In Noord-Holland zijn twee bands die graag afwijken van de standaard release op vrijdag. Westone en Days Of Sway zijn die twee bands die soms tegendraads zijn en hun materiaal nu eens niet op de vrijdag doen. De streamingsdiensten laten ze links liggen, omdat hun achterbannen toch de muziek wel weet te vinden. Kortom afwijkend gedrag vertonen en lekker doen waar zij zelf zin in hebben.

Westone

Single met ‘spooky’ lading

In het geval van Westone is dat niet zo moeilijk. Hun eerder uitgebrachte Alpaca Sunrise heeft al wat moeilijkheden gekend bij de release, maar uiteindelijk heeft Westone die slag wel weten te winnen.

Toch zit het drietal uit Hoorn niet stil, want Westone gaat vrolijk door. Album of niet, het moet weer tijd zijn voor een nieuwe single met als titel What Do You Know. Zelf omschrijft de band als hun een vieze variant van rock en dat klopt, want ook op deze single klinkt dat snerpende en stevige gitaargeluid die voortdurend in het nummer aanwezig is. De single zelf kent weer een schurende lading, want wat weet jij nu van iemand anders of wat weet jij nu van onderwerpen die worden besproken in het dagelijks leven? Kortom What Do You Know is over je eigen wetenschap en je eigen oordelen, terwijl het soms even verstandig kan zijn om pas op de plaats te maken, voordat je met een oordeel klaar staat

Bij de single zit ook een clip die op een wel heel bijzondere wijze is gemaakt. ,,We hebben een videoclip geheel door artificial Intelligence laten maken met onze input, en dat resulteerde in deze nachtmerrie achtige beelden a la MTV jaren 90!’, zegt Joost van Beek van Westone. Juist met die techniek geeft de single precies die ‘spooky’ lading die het nodig heeft.

Days Of Sway

De kracht van vloeibare energie

De andere band die nogal eigenwijs opereert in het Noord-Hollandse muzieklandschap heet Days Of Sway. Al is het alleen al met de singles die ze tot nu toe hebben uitgebracht, waarop soms de maatschappij kritisch onder een vergrootglas wordt genomen en soms ook een serieus thema over de mentale gezondheid op Fear Of Life.

Op de nieuwe single Liquid Energy gaat over hoe het soms gebeurt dat je mensen ontmoet waarmee je meteen een band hebt. ,,In dit geval om iemand die ik leerde kennen die meteen dwars door me heen keek en een paar rake dingen wist te zeggen waardoor ineens een heleboel duidelijk werd”, zegt frontman Giovanni de Reus van Days Of Sway. Die man rijdt volgens hem op een motor met een vleermuis thema. Iets wat in de single naar voren komt. ‘One day I met a stranger riding on a bat / One day I met a wise man, who stad things I didn't know)’. ,,Daartegenover staan ook mensen waarvan je meteen weet dat je ze beter niet in je leven kan hebben. De mensen die alles denken te weten...”, zegt de band.

In de single Liquid Energy zit een subtiel bassloopje. Ook nu weer het karakteristieke geluid van een alternative rock band die de voorliefde van de jaren negentig weer laat doorklinken.