Een aantal singlereleases op vrijdag die uiteenloopt wat stijlen betreft. Zo is er de nieuwe single van XILLAN met ‘Suburban Dreams’, komt voormalig Rob Acda Award winnaar Elliot Boyd uit 2022 met de nieuwe single ‘Mannequin’ en als laatste is er de toegankelijke techno die een donker en mysterieus randje kent van Tyn met de titel ‘Entering Orbit’.

XILLAN

Een verhaal met een bitter einde

Bij de voorgaande singles Oh Happy Day en My Brother’s Tongue Is A Gun laat XILLAN schetst hij verhalen over hoe queer mensen zich staande moeten houden in een heteronormatieve samenleving. Tegelijk probeert hij wel aandacht te vragen over het probleem waar deze groep mensen mee worstelen als het gaat over hun gevoelens en sexuele voorkeuren, waar XILLAN ook zijn eigen achtergrond en omgeving in meeneemt.

Op de nieuwe single Suburban Dreams is dat niet anders waar hij een queer coming of age verhaal vertelt die een bitter einde kent. XILLAN vertelt behoorlijk beeldend het verhaal van twee tienerjongens wiens liefdesverhaal bezwijkt onder de druk van de heteronormatieve samenleving. Door de ogen van het hoofdpersonage zijn ervaringen zichtbaar die een achtbaan aan emoties beschrijven. Dat gaat van melodramatisch zelfmedelijden tot subtiele wraakzuchtige woede. Het is het verhaal over de liefde die het niet wint van de wereld en waarin hoofdpersoon Michael kiest voor de veiligheid van een traditioneel westers gezinsleven en daarmee een deel van zijn eigen identiteit ontkent, omdat hij ooit zich innig verbonden heeft gevoeld met de verteller van het verhaal. Iets wat tot uitdrukking komt in de tekst van Suburban Dreams.

Juist dat is ook direct het meest sterke van de single: de inhoud. XILLAN vertelt het op een dusdanige manier dat je het kunt volgen, maar muzikaal gezien, is deze single er één om door een ringetje te halen. Een moderne ballad in de stijl van neo soul, met een mystieke laag waar bijna geen vinger achter is te krijgen.

Elliot Boyd

Vragen en dilemma’s

Aan een snel tempo doet Elliot Boyd niet. Sinds de winst vorig jaar tijdens de Rob Acda Award met tijdens het optreden een showelement hebben hem op de kaart gezet. Iets wat hij herhaalt tijdens de opening van Bevrijdingspop 2022 op het hoofdpodium. Als het gaat om het uitbrengen van singlemateriaal laat Elliot Boyd zich niet echt opjagen.

Ook deze keer slaagt Elliot Boyd met zijn nieuwe single Mannequin om weer na te denken over wat hij vertelt. Mannequin kruipt onder de huid, want het lijkt er weer op dat werkelijkheid en nep weer flinterdun zijn, maar vooral gaat het ook over dilemma’s met interne strijd om een weg te bewandelen of niet. Mannequin is haast een reis in de wereld van een door gedachten gedreven persoon. Status, succes zitten er eveneens in.

Het is voor meerdere uitleg vatbaar en juist het muzikale maakt het weer spannend zoals Elliot Boyd dat eerder heeft gedaan met de single Floating uit 2022.

Tyn

Mysterieuze techno

Valentijn Schuller (die schuilgaat achter Tyn) is al in de jaren negentig gefascineerd door techno. Zelf begint hij in de jaren negentig op de computers in die periode. Het instrumentarium van dat moment is een Commodore Amiga waarin hij zijn eerste schreden zet met het produceren van geluid. Allemaal geïnspireerd op hiphop, breakbeat en de ambient kant van de techno.

Het eerste muzikale wapenfeit dateert van 2007 en is in de vorm van het album Hidden Sources. Het titelnummer van dat album komt weer terug op de EP Disturbance waarmee de track van zeven en halve minuut de tand des tijds moeiteloos heeft weten te doorstaan. Die EP brengt Tyn uit in het voorjaar van dit jaar, maar inmiddels is de single Entering Orbit een feit. De track kent twee versies in de vorm van een originele mix en de UFO mix die wat buitenaardser klinkt. Het is precies wat Tyn met de track wil bereiken. Mysterieus, donker en een tikje onheilspellend van iets wat bijna niet tastbaar is.

Entering Orbit is het vertrekpunt voor nieuw materiaal wat moet gaan leiden tot het album 46905 Wings. Hoe die gaat klinken, blijft even in nevelen gehuld, maar daar is de muziek van Tyn ook wel naar.