De nieuwe muziek van deze week, is een bonte verzameling aan nieuw muziekmateriaal. Waar langzaam maar zeker het kerstgevoel begint te komen, is het op deze vrijdag Nederlandstalig en stevig materiaal. Het Nederlandstalige materiaal loopt uiteen van luisterliedjes tot invloeden met hiphop en er is stevig werk uit West-Friesland. Saai is de muziek niet te noemen.

TAAK

Reflectie begint waar frustratie eindigt

Het is niet de eerste muzikale wapenfeit die TAAK uitbrengt. Begin dit jaar verschijnt de EP Frustratie. Alleen is hij niet achterover blijven leunen, want in oktober verschijnt na de EP de single Provoceren.

Voor de mensen die TAAK niet kennen. Hij is welbespraakt, muzikaal en recht voor je raap. Zijn muzikale loopbaan start hij met spelen op piano en gitaar. TAAK vindt dat hij een eigenwijs geluid heeft ontwikkeld voortgekomen uit hiphop, klassiek en zijn eigen muzikale achtergrond. Al snel volgen gedichten schrijven, nachten freestyle rappen en uiteindelijk teksten schrijven op muziek.

Zijn eerste project Frustratie, gemaakt met producer Rorey, is de opening van een drieluik. In het project uit TAAK zijn ontevredenheid met de plek die hij op dat moment inneemt en de boodschap van de hedendaagse muziekindustrie. Door zijn band met Markos Jajanos van Zevenhoog, maakt hij Provoceren. De single is een laatste uiting van frustratie, deze keer niet gericht op zichzelf of zijn eigen leven, maar de onzinnige tegenstellingen van de maatschappij. 'Links-Rechts- Iedereen is gek'.

Nu vertelt TAAK zijn eigen verhaal verder met de tweede EP van het drieluik, Reflectie. De eerste single hiervan is Relatief, waarin een andere TAAK verschijnt. Kwetsbaar, rustig en op zoek naar zijn eigen draai. Betrokkenheid is tekenend voor TAAK. Hij gelooft dat om de muziek zijn kunst te maken, hij bij elk aspect betrokken moet zijn om eigen smaak tot leven te brengen. Dat betekent de beat, de tekst, de mix-master, de video en de inhoud. Zo ontstaat meer en meer een eigen wereld.

,,In Frustratie vertelde ik het verhaal van hoe ik mij niet op mijn plek voelde in wat ik eerder deed, en hoe ik de boodschap van de muziekindustrie niet aansprekend vond. Reflectie begint hierna. Eenmaal bezig in het najagen van een droom, het uiten van een diepere behoefte, komt mijn bewustzijn opnieuw tot leven. Waar Frustratie vooral draaide om het uiten van een negatieve emotie, gaat Reflectie om het verkennen van mijn emoties. Een zoektocht, een analyse, een beschrijving”, vertelt TAAK.

No Offense

Stevig werk uit het vlakke land van West-Friesland

No Offense heeft zich al laten zien en doet dat tijdens het Noorderwind showcasefestival in Podium Victorie van mei dit jaar. Op die avond houdt de band met hun geluid het publiek behoorlijk scherp.

Dat de band daar de bezoekers aan Noorderwind scherp heeft weten te houden, blijkt wel uit Cougars And Cowards die ze afgelopen woensdag hebben uitgebracht. Twee stevige nummers om alvast mee te beginnen. No Offense bestaat uit vier beste vrienden (Diederik, Stef, Tom en Daan). Naar eigen zeggen laat hun muziek je niet onberoerd. No Offense levert ook. De eerste track Cougar On The Loose begint aangenaam, maar ontbrandt halverwege in een pittig dynamisch muziekstuk. Alles zit in één muziektrack. Het smakelijke toetje van de tweeluik volgt met The War And The Coward. No Offense doet dat stiekem met en knipoog naar de grootmester Ozzy Ozbourne uit lang vervlogen tijden.

Als dit het begin is, staat er nog wat te wachten van dit noisy viertal uit de omgeving van Enkhuizen.

Elaine

Verademende Nederlandstalige luisterliedjes

De EP Als Ik Mij Vergis van Elaine kan eigenlijk niet op een beter moment komen. Naast de al eerder uitgebrachte singles Duinen, Verstaanbaar en Regen, staan daar nog drie Nederlandse liedjes op die de veelzijdigheid van Elaine Hakkaart zoals ze voluit heet, naar voren brengen.

In juni van 2022 valt Elaine al op met de single Duinen waarmee ze de harten van veel mensen weet te winnen die vooral aan de zee wonen. De single staat uiteraard op haar debuut EP en mag niet ontbreken. Het is vooral de onbevangenheid van het liedje waarmee Elaine dit laat horen. De onbevangenheid van een kind en eigenlijk letterlijk door de ogen van een kind bekeken. Verbazingwekkend is het niet, als je de cv van Elaine erbij pakt. Ze komt uit Weesp en heeft onder meer in Antwerpen de kleinkunst opleiding gedaan voor het onderdeel drama. Dat ze veelzijdig is als muzikante en songwriter heeft weer te maken met haar opleiding in Utrecht aan de HKU. Ze is in mei van dit jaar in 3voor12 Noord-Holland Vloedgolf geweest om te laten horen wat ze muzikaal in huis heeft.

De muzikale geheimen zijn er nog op wel de EP Als Ik Mij Vergis. Al worden deze snel ontrafeld met bijvoorbeeld Radio waar Elaine het medium gebruikt als metafoor voor iemand die praat en waar geluid uit komt. Het geluid vergelijkt ze met stemmen. Het titelnummer is dromerig met sterke elektronische invloeden. Meeslepend en zelfs mijmerend ondanks de dynamiek in het nummer. Op Raak Me Aan kun je bijna een speld horen vallen, door de piano als instrument te gebruiken. Sterker nog de piano vult het gevoel in, van de persoon die iemand anders aanraakt.

Een debuut wat de nieuwsgierigheid wekt, want er zit veel meer in Elaine wat niemand nu nog weet.