Zo waar zijn er releases midden in de week en niet op een gebruikelijke vrijdag. Het zijn twee singlereleases waar ook nog een videoclip bij zit en een albumrelease. De singles met clips komen van het hiphopduo Middenweg en van de garagerock groep Black Operator. Het album is van Fort Bliss met instrumentaal materiaal, waarbij Fort Bliss een ode brengt aan de torens van Hendrick de Keyser.

Middenweg

Vrijheid van meerdere kanten

Middenweg heeft een reputatie opgebouwd als het gaat om hun maatschappelijke betrokkenheid. Dat hebben rapper Marvin Adam en producer Lucas de Gier al bewezen op het album Vrede, Land & Cultuur laten horen en die ze vorig jaar hebben uitgebracht.

In het meningencircus wat Nederland heet probeert Marvin Adam op de nieuwe single Vrijheid dieper op de zaken in te gaan. Dat doet hij samen met RFx, de stadsdichter van Zaanstad. De single gaat niet alleen over vrijheid maar ook de verantwoordelijkheid die ieder individu daarbij heeft. Zeg maar de plicht die iedereen heeft tegenover de ander. De titel Vrijheid zegt het al; de teksten van Marvin gaan over vrijheid en wat dat betekent in deze moderne tijden. De thema's variëren van vluchtelingen: 'mensen op de vlucht want hun huis is verdwenen / sturen we ze terug of zijn ze vrij om te bewegen?' tot aan cancel cultuur: 'alleen maar voor een mening of een stomme grap / wil je vrijheid of bepalen wat er wordt gedacht?'.

De vrijheid die iedereen heeft betekent volgens Middenweg dat de vrijheid niet beperkt is tot één persoon. Het is weer iets waar je even op kunt kauwen en het is stof tot nadenken.

Black Operator

Het hypnotiserende effect van muziek

De leden van Black Operator komen uit Amsterdam en Alkmaar en ze brengen stevige garagaerock dat schuurt tegen de alternative rock aan met wat bluesrock elementen erin. Ook schuwen de heren niet om nogal contrastrijke nummers uit te brengen zoals Devils Road en You Better Run (You Better Hide).

Echt stevig is de nieuwe single Witchy Song niet. Wel galmt het aan alle kanten waarbij het onmiskenbaar Black Operator is. De galm zorgt direct voor het mystieke element, maar in de tekst is dat eveneens terug te horen. Probeer daar het volgend beeld bij te krijgen. Mensen dansend op een festival, in het bos of rond een vuur. Volledig in de ban van het hypnotiserende effect dat muziek op je kan hebben. Black Operator weet dat met Witchy Song die sfeer feilloos op te roepen. Volgens de band arriveert hun nieuwe werk precies op tijd voor de donkere dagen van het jaar.

Stemmig, donker en vanaf het moment dat de het nummer inzet, neemt het je mee op een bluesy reis naar het onbekende. Juist dat onbekende maakt het bij Black Operator zo spannend en dan is het juist meer de tekst.

Fort Bliss

Instrumentale en architectonische muziek

Of Fort Bliss een architectonische achtergrond heeft, is onbekend. Wel hebben Auke van der Wielen en Andreas Willemse de nodige muzikale voetsporen liggen in wat luidruchtiger werk. Tijdens de pandemie ontstaat hun project Fort Bliss.

Voor het album Keys hebben ze al een aanloop genomen met de single Munt. Fort Bliss heeft een divers sonisch landschap vormgegeven, geïnspireerd door hun stad. Het debuutalbum Keys is al een tijdje klaar want Auke en Andreas nemen dit op tijdens de lockdowns. De twee hebben niets aan het toeval over willen laten en hebben zich daarbij laten leiden door de iconische kerktorens van Amsterdam. Allemaal ontwerpen van de Amsterdamse architect Hendrick de Keyser die eeuwen eerder in de stad bezig is zijn handtekening te zetten met zijn huizen en kerktorens. Ruim voordat Auke en Andreas op de wereld hun voetsporen zetten. Elk van de elf instrumentale nummers op het album weerspiegelt de unieke uitstraling van deze torens. Het materiaal is zo bruikbaar als muziek bij misschien wel een documentaire over De Keyser.

Keys is een schilderachtige luisterervaring, waarbij Fort Bliss synths en violen uit verschillende genres combineren tot instrumentale muzikale arrangementen. In de verste verte hoor je niet het muzikale verleden van Auke en Andreas erin door. Overigens is de titel een subtiele verwijzing naar de Amsterdamse architect.