Met wat oponthoud is er op de laatste vrijdag van november nieuw muziekmateriaal uitgebracht. Dit keer brengt het donkere popmuziek, Nederlandstalige poëzie waarbij je overpeinzingen kunt doen en als laatste is het debuut van een crooner die de aandacht heeft van de landelijke redactie bij 3voor12. Het is singlemateriaal van MORÉL, Toverberg en Oliver Aron.

Toverberg

Overpeinzende poëzie

Lars Kroon heeft al wat muzikale meters achter zich liggen. Eerder is hij actief bandlid als bassist bij Go Back To The Zoo, maar inmiddels heeft hij onder Toverberg met zijn aparte manier van Nederlandstalige liedjes maken en heeft hij al wat op zijn naam staan.

Begin dit jaar brengt hij het album Tranen In De Wind uit waarop bijvoorbeeld Hartelijke Groeten staat en waar hij ook een videoclip heeft gemaakt. Dat heeft Toverberg ook voor zijn nieuwste single Brugwachter gedaan. Waar op voorganger Tranen In De Wind literatuur nog een bron van verwijzingen en inspiratie is, heeft Toverberg de boeken nu meer naar de achtergrond laten verdwijnen en hebben de  teksten van Toverberg zelf toegenomen aan literaire en emotionele kracht.  Het lied Brugwachter is een goed voorbeeld van een verhalende tekst, vol symboliek. Daarbij maakt Toverberg gebruik van wat erg gebruikelijk is in de schrijverswereld en dat is het niet laten zien, maar erover vertellen. Volgens at principe voert hij het personage van een brugwachter op, die door middel van het opendoen van de brug, de wachtend mensen een uitweg wil tonen uit hun voorspelbare leven: er is een weg uit! De weg omhoog!

“Ik wilde voor deze plaat wat meer experimenteren met metaforen, narrativiteiten en personages en Brugwachter was daar het eerste resultaat van. Ik was als kind, opgroeiend in Friesland, al geobsedeerd door brugwachters, dat leek me de ultieme baan. Nog steeds eigenlijk wel”, zegt Toverberg over de single.

MORÉL

Duistere en futuristische song

Ze zegt dat ze alternatieve muziek maakt voor de outcast en wie haar eerste single If I Would Be A Man hoort, weet dat dit in zekere zin ook is. MORÉL beschrijft de donkere kanten of zoekt die op en laat dat vooral horen.

Dat doet ze ook op de nieuwe single Metropolis. ,,Het gaat over destructieve familiebanden en hoe je deze niet kan veranderen omdat je familie altijd verbonden zal zijn aan wie jij bent. Het nummer ontwikkelt zich in een oneindige woede van emotie  die wordt aangesterkt door leugens en wantrouwen”, vertelt MORÉl op haar single. Metropolis is een duistere, futuristische song die toch catchy blijft foor de energieke gitaren en opzwepende drums. Het nummer is geïnspireerd op de verhaallijn en vibe van de oude film Metropolis, geregisseerd door Fritz Lang.

Net als de debuutsingle, zal ook deze nieuwe single uit gaan komen op de debuut EP Ophidian.

Oliver Aron

Debuut EP ‘Drama King’ geeft inkijk

Hoewel Oliver Aron over croonerkwaliteiten beschikt, leggen de songs die hij maakt zijn eigen verleden bloot. Het debuut met de single Gypsyland is niet onopgemerkt gebleven.

Of dat ook geldt voor Drama King moet nog even worden afgewacht, maar spannend is het debuut voor Oliver Aron zeker wel. Naast Gypsyland heeft hij onder meer Thepriceipayforit en Invisible Man uitgebracht. Stuk voor singles die vertellen waar Oliver Aron onder meer te maken heeft gehad en de worstelingen die hij heeft gemaakt om te komen waar hij nu is. Drama King luistert als een verhaal of leest als een boek. Iemand die de EP goed kan doorgronden weet wat Oliver allemaal heeft moeten overwinnen.

Oliver Aron brengt de muziek met zijn stem op de klassieke croonerwijze, maar wel met één verschil. Het is muziek van het nu.