En weer een fiks aantal releases die weer moeten worden uitgesmeerd, omdat het zoveel is. Het is zelfs zo dat twee van drie bands een internationale bezetting kennen zoals Villa Rosie uit Volendam en La Promenade Violence uit Haarlem. De uitzondering is dit keer de Amsterdamse band OATS die eveneens weer met nieuw materiaal komt.

OATS

Belangrijke boodschap in ziedend geluid met mix van stijlen

In februari van dit jaar heeft de Amsterdamse band OATS al van zich laten horen met de single Magnolia. Voor dat werk heeft de groep gebruik gemaakt van jazzmuzikant Miguel Valente die met zijn altsaxofoon op de track te horen is geweest.

Op de nieuwe single is het weer opnieuw een veelvoud van invloeden. Het grunten zit erin, wat duidt op stevige metal en dat is op de nieuwe single Sun duidelijk merkbaar. Bovendien roert OATS een belangrijk thema aan waar iedereen in deze wereld mee te maken heeft. In dat opzicht voegt OATS zich ook in de discussie hoe het met het klimaat verder moet, want dat is het onderwerp op Sun.

,,Het is een rauw nummer over de schuld die klimaatverandering met zich meebrengt en het achterlaten van een verlaten wereld voor toekomstige generaties. De onderliggende groove en luidruchtige soundscapes creëren een gevoel van naderend onheil dat uiteindelijk uitmondt in een explosief einde”, zegt OATS over de single.

La Promenade Violence

Terug naar de plek van de ontmoeting

De internationale band La Promenade Violence met Haarlemmer Martijn Vonck in de gelederen is ook weer terug met een nieuwe single. Frontman Justin Jackson komt uit het Verenigd Koninkrijk maar kennelijk voelt de band zicht thuis in de Spaarnestad.

,,Never Ending Why is een dromerige indie rocksong die het verhaal vertelt van twee mensen die terugkeren naar de plek waar ze elkaar ontmoet hebben. Het nummer is ontstaan tijdens een Jam-sessie in de geliefde thuisbasis van La Promenade Violence, Het Slachthuis in Haarlem”, vertelt Martijn over de nieuwe single. Het Slachthuis is toch al een prima plaats, want de Amsterdams/Haarlemse band Hiqpy hebben vrij recent daar het nummer Something laten horen. Voor deze nieuwe single zijn de opnames gedaan in de Amsterdamse Soundcity studio's. Het geluid is zelfs uitbesteed aan Frederik van Jerboa Mastering in Gent. ,,Op dit moment wordt er ook druk aan het script van de bijbehorende videoclip gewerkt die naar verwachting in oktober uit zal komen”, vertelt Martijn over Never Ending Why.

Villa Rosie

Al is de waarheid nog zo snel

Nog een internationale band met een vestiging in Nederland en wel in Volendam, want vandaar uit werkt de band Villa Rosie aan het materiaal wat ze de wereld in slingeren. Volendam is de plaats waar drummer Jack Koning woont, maar de andere twee zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Eerder heeft Villa Rosie al Philosophishing uitgebracht en nu doen ze dat met de opvolger met als lange titel You Can Only Live In One Place At One Time. Als je naar de tekst luistert lijkt het alsof bedrog vaak uitkomt, omdat wanneer je een wild en druk leven leidt steeds meerdere verhalen moet gaan vertellen die de waarheid maskeren. Een Brits klinkende band uit Volendam, maar dat is geen wonder als de frontman Tom McCann heet en die je soms doet denken aan de illustere Damon Albarn van Blur. De bassist luistert naar de naam Lovis Berger.

Opnieuw klinkt You Can Only Live In One Place At One Time in diezelfde traditie als de Britpop uit de jaren negentig. Een opzwepende en repeterende gitaarriff die voortdurend in het nummer aanwezig is, opgeteld met het snelle tempo tijdens de het refrein, maken het nummer tot wat het is.