Meteorologisch gezien, is april een eigenwijze maand, waarbij de mussen dood van het dak af kunnen vallen maar ook weer niet. Zo is het muzikaal gezien op deze tweede vrijdag van april precies zo, omdat het materiaal best eigenwijs is met een debuut van La Promenade Violence, een tweede single van New Exhibit en country van Sam Saxton die deze week haar releaseshow heeft gedaan van haar debuutalbum ‘Take A Ride’ in het Haarlemse Patronaat.

New Exhibit

Zelfreflectie op ‘Circles’

Eerder dit jaar heeft New Exhibit de single Grow uitgebracht. Deze single is besproken bij de collega’s van 3 voor 12 Leiden wat te maken heeft met de samenstelling van de band. De ene helft komt uit Leiden en de andere  helft uit Haarlem.

Daarom aandacht voor de tweede single Circles die weer muzikaal gezien anders klinkt dan de voorganger. Waar Grow een verhaal vertelt over bang zijn voor dingen die niet bestaan, gaat het bij Circles vooral om zelfreflectie. Kijk eens wat je zelf beter kan doen in het leven voordat je gaat oordelen over anderen. Deze boodschap brengt New Exhibit over met harde gitaren en een gezonde bak galm.

New Exhibit zit niet stil, want er staat onder meer een liveoptreden op stapel in het programma Sound Of Haarlem bij Haarlem 105 op 22 juni. Verder is het de bedoeling dat er binnenkort nog een derde single verschijnt en deze zomer nog een EP.

La Promenade Violence

Internationale band vestigt zich in Haarlem

Voor La Promenade Violence zijn het spannende tijden. De bandleden zijn allemaal internationaal, waarbij bassist Martijn Vonck de Nederlandse inbreng is. De anderen zijn frontman en zanger Justin Jackson uit het Verenigd Koninkrijk en gitarist Stefano Girardi en drummer Phil Dolfini zijn Italianen.

Zelf zegt La Promenade Violence dat het een wonder is hoe ze aan elkaar zijn gekomen. Waarom het een Haarlemse band is, heeft te maken met de productie van de eerste single We Are die uit de studio is gerold van de French Quarter Studio in Haarlem waar Remon Hubert en Jonne Venmans actief mee bezig zijn. Die twee kennen we als bandleden van Gumbo Kings. Als je de single stiekem afluistert, hoor je het er een heel klein beetje in terug, maar onmiskenbaar heeft deze internationale band in Haarlem wel degelijk een stevig geluid. Strakke gitaarlijnen waarmee je het niet echt een indyband mag noemen, maar meer een indyrock band. Het donkere geluid in We Are heeft iets weg van Joy Division en er zit een klank in die je doet denken aan Engelse bands uit de jaren tachtig. Het lijkt te gaan over een terugblik waar mensen onderling elkaar uit het oog lijken te raken, als de waarden onderling niet meer lijken te worden gedeeld. De vraag is wat er dan min of meer overblijft. La Promenade Violence gebruikt hierbij de metaforen als oceanen met hoogtepunten en dieptepunten worden gebruikt.

De eerste single van deze internationale band is al veelbelovend. Het is zeker niet het laatste wat we van La Promenade Violence hebben gehoord.

Sam Saxton

Van hockeystick naar akoestische gitaar

Ooit heeft Sam Saxton deel uit gemaakt van de Nederlandse hockeydames en dan nog van het Jonge Oranje team. In die periode maakt muziek al een flink onderdeel uit van haar leven. Ze kiest met haar hart en verruilt de hockeystick voor een akoestische gitaar.

Dat blijkt een goede zet te zijn, want inmiddels heeft Sam met haar eerdere singles al de nodige aandacht gekregen. Een optreden in de Zaanse Bullekerk is misschien wel het meest treffende voorbeeld waar de muzikante en songwriter uit Santpoort indruk maakt. Dat optreden doet ze met Bas Kors en Bram Slinger. De laatste is de zoon van Drukwerk voorman Harry, die bij het optreden eveneens in de zaal zit en daar al laat vallen, dat Sam wat hem betreft een aanwinst is in de muziekwereld. Haar muziek kent een country invloed maar zit toch dichtbij americana. Bovendien is in haar muziek de invloed van Joni Mitchell merkbaar waar Sam Saxton de nodige bewondering voor heeft. Dat laatste laat ze blijken tijdens een radio optreden in Alternative FM bij de Zandvoorste lokale omroep door op eigen wijze Both Sides Now uit te voeren. Wat Sam in de Amerikaanse songwriter bewondert, is de manier waarop ze bepaalde zaken naar boven probeert te halen en bespreekbaar te maken. Zelf kan Sam dat ook, want met Fade Away vertelt ze wat er in iemand kan omgaan om bepaalde keuzes te maken.

Om haar debuutalbum Take A Ride onder de aandacht te brengen zal Sam onder meer op de radio te horen zijn in het land. Dat doet ze onder meer op 17 juni en buiten de provincie in het goed aangeschreven Podium 107.1 bij RPL Woerden en een week later tijdens het Havenfestival in IJmuiden.