Augustus is ogenschijnlijk rustig, want de poppodia en -zalen mogen dan het allemaal rustig aan doen, maar aan de andere kant draait het festivalseizoen op volle toeren en zijn er evengoed releases. Daarom een releaseweekend in twee bedrijven waarvan deze eerste vrijdag meer in het teken staat van singlereleases waar (nog) geen videomateriaal voor handen is. Op deze vrijdag nieuw singlemateriaal van Joost Laméris, David Huson, Jelisa en Smitty.

David Huson

Vlammende flamenco

Aan het eind van afgelopen jaar laat David Huson van zich horen in het muzikale project La Veleta zelf langer al muzikaal actief is. Daar maakt hij een flamenco-drill EP met trompettist Antonio Moreno Glazkov en werkt hij aan verschillende producties voor hip-hop artiesten in Nederland. Momenteel werkt hij aan een korte film over flamenco in Amsterdam en aan zijn eigen EP die later dit jaar uitkomt. Van huis uit is David flamenco gitarist. Hij produceert en zoekt naar de verbinding van flamenco met de moderne tijd. Dat bewijs levert hij met de trompettist op La Veleta, waarbij deze track terug si te vinden op de EP Como El Viento. In 2020 is die hij daarvoor al heeft uitgebracht. Overigens heeft David in 2020 de single Foi A Noite uitgebracht. Op La Veleta komen jazz, flamenco en hiphop samen.

Eigen materiaal

Muziek met de vraag wat je erbij ziet

Na het flamenco-drill avontuur is het nu tijd voor weer eigen materiaal. Ilusões is de eerste single en komt straks te staan op de EP met als titel Let Me Bend It For You. ,,In deze EP staat het buigen van genres centraal. Hoewel alle nummers van de EP gitaar bevatten, zijn ze geïnspireerd op verschillende muziekstijlen vanuit de hele wereld. Van lo-fi hiphop en Spaanse flamenco tot Kaapverdische Morna. Het nummer Ilusões ("illusies") heeft invloeden van bossa nova, hip-hop en jazz en opent met de vraag wat je ziet”, zegt David. Het antwoord bestaat volgens David uit warme gitaarmelodieën en een trompetsolo van Spaanse trompettist Álvaro Rey de Viñas.

Joost Laméris

Het verhaal over verloren liefde en de hoop op hereniging

Joost Laméris krijgt inmiddels steeds meer aandacht voor het songwritermateriaal wat hij maakt. Melancholisch vanwege toch het autobiografische karakter van zijn werk en ook de dromerige laag die Joost in zijn muziek weet te verwerken.

Ending Of Forever is zijn vorige single en inmiddels is daar weer de nieuwe single Lost bijgekomen. Het pad wat Joost bewandelt, is een beschrijving wat hijzelf allemaal onderweg is tegengekomen. Van toxische relaties tot het inslaan van een andere weg in zijn carrière en waar hij voor de muziek kiest. Op Lost is dat niet anders. Op de nieuwe single gaat het over zijn ervaringen in zijn eerdere liefdesleven, waarbij Joost op zoek gaat naar hoop, wilskracht en liefde om zijn destijdse relatie te kunnen redden van onenigheden en uiteengaan. In dit nummer vraagt Joost zijn ex-geliefde om niet op te geven, maar om de relatie de tijd te geven om opnieuw verliefd te kunnen worden. De songtekst van Lost neemt de luisteraars mee op een emotionele reis, waarin Joost Laméris zijn diepste gevoelens en gedachten deelt. Het lied benadrukt de complexiteit van een relatie die verloren lijkt te zijn, maar waar nog altijd hoop gloort op een hereniging. ,,Ik geloof dat een partnerschap een combinatie is van gevoelens, timing en inzet. Ik wil altijd zeker weten dat ik er alles aan heb gegeven, zelfs als het moeilijk wordt. In Lost vraag ik mijn geliefde om hetzelfde te doen", zegt Joost over zijn nieuwe single.

Lost is straks terug te vinden op de aankomende debuut EP How My Dreams Are Made. De EP bestaat uit acht songs en zal later dit jaar volledig worden uitgebracht.

Jelisa

Elke dag is een nieuwe kans om opnieuw te beginnen

Vorig jaar maakt Jelisa al indruk met haar EP Season Of Vulnerablity. Het zegt iets over wat ze op haar eigen website zegt over de muziek die ze maakt: ,,Ik hoop enkele pure en eerlijke gevoelens en emoties door muziek te verspreiden. Hopelijk zullen gelijkgestemde mensen een verbinding maken met mijn muziek en zullen zich minder alleen voelen in deze altijd veranderende wereld”.

In juni van dit jaar heeft Jelisa weer voor het eerst na haar EP van vorig jaar laten horen met de single Hiding. De opvolger van Hiding is de nieuwe single Morning. Een single met een positieve boodschap, want elke dag is een nieuwe kans om opnieuw te beginnen, om je herboren te voelen, om anders naar de wereld te kijken. ,,In dit liedje prijs ik de ochtend. Een reis om de zon te volgen en haar van een andere kant te bekijken ‘morgen ik zie je’ ", zegt Jelisa over haar nieuwe single.

Jelisa is al creatief bezig om zowel Hiding en Morning samen te voegen tot één verhaal. In september komt er een korte film/videoclip uit die ze heeft opgenomen in Zuid-Afrika.

Smitty

Haarlems multitalent drukt neus weer aan het venster

De zesentwintigjarige Smitty is een multitalent afkomstig uit Haarlem. Hij verstaat de kunst van het rappen en bezit ook nog eens de vaardigheden van een producer. Zijn wortels liggen in de Dominicaanse Republiek en zijn teksten zijn zowel in het Nederlands als het Engels. Sterker nog, het is een combinatie. Sinds 2016 is Smitty lid van hip hop/trap collectief Black Acid en op solo gebied heeft hij al wat achter zijn naam staan zoals in 2020 het album Life After La Coin en afgelopen jaar met Smithode.

Met I Just Wanna Go laat Smitty weer een zwoele vibe horen. Op de nieuwe single is ook Mac Thomson te horen die beter bekend is als Mac T. Hij heeft de single ook geproduceerd. Romantiek is duidelijk de boventoon en de single blijft in een zachte drumbeat voortgaan, wat bijna een hypnotiserend effect. Het is een single die zeker bijdraagt dat je in een andere sfeer terecht komt en de alledaagse zorgen even laat vergeten.