Met Halloween voor de deur lijk het nieuwe muziekmateriaal daar toch wel aan mee te doen. De laatste vrijdag van de maand levert iets bijzonders op als het gaat om nieuwe muziek. Er is een nieuwe single van PIEN die begin vorige maand nog een optreden heeft gedaan tijdens de Summer Park Sessions en de Hoofddorpse folkmetal band Solarcycles. De band heeft zich de afgelopen week laten horen en zien met hun debuutalbum dat best als ‘internationaal’ kan worden bestempeld.

PIEN

Aandacht voor de mentale gezondheid

PIEN is niet de eerste die het thema mentale gezondheid of het mentale aspect bij de jongere generatie bespreekbaar probeert te maken. De Amstelveense Fleur Lion heeft dat al gedaan met Miracles en ook MarynCharlie doet dat op haar single Welcome To My Brain. PIEN voegt zich daar nu ook bij.

Na haar vorige singles WTF en Clouds is het ook PIEN die het thema over de mentale gezondheid aanroert. The Witch gaat over de stemmen in je hoofd die je langzaam opbranden. PIEN krijgt in dit nummer de inspiratie door de vrouwen uit de 17e eeuw en die in deze periode verdacht zijn van hekserij en de manier waarop zij hiervoor hun straf krijgen. Het nummer is een combinatie van PIEN’s kenmerkende dromerige geluid met vlammende gitaren die je meesleuren in het verhaal van het nummer. Kleine details in de tekst zoals ‘who gave me the matches, who handed me the wood, who brought me the ropes and who found me the stones’ verwijzen direct naar de hekserij vervolgingen, zoals verbranden of verdrinken.

Met dit nummer probeert PIEN mentale gezondheid meer onder de aandacht te brengen met de hoop dat praten hierover wat gewoner wordt. Ze schrijft vanuit elke millimeter van haar hart en het gaat voor haar om openheid en eerlijkheid. Ze werkt momenteel aan haar nieuwe EP die begin 2025 uit komt.

Wendy Moore

Tijdloze boodschap voor het Halloween seizoen

Eerder dit jaar heeft Wendy Moore haar EP Dawn After Dusk uitgebracht met daarop de single Beast. Inmiddels heeft Wendy weer een nieuwe single klaar en daar laat ze horen waarom Halloween een speciale plaats bij haar inneemt.

Dat doet Wendy met de single Corner Ghost. De single is behoorlijk pakkend. Stevige gitaarpartijen ondersteunen het muzikale arrangement en maken de single super toegankelijk. Eng is de single zeer zeker niet, maar het is meer dat er een  geest voortdurend bij je aanwezig is. Wel eentje die soms knap irritant is, maar met een positieve intentie . Volgens Wendy belichaamt dit nummer een krachtige boodschap over het overwinnen van je eigen demonen en het najagen van je dromen, net op tijd voor het Halloween seizoen. Kortom het gaat echt over innerlijke gevecht en zelftwijfel en hoe je uitstelgedrag aanpakt. Een dynamische song die je meeneemt in je bovenkamer. Het beschrijft het gevoel van onzichtbaarheid en het idee dat de tijd doortikt terwijl, je aarzelt om stappen te zetten richting een betere toekomst. De single heeft Wendy samen geschreven met Stijn van Rijbergen. Dezelfde Van Rijsbergen is ook verantwoordelijk voor de productie van de single.

Dit nummer biedt niet alleen een betekenisvolle boodschap, maar het past ook perfect bij het Halloween seizoen, met zijn mysterieuze sfeer. Corner Ghost heeft iets mysterieus met een pakkende aantrekkingskracht.

Solarcycles

Thema milieu leidend op album ‘Lunar’

In aanloop naar hun presentatie van het debuutalbum Lunar heeft de Hoofddorpse folkmetalband Solarcycles zich laten zien in de regionale pers, maar ook op de radio bij ZFM Zandvoort in het programma Play It Loud van Marcel van Kuijk. Overigens heeft de Hoofddorpse band in 2017 al de EP Ethereal Storms uitgebracht.

Die debuut EP levert Solarcycles al veel positieve reacties op. In het Zandvoortse radioprogramma is onder meer gesproken over het thema wat Solarcycles op Lunar aanroeren en houdt de band een warm pleidooi voor meer harmonie tussen mens en natuur. Wie naar het album luistert, hoort daar echt niet de spijkerharde metal. Sterker nog er is geluid dat je doet denken aan Ierse traditionals. Ode To The Forest is zo’n nummer wat op het album staat en sterk het beeld van de natuur oproept. Een voorbeeld waar klassieke en symfonische elementen bij elkaar komen, weet Solarcycles te laten horen op Moonblind. De wijze waarop Solarcycles het folk element combineert met de metal, maakt het geluid uniek. Je kunt het haast klassieke en symfonische muziek noemen maar duidelijk voorzien van een metal handtekening.

Lunar is episch en eigenlijk nu al legendarisch. Dat heeft Play It Loud heel goed begrepen. Nu de rest nog van de wereld.