Een album op cassette, romantiek van een man in de moderne tijd en het raggende geluid van en Amsterdamse band zijn de bestanddelen voor het nieuwe materiaal op de derde vrijdag van februari. Joris Anne levert Nederlandstalige lo-fi materiaal door middel van het album ‘Dromen En Vroeger’, Jacob D. Edward geeft met ‘Hyacinths And Matthiola’ een voorschot op zijn EP ‘Threshold’ en als laatste is TAPE TOY die nog even de single ‘Sick Sick Sick’ dropt wat een voorbode is op nieuw EP materiaal. Muzikale diversiteit is troef op deze derde vrijdag.

Foto: Marcus van Dam

TAPE TOY

Alle remmen los

Om met het stuiterende en raggende geluid uit Amsterdam te beginnen laat TAPE TOY weer luidkeels van zich horen. Daarmee is er weer even een einde gekomen aan een stille periode.

Hoewel? De band heeft gewoon gewerkt aan nieuw materiaal waar Sick Sick Sick het bewijs van is. Waar het debuutalbum van afgelopen jaar nog een donkerdere ondertoon kent, heeft de nieuwe EP ruimte voor lichtvoetigheid en energie. Sick Sick Sick grijpt naar het verlangen de tijd stil te zetten en de alledaagse problematiek even te vergeten door flink te feesten, ook al weet je zelf ook dat dat gepaard gaat met de nodige consequenties. Het is alle remmen los en niet nadenken wat de dag van morgen je gaat brengen. Liever een ‘hangover’ dan met chagrijn de rest van de dagen door te brengen. Sick Sick Sick heeft een enorme vaart met de korte snelle gitaarriffs die bijna op het hele nummer door te horen zijn.

De single is de eerste van een nieuwe EP die TAPE TOY gaat presenteren op 15 april 2023. De band durft weer over knulligere problemen te schrijven: een gefaalde crush, of dat iemand is vergeten je te bellen op je verjaardag.

Joris Anne

De avontuurlijke belevingswereld van een onnavolgbare creatieveling

Lucky Fonz III is een vriend van hem en als je naar het materiaal van Joris Anne luistert, is die invloed merkbaar. Via een tweet laat Lucky Fonz weten wat hij van het kersverse album Dromen En Vroeger vindt van Joris. Een album waar Joris toch ook zelf een behoorlijke eigen draai geeft aan zijn eigen belevingswereld.

Vierde album

Muzikaal avontuur

Dromen En Vroeger is het vierde album van songwriter en producer Joris Anne uit. De titel van dit album is Dromen en Vroeger. Het album bestaat uit acht songs die zijn eigen muzikale avontuur vertelt vol met persoonlijke, gevoelige, grappige, alledaagse, filosofische en soms onnavolgbare Nederlandstalige teksten. Onnavolgbaar is Joris zeker en dat is te horen op het album, waarin Joris veel gebruik maakt van elektronica, synthesizergeluiden, samples en noem het allemaal maar op. Zelf zegt hij dat zijn muziek enigszins is geïnspireerd op de eighties met allerlei invloeden van folk, synthpop, rave en lo-fi electronica. In alles wat Joris daarover zegt, klopt dat ook. Creatief met geluid is Joris zeer zeker op het vierde album, want hij mixt het tot niet alledaagse maar naar opvallende Nederlandstalige liedjes. De vraag is hoe het er allemaal uitziet bij het opnameproces, maar het gebruik van de klassieke drumcomputer sounds, analoge en digitale synthesizers zorgen voor variatie. Heel gevoelig is het laatste nummer Weer Eens Ruzie.

Jacob D. Edward

Op de drempel van de eerste EP

Toepasselijker kan het haast niet voor de Volendamse songwriter Jacob D. Edward als het gaat om het nemen van de drempel. Beter gezegd de Volendammer die zich mateloos interesseert voor literatuur staat vlak voor het begin van de presentatie van zijn EP Threshold.

Jacob is al eenmaal in 3 voor 12 Noord-Holland Vloedgolf geweest. Dat is gebeurd in de editie van maart 2021. De tweede is in de maak, want op donderdag 23 februari is hij andermaal te zien en te horen in een Vloedgolf aflevering van 3 voor 12 Noord-Holland. Beter kan niet want hij brengt nog de single Hyacinths And Matthiola uit. Vaak heeft Jacob zich omschreven als de romantische man in de moderne tijd. De titel van die single zegt eigenlijk veel. Verloren, verdriet en pijn klinken door in deze song vol melancholie. Een akoestische gitaar en de piano zorgen voor een uiterst ingetogen muzikaal arrangement.

Jacob D Edward zal zijn debuut EP Threshold presenteren op 5 maart in PX Volendam.