Een tweede deel, omdat niet alles op de vrijdag past en daarom nog een zondag nodig is voor Nederlandstalige ‘probeerpop’, hiphop een zeer charmante synthpop single en ook nog eens een idealistische Franse chanson van Nederlandse en zelfs Noord-Hollandse bodem. Het dessert van de releases van deze novembervrijdag die op zondag nog wordt opgediend. Terug van weggeweest is L’Asset. Stijntje komt wederom met een Franstalige single komt en Christian Kuitert en Smitty leveren het Nederlandstalige werk af.

Christian Kuitert

De Nederlandstalige ‘probeerpop’

Zijn naam is Christian Kuitert en hij is vanuit het oosten van het land neergestreken in Amsterdam, waar hij zijn muziek verder uitwerkt. Luisterliedjes in de eigen taal. Soms dromerig en soms stevig. Christian werkt daarbij samen met bassist Ward Bruning en gitarist Jesse Hollestelle.

Christian is bezig om een EP uit te gaan brengen. In oktober heeft hij de single Nooit Meer Weg uitgebracht en het jaar daarvoor singlemateriaal. In 2018 is er zelfs de EP Varken en Tang die van zijn hand is gekomen. Nu komt de van oorsprong Enschedese songwriter met Land!.  ,,Land! gaat over jezelf vinden na jaren dwalend op zee is land in zicht. Dat ongelofelijk eng, maar aan wal blijkt dat schrikbeeld niet te kloppen. Voor mij is deze metafoor gelinkt aan mijn coming out, maar zo heeft iedereen wel zure appels die men vermijdt tot het echt niet meer kan, waardoor ze groter worden gemaakt dan ze zijn”, vertelt Christian.

Volgens hem is het niet hun meest 'pop' nummer en is het meer in de traditie van folk, of nog meer een chanson à la Brel. ,,Maar dit nummer spreekt mensen aan: na optredens komen mensen vaak nog even naar ons toe om te vragen of juist dit nummer niet ergens te vinden is, met hele enthousiaste feedback. Dit is naar mijn idee dan ook het beste nummer van de aankomende EP”, zegt Christian over Land!.

L’Asset

Terug van weggeweest

L’Asset is weer terug van weggeweest. Wie het eerdere werk erbij haalt, weet dat L’Asset nogal een eigen muzikale koers vaart. Op bijvoorbeeld Origami en Woven zijn de elektronische invloeden goed te horen. Iets wat op haar nieuwe single Self Love het geval is. Sterker nog: Het is zelfs dansbaar en doet denken aan het echte eighties geluid.

,,Het is een anthem voor onvoorwaardelijk leren houden van jezelf”, zegt L’Asset over de single. Het is zelfs meer dan dat. ,,Self-love: een funky en eigenzinnige track met een heart-felt attitude over hoe je van jezelf mag leren houden. Het is een reminder voor mij en hopelijk ook de luisteraar, dat je liever voor jezelf mag zijn en dat jezelf op één durven zetten alles behalve egoïstisch is”, vertelt L’Asset. Egoïstisch de single dan ook echt niet, want in de song zelf is dat zelf terug te horen. Teveel van jezelf vragen, teveel tegemoet willen komen naar andere mensen en jezelf daarbij vergeten. Op een gegeven moment betaal je daar de prijs voor en wat dan? Dat is waarom je ook een beetje aardig tegen jezelf mag zijn door niet overal ‘ja’ op te zeggen.

L’Asset is bezig met een tournee door de huiskamers in het land. Dat betekent niet in een dynamische setting alles willen spelen, maar ook op intieme wijze.

Smitty

Laatste single voor nieuwe EP

De Haarlemse producer rapper en hiphopmuzikant is onder weg naar zijn EP Tegen De Pijn. In aanloop daar naar toe heeft hij al twee singles uitgebracht met de titels Insanity en Hellcat.

De laatste single is Magnificent voordat Smitty zijn EP Tegen De Pijn in december gaat uitbrengen. Magnificent is sexy en sensueel, maar met een scherp en rauw randje. Ondersteund door Smitty's altijd herkenbare sound, sterke teksten en heerlijke flow lokt de track iedere luisteraar die het drukke (stads)leven wil ontvluchten naar een extreem chille zone - als een remedie "tegen de pijn". Dit is direct de verwijzing naar de titel van de nieuwe EP. ,,Soms mag je jezelf echt laten weten dat je DIE guy/girl/x bent", zegt Smitty over Magnificent.

Net als de meeste nummers van zijn aankomende EP heeft Smitty ook zijn nieuwe single zelf geproduceerd.

Stijntje

Idealisme nog springlevend

Stijntje bewijst naar eerder Nederlandstalig werk te hebben uitgebracht over meer capaciteiten en kwaliteiten te beschikken. Iets wat ze al heeft laten zien in de september versie van 3voor12 Noord-Holland Vloedgolf waar ze twee Franstalige songs en eigenlijk chansons heeft laten horen.

De laatste van die twee die ze daar in die uitzending tijdens Alternative FM bij ZFM Zandvoort heeft laten horen heeft ze nu als single uitgebracht De titel On L’Idealisera is al veelzeggend. Zeker nu Nederland is ontwaakt in een andere realiteit waar ook Stijntje haar eigen gedachten over heeft. ,,De single gaat erover dat het belangrijk is om optimistisch te blijven, het goede te zien, dingen te idealiseren. En dat ik persoonlijk niet anders kan”, vertelt Stijntje over haar nieuwe single.

Maar er is nog meer over deze Franstalige chanson te vertellen. ,,Het verhaal gaat dat de ik-persoon zich in de steek gelaten heeft gevoeld in Frankrijk. Als ze terug is in Nederland, doet ze uit ongevoel en verdriet eigenlijk hetzelfde bij nieuwe mensen. Ze laat hen in de steek. Dat ziet ze nu in en in plaats van zelf het verdriet worden, had ze het moeten bevechten met optimisme en het streven naar een ideaal. Dat is dus de boodschap. Streef naar en zoek het goede, anders word je de dupe van het kwade”, vertelt Stijntje over On L’Idealisera.

Stijntje hoopt met deze nieuwe single de wereld een beetje mooier te kleuren, wat zij met woorden wil bereiken. ,,Woorden hebben impact. Visioenen ook. Op l’idéalisera’, zegt de in Amsterdam wonende songwriter.