Op de eerste vrijdag van het nieuwe jaar is het allesbehalve stil met nieuw materiaal van Glas In Lood, Harlem Lake en de debuterende Le Niveau. Glas In Lood hebben vorig jaar nog twee singles uitgebracht en pakken de draad met het nieuwe materiaal op waarmee ze in 2022 voor het eerst van zich hebben laten horen. Harlem Lake brengt voorafgaand aan een nieuw album in februari een livesingle uit en voor Le Niveau is het zijn debuut.

Glas In Lood

Kleurrijk naar nieuw materiaal met nieuwe single

Afgelopen jaar heeft Glas In Lood de EP Namens uitgebracht en daar zijn onder meer de singles Hans en Wies van afgehaald ie vorig jaar zijn besproken. Achter Glas In Lood zit het muzikale tweetal Pino en Ponnie die in het echt Joeri Koster en Amon Vallentin heten.

Vuurrood  is het startpunt van wederom weer nieuw materiaal dat moet eindigen met de EP Kleurplaat die in maart gaat verschijnen. Creatief is Glas In Lood zeker. Op de vorige EP vertellen de heren meer het verhaal over personen en wat ze allemaal meemaken. Tragikomedie in gezongen teksten. Dat is met de nieuwe single Vuurrood niet anders. Bij het werk zullen de thema’s kleuren zijn. Dat zal te merken zijn met het artwork wat bij de verschillende singles wordt meegeleverd en die bij de kleuren horen. De heren Pino en Ponnie maken de muziekliefhebber nieuwsgierig.

Le Niveau

Smerige en zweterige synthpop met Let’s Feel

Spetterende electro die doet denken aan Trans X met Living On Video. Veertig jaar later pakt Le Niveau daar misschien wel op terug met inderdaad een smerige, krakende synthpop-plaat waarmee hij de eerste stappen wil zetten om de Nederlandse alternatieve muziekscene een beetje wakker te schudden.

,,Het nummer zelf is geïnspireerd op alle gave dingen die nu gebeuren in de bruisende muziekscene van NYC, waar de "indie sleaze" revival in volle gang is en de indie rock en wavy house van de afgelopen jaren worden ingeruild voor punk-achtige dancetracks, hoekige synthesizers en een tikje meer agressie. Als muzikant met enkele jaren ervaring in punkbands voelde ik me daar wel thuis in, en ik doe dan ook graag een sprong in het diepe door deze sound te introduceren in Nederland”, zegt Tijmen Molenaar die schuilgaat achter Le Niveau.

De bedoeling is dat Le Niveau naast de debuutsingle met meer materiaal gaat komen. Met Let’s Feel die op alle streamingplatforms te beluisteren zal zijn, geeft Le Niveau in ieder geval alvast een aftrap of voorzet om met de EP wellicht een paar zweterige shows in smerige kelders en discotheken te gaan geven.

Klik hier voor de single Let's Feel

Harlem Lake

Blues uit de lage landen

In 2021 heeft Harlem Lake het album A Fool's Paradise Volume 1 uitgebracht. Het levert de aandacht uit het land op en trekt de aandacht van bluesliefhebber Johan Derksen op. Een optreden in Grolloo in het heilige Hofsteenge is iets wat lang nablijft. Nadat optreden heeft Harlem Lake nog een aantal optredens gedaan die tot het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.

Van die liveoptredens heeft de band een liveopname gemaakt van I Wish I Could Go Running uitgebracht. De single is het vertrekpunt van een album dat in februari gaat verschijnen en waarop Harlem Lake met live materiaal komt. Er zit een motief achter dit alles, want sommige nummers op het studioalbum uit 2021 klinken lang niet allemaal met een vol geluid zoals blazers. Dat is met deze live versie van de single het geval. Bij deze opname pakt de band vol uit en dat is waarom de songs worden uitgebracht. Harlem Lake werkt overigens wel al aan een nieuw studioalbum, dat verderop in 2023 moet gaan verschijnen.