Op de eerste vrijdag van oktober direct twee Nederlandstalige singles. Liv Webbers komt met haar single 'Als Het Nu Ineens Voorbij Is' en Christie die afgelopen week te zien is geweest in het programma van Humberto Tan heeft een akoestische versie van het nummer ‘Storm’ uitgebracht.

Liv Webbers

‘Bang voor wat er misschien zou kunnen gebeuren, is nutteloos en zonde van je energie’

Wie naar de single van Liv luistert hoort enige overeenkomst met bijvoorbeeld Froukje. Niet vreemd, want zij is één van de inspiratiebronnen, naast Maan, maar ook Fletcher Sasha Sloan en Lennon Stella noemt Liv als muzikale invloed. Voor Als Het Nu Ineens Voorbij Is heeft ze al muziekmateriaal uitgebracht.

Wat het dan is wordt duidelijk als je de single Als Het Nu Ineens Voorbij Is beluistert. Het begint allemaal in de veiligheid van haar eigen slaapkamer als ze op 14-jarige leeftijd begint met het schrijven van eigen liedjes. In 2020 studeert ze af aan het conservatorium in Haarlem. Ze heeft de piano uit haar slaapkamer ingeruild voor talentvolle muzikanten en producers die ze de afgelopen jaren om zich heen heeft verzameld.

Achter het liedje wat Liz heeft geschreven zit een gedachte en dat is wat je zal doen als het je laatste dag zal zijn. ,,Ik ben iemand die zich druk kan maken. Soms ook over dingen waar ik geen invloed op heb. Ik zie beren op de weg. Ik ben me er wel bewust van maar ik vind het lastig dit uit te zetten. Het idee voor dit liedje ontstond vanuit een gevoel dat ik niet op deze manier in het leven wil staan. Bang voor wat er misschien zou kunnen gebeuren, is nutteloos en zonde van je energie”, vertelt Liv.

Als morgen echt de laatste dag is, zijn de zorgen van nu wel zo belangrijk? Op die vraag geeft Liv zelf het antwoord en dat is een ‘nee’. ,,Voor mij is dit liedje een dagelijkse reminder, dat ik meer moet genieten van het moment. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over de toekomst, want je weet niet wat er allemaal op je pad gaat komen. En mocht het zover zijn, kun je alles aan”, zegt ze over Als Het Nu Ineens Voorbij Is. Liv heeft de single samen geschreven met Mischa Dirksen en Simon Leferink.

Christie

Een lied wat een gedenksteen kan zijn

Christie is bezig om een heus ‘Onze Verhalen Concert’ te geven in Theaterkerk Wadway in Spanbroek op 5 november. Verhalen van mensen die de songwriter heeft ontmoet en vertaald naar verschillende luisterliedjes.

Ondertussen heeft Christie een eerder liedje voorzien van een nieuw jasje. Storm gaat over de gebeurtenis van een nacht in februari van 2013 als ze haar man Jos wil gaan ophalen die daar aanwezig is op een bedrijfsfeestje. Als Jos belt en zegt dat hij ander vervoer voor de weg naar huis heeft, besluit Christie te gaan slapen. Alleen die nacht verloopt las een nachtmerrie door een verkeersongeluk waar haar man bij is betrokken en waar twee mensen uiteindelijk het leven laten, waaronder een collega van Jos. In eerste instantie reageert Christie vrij rustig omdat haar schoonvader vertelt dat hij Jos zelf rustig aan de telefoon heeft gehad. Dat verandert als ze op de plek van het ongeval komen en later Jos aantreffen op de eerste hulp. Destijds heeft het Christie veel geholpen bij de verwerking van deze gebeurtenis. ,, "In het begin kwam ik niet door het zingen heen. Ik moest veel huilen. Maar op deze manier heb ik er beter mee leren omgaan", vertelt ze.

Na iets meer dan tien jaar is er nu een akoestische versie. ,,Als een lied een gedenksteen kan zijn, dan is Storm dat zeker voor mij. Daarom nam ik het lied dit jaar opnieuw op, dit keer alleen met piano begeleiding van Patrick Kamps”, vertelt Christie over de aanleiding van de single. Storm zal ze tijdens haar concert op 5 november laten horen tijdens het ‘Onze verhalen Concert’.