomen op verschillende locaties in Parijs.

Sam Saxton

Van sport naar country

Sam Saxton heeft een hockeyverleden bij Jong Oranje, maar Sam kiest uiteindelijk voor de muziek. In haar sportbestaan maakt ze muziek, maar lang niet zo actief als dat nu het geval is.

Inmiddels zijn er al drie singles verschenen Take A Ride, Seasons, Misty Days en nu de vierde single Love You So. Onder de volgers van haar muzikale carrière is Harry Slinger van Drukwerk. Niet onlogisch want de zoon van Harry Slinger, Bram speelt samen met Bas Kors mee bij sommige liveoptredens van Sam. Of dat ook gaat gebeuren op 13 april in het Haarlemse Patronaat is de vraag. Op die dag presenteert Sam haar album. Love You So is de laatste single voor de release.

Beatfreeze samen met Them Two The Gotcha Crew

Vat vol jazz, funk, soul en hiphop stijlen

Beatfreeze is het muzikale collectief rond drummer Wim de Vries en gitarist Joost Zoeteman. Het tweetal is nu wel een heel bijzondere samenwerking aangegaan voor de single We Are The Universe.

De namen Iwan van Amersfoord en Ro Krom zeggen voor de meeste mensen weinig, maar in de vaderlandse muziekgeschiedenis behoorlijk veel, want zij zijn twee leden van de illustere Haarlemse band Gotcha! Het zit ook in de verwijzing in de samenwerking: ‘Them Two The Gotcha Crew’. Veel hooks met funk en soul. De blaaspartij door trompettist Philip Lassiter (o.a. Prince, Ariana Grande) op We Are The Universe geven de jazz twist aan het nummer. Het is duidelijk dat Beatfreeze ineens in de spotlights komen door de samenwerking met het legendarische ‘punks with funk’ tweetal E1 ‘Rockattack’ Ten en Robadope Ro, kan de luisteraar rekenen op een muzikaal dampend funkfeest!

Kortom het tweetal van Gotcha! zorgt voor een dampende single. Het is direct een muzikale reünie met E1 ‘Rockattack’ Ten en Robadope Ro. De laatste heeft jarenlang zich meer beziggehouden met zijn werk als DJ en heeft daarvoor een flink deel van de wereld afgereisd. Het bloed blijft kruipen waar het niet gaan kan en drukt Robadope Ro best wel een stempel op We Are The Universe.

Morpheus

Verstilde chansons in de traditie van Franstalige chansonniers

Afgelopen maand laat Morpheus al van zich horen met Burning In Paris. Daarbij heeft de Amsterdamse muziekmaker Martijn Verhagen die schuilgaat achter Morpheus ook de twee andere nummers Gold en Morphosis meegenomen. Het laatste nummer is tegelijk de titel van de vandaag verschenen EP.

De naam Morpheus is niet zomaar. In de Griekse mythologie is hij de god van de dromen en dromerig is het zeker. Morpheus is een dromer en dat vertaalt hij naar zijn songs. Het werk laat vooral de invloed van Jacques Brel terug horen. Het is niet alleen de invloed van Brel, maar ook de invloeden Charles Aznavour, Joep Beving en Agnes Obel zijn er in terug te horen. Soms is het bijna klassiek te noemen. Dat zit vooral in de eerdere single Burning In Paris die vooral gaat over het thema tijd, want tijd is gelimiteerd. Die single heeft hij vanuit het perspectief van zijn vader geschreven. ,,Mijn moeder wilde graag familie bezoeken in Parijs, maar mijn vader hield dit een beetje af. Dit omdat hij er niet zo van houd om erop uit te gaan. Achteraf, na het overlijden van mijn moeder, kreeg hij hier spijt van. En vond hij het zonde dat ze deze herinneringen niet samen hebben kunnen maken", vertelt Morpheus over deze single.

De afsluiter is een mooi naspel. Met de veelzeggende titel Watching Over Me lijkt het alsof de moeder van Morpheus toch waakt en meekijkt.