Best wel van toepassing als het gaat om het nieuwe materiaal wat op de eerste vrijdag van de maand mei naar buiten toe wordt gebracht met een album van Chanbel en een single van XILLAN. Chanbel heeft van zijn album ‘You Gave Me A Mountain’ al negen singles uitgebracht. De laatste tracks die nog niet eerder te horen zijn geweest, staan op het album. XILLAN snijdt een gevoelig thema aan wat gaat over seksualiteit.

Chanbel

Behoorlijke inkijk op album ‘You Gave Me A Mountain’.

Chanbel heeft met de negen singles van het album You Gave Me A Mountain al een behoorlijke inkijk gegeven. Hij vertelt hoe hij het album heeft gemaakt. ,,Conceptueel vond ik het interessant om een kader te stellen. Geen basgitaar, geen echte drums, alles digitaal. En dan kijken hoe ik met echte gitaren en een (elektrische) piano met flink wat voorstellingsvermogen een album kon maken”, zegt Chanbel over het instrumentale gedeelte. Wat inhoud van de tekst, heeft Chanbel dezelfde werkwijze gevolgd als het muzikale gedeelte van het album. ,,Qua liedjes nam ik ook deze vorm van werken aan. Teksten die gingen over het vinden van nieuwe wegen door helemaal te verdwalen. Heel ver weg, en dan mee te nemen wat blijft hangen. Wat bleef dan hangen? Vooral dat minder toch vaak meer is qua productie, dat ik best heel tevreden ben met de sound die ik heb gevonden die het album heeft, en dat ik het ook in me heb om zo'n groot project tot een goed einde te brengen. Helemaal alleen. Wat soms echt wel een uitdaging is.. als je geen zin hebt is er niemand die je even over de drempel trekt”, vertelt Chanbel.

Leren over het menselijk gedrag

Werk als uitgangspunt

In het album zit nog meer wat vooral met ‘de mens’ te maken heeft. Chanbel geeft een uitleg hierover. ,,In mijn werk als psychotherapeut leer ik ook van alles over het menselijk gedrag, dat zit ook flink door het album heen. Hoe ontmoetingen werken met nieuwe mensen, het hele proces vanaf in de verte een schim zien, tot en met de ontmoeting zelf en wat er dan door je heen gaat als dat een leuke ontmoeting is. Daar gaat Close To You bijvoorbeeld over. Of het belang van echt loskomen van de ouderfiguren in je leven, om op je eigen benen te leren staan. Dat was, en is denk ik nog steeds af en toe, een belangrijk ding wat ik eerder niet zo door had. 'Mother, even if the world ain't safe, here I go' zing ik in Mother”, vertelt Chanbel.

XILLAN

Controversieel onderwerp

XILLAN maakt alternatieve R&B die uitdagend is in zijn intimiteit, wat weer te maken heeft met zijn Surinaams-Nederlandse achtergrond. Onder de noemer alternatieve R&B laat hij zich niet beperken, maar omarmt zijn eclectische invloeden met passie en overtuiging.

Op de nieuwe single Oh Happy Day roert XILLAN een controversieel onderwerp aan. Dat gaat over het overkomen van de schaamte die voor jonge (queer) mensen vaak gepaard gaat met het ontdekken en verkennen van hun seksualiteit”, zegt XILLAN over de single. Voor de plek waar XILLAN vandaan komt, is seks een controversieel onderwerp en bestaat queer seks volgens hem eigenlijk alleen in negatieve context. ,Als gevolg moeten veel jonge mensen die queer zijn hun seksuele identiteit ontdekken en verkennen in de schaduwen en zelf de schoonheid en kracht leren zien in het daglicht.’ OH HAPPY DAY omarmt en vertolkt deze seksuele energie op een onbeschaamde manier, omdat elke andere manier zou betekenen dat XILLAN zich conformeert aan de destructieve cultuur van seksuele onderdrukking (van queer mensen)”, vertelt hij verder.

Met de nieuwe single Oh Happy Day betreedt XILLAN een andere wereld dan met zijn eerdere EP Crowning Gods. Volgens hem gaat het niet om een heruitvinding van hemzelf, maar is het eerder de weg van de evolutie in de muziek die hij maakt.