En weer meer nieuw releasemateriaal die in dit weekend wordt uitgestort en waar de plaats Alkmaar iets mee te maken heeft. Vorige week heeft Minor Citizen daar een optreden gedaan tijdens de Popronde Alkmaar, maar afgelopen week komt het drietal met een nieuwe single. Hetzelfde geldt voor Tea Rex uit Alkmaar en die voor de verandering met een Nederlandstalige single komen en als laatste is er nog min of meer een EP van het Haarlemse Moving.

Minor Citizen

Drukke tijden voor noisy band

Het zijn drukke tijden voor het noisy drietal van Minor Citizen. De Amsterdamse band is veelvuldig te zien tijdens de Popronde en dan zijn ze bezig om nieuw EP materiaal uit te gaan brengen.

Over de Popronde gesproken. Minor Citizen is te zien en te horen geweest tijdens de Popronde Alkmaar waar zij hun werk van de afgelopen jaren hebben laten horen. De band heeft al een EP op zak en dat is in 2021 de uitgebrachte EP Mirage. Nog voor de pandemie uitbreekt, doet Minor Citizen mee aan de Rob Acda Award en daarmee weten ze al aandacht te trekken voor het materiaal wat de band maakt. De Popronde is geen onbekende voor de Amsterdamse band, want in 2021 hebben ze ook een serie optredens gedaan die hen op verschillende plaatsen in het land heeft weten te brengen.

Grunge

De hand van Mario Goossens

Het handelsmerk van de band is toch wel de grungelaag die in hun muziek is terug te vinden. Niet verwonderlijk, want in hun materiaal uit 2021 zitten er invloeden in van onder meer Foo Fighters. Een andere vergelijking is met The Queens Of The Stone Age. Voor hun aankomende EP is het eigenlijk al een volgende stap die Minor Citizen maakt, want Mario Goossens van Triggerfinger heeft zich bemoeid met voorganger I’ve Decided. Deze single die in september is uitgebracht zal terug te vinden zijn op de nieuwe EP waar de band mee bezig is. Voor diezelfde EP is daar sinds kort de opvolger Operator bijgekomen. De nieuwe EP gaat over thema’s waar de generatie van Thomas, Tisha en Hessel mee te maken hebben. Het zijn de problemen waar de jonge generatie van nu tegen aanloopt in een maatschappij die behoorlijk op drift is geraakt en waar jongeren hun weg in moeten zoeken. Operator heeft minder de kernmerken van grunge en heeft meer het geluid van een garage rock.

Moving

Ingetogen nieuwe single

De jonge Haarlemse band Moving is weer terug van weggeweest. Afgelopen zomer hebben ze hun gelijknamige debuut EP uitgebracht, maar kennelijk vindt het viertal weer tijd dat er weer nieuw materiaal.

De Haarlemmers hebben met One Road een wat meer uptempo song gemaakt. Er zit een dromerige laag in, want Moving is niet van het dynamische werk. One Road is alweer de derde single na het uitbrengen van hun eerste EP. In de afgelopen maanden zijn Into Me en I Don’t Know uitgebracht. Singles die Moving in september heeft uitgebracht. Inhoudelijk lijkt het meer te gaan over relaties. De nieuwe single One Road is metaforisch, want er mag wel een weg zijn, hoewel die weg vol met hobbels zitten en dat het ook niet een richting op kan gaan.

Tea Rex

Maatschappijkritisch uitstapje van stevige band

Het is een maatschappijkritisch uitstapje wat het Alkmaarse Tea Rex doet met hun videorelease, maar tijdens hun optreden in 3voor12 Noord-Holland Vloedgolf bij Alternative FM op ZFM Zandvoort hebben ze het nummer al eens laten horen. Het is ook iets wat je niet direct van Tea Rex verwacht.

Tijdens deze uitzending klinkt Supergaaf al, maar is de uitvoering anders als op de clip. Het nummer neemt stelling tegen alles wat er aan de hand is in de Nederlandse samenleving. Supergaaf heeft als het gaat om de tekst kenmerken van punk, maar of het dat ook is, dat mag iedereen voor zichzelf uit maken. In de aprilversie tijdens de 3voor12 Noord-Holland Vloedgolf heeft Supergaaf een combinatie van ska en stevige punk. Op de uiteindelijke single met clip zitten de kenmerken ook hier weer in.

De clip is live opgenomen en in de buurt van Alkmaar. Het podium bij Jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard is welwillend geweest om Tea Rex de ruimte te geven deze maatschappijkritische song het levenslicht te laten zien.