Een debuutsingle met een EP en een heus album zijn de nieuwe muzikale wapenfeiten voor deze vrijdag in december waarmee de maand nu halverwege is. Van XNMI gaan we binnenkort nog meer weten, want hij is één van de geselecteerden voor de 035 Popprijs die plaats gaan vinden in het Hilversumse De Vorstin. Smitty komt met de opvolger van ‘Smithode’ en als laatste een heus album waar Casper van der Lans de drijvende kracht is.

XNMI

Combinatie van stijlen

Zijn echte naam is Zyen Hulskamp en is echt een opkomende hiphop artiest uit Hilversum. Onder XNMI kennen we hem wellicht beter. Hij zit nu in zijn tweede jaar op de Herman Brood Academie en is één van de deelnemers aan de voorrondes van de 035 Popprijs die plaats gaan vinden in De Vorstin.

Muzikale voetsporen heeft XNMI al achtergelaten en in september van dit jaar heeft hij Alleen Als Jij uitgebracht. Daar komt nu de single Iemand Anders bij. Volgens XNMI combineert hij op zijn nieuwe nummer, veel soorten genres zoals ‘emo rap’ en ‘Brasilian funk’ met een Amerikaanse saus. Dit is ook het eerste nummer van zijn aankomende album die als titel Self-Reflection TAPE gaat meekrijgen.

,,In dit album staat zelfreflectie en mentale gezondheid centraal. Ik hoop dat mensen zich kunnen herkennen in mijn teksten en zien dat ze nog niet de beste versie van zichzelf zijn. Ik ben net 20 geworden en ben de laatste paar jaar begonnen met het lezen van boeken en het bekijken van documentaires, om mezelf en het leven beter te kunnen begrijpen. Hierdoor begin ik mezelf steeds beter mijn gedragspatronen te herkennen. Ik heb moeten leren mezelf te zijn en te vertrouwen op mijn eigen gevoel en hoe meer je leert jezelf te zijn, hoe meer je kan bereiken en vrede vinden met je gedachten, angsten en de relaties in je leven, romantisch of niet”, vertelt XNMI over het werk wat hij maakt en wat hij daarbij van zichzelf inbrengt.

Op het aankomende album wil XNMI verder laten horen wat voor emoties en gedachtes hijzelf ervaart tijdens deze nieuwe ingevingen. ,,Hiermee hoop ik veel mensen te bereiken die zich kunnen vinden in mijn verhalen. Ik geloof sterk in de kracht van samenwerking en het delen van nieuwe muziek met een bredere gemeenschap van muziekliefhebbers”, zegt XNMI.

Een betere plek om dit te gaan doen, is tijdens zijn optreden bij de 035 Popprijs.

Smitty

Moeiteloos flirten met het leven

Smitty heeft al een stevige aanloop genomen voor Tegen De Pijn wat de opvolger is van Smithode die hij in 2022 heeft uitgebracht. Wat Smitty in 2022 heeft uitgebracht is een album, de opvolger is een EP. Of toch niet?

Met negen tracks kun je rustig zeggen dat Tegen De Pijn eigenlijk gewoon een album is. Daar is behoorlijk wat energie gestoken om het onder de aandacht te brengen. Eerder heeft Smitty een luistersessie gehouden van Tegen De Pijn. Daar staan bijvoorbeeld ook de singles Hellcat en Insanity op. De intensheid van het leven beschrijft Smitty Wie Wij Zijn. Op de EP of album valt de natuurlijke overgangen van de Engelse taal naar de Nederlandse taal. Smitty flirt moeiteloos met het leven Hij laat het horen als ultieme remedie tegen de pijn. ,,Tegen De Pijn, van mij, voor jou. Het betekent een stukje loslaten, maar ook terugkijken op een leerzame periode”, zegt hij hierover.

Aan de EP valt vooral de naam van Sam Breez op. Deze heeft onder meer de productie gedaan van Broederliefde.

lmnop

Toegankelijke instrumentale en experimentele muziek

Wie ook uitpakt is Casper van der Lans. Met zijn lmnop heeft hij vrij recent de single Dichterbij uitgebracht. Die single vormt een onderdeel voor het uit te brengen album Arboretum.

Casper is geen onbekende in de muziekwereld, want hij is onder meer de producer van onder meer Personal Trainer, The Homesick en Naaz. Ook is hij muzikaal betrokken bij Pip Blom en Teddy’s Hit. Met deze bagage op zak, weet je dat het dan wel goed zit. Dat is al goed te horen op het eerdere materiaal van lmnop. ,,Zelf maak ik dan vaak weer muziek op wijzen die contrasteren met het perfectionistische wat komt kijken bij muziekproductie voor anderen”, zegt Casper hierover. lmnop is veelal experimenteel maar kent best wat muzikale invloeden met verschillende muziekstijlen. Mijn eigen (instrumentale en experimentele) muziek maken deed ik altijd al, maar ditmaal wilde ik het eens GOED aanpakken door het album fysiek te drukken en door er een live-band omheen te vormen. Dit deed ik met Boudewijn Scholten en Otto de Jong van math-rock sensatie 'a fungus', waar ik dan ook weer veel mee samenwerkte”, vertelt Casper over Arboretum.

‘Muziek is erg persoonlijk’

‘Een verzameling van uitéénlopende muziekstukken met als gemene deler dat het een tijdsdocument betreft van wat ik op dat moment leef en voel’

De titel van het album kent een bijzonder woord. ,,De muziek van ‘lmnop’ is altijd erg persoonlijk en een tijdsdocument geweest. De muziek wordt gemaakt als tegenwicht op het produceren van andermans muziek, wat mijn dagelijkse werk is. Door het persoonlijke aspect is alle muziek met elkaar verbonden. Op vorig album ‘onbestemming’ is er een kikkerkoor van het arboretum van Kalmthout (BE) te horen op nummer Sanyo in D - ten tijden van het werken aan Arboretum fietste ik op dagelijkse basis langs het iepenarboretum van Amsterdam-Noord. In zo’n bomenmuseum worden er onwaarschijnlijke soorten naast elkaar geplaatst en zo zie ik mijn albums vaak ook: een verzameling van uitéénlopende muziekstukken met als gemene deler dat het een tijdsdocument betreft van wat ik op dat moment leef en voel", vertelt Casper over hoe hij op de titel is gekomen.

De inspiratie komt voort uit dit alles. ,, Inspiratie op deze plaat is erg verschillend: soms ontdekte ik nieuwe muziek waarvan ik dacht ‘dat wil ik ook eens proberen, vanuit mijn onkunde’. Zo bijvoorbeeld de synth-muzak van Claude Denjean, welke je terug hoort op opener Sofrason. Op het album staan ook een drietal muziekstukken welke oorspronkelijk in opdracht gemaakt zijn, hetzij voor theaterstukken van mijn destijds partner, hetzij voor een fabrikant van computer hard- en software.

lmnop heeft onder meer een ‘try-out’ gedaan bij Geertruida in Haarlem. Dat is het label waar Lmnop het album Arboretum uitbrengt. Deze ‘try-out’ krijgt een vervolg in de Cinetol op 22 december waar lmnop live het werk laat horen van het album.