De laatste vrijdag van de maand is tweemaal Nederlandstalig en materiaal wat uit speakers kan denderen. Kortom het is gesmeerd, met wat alternatieve elektro en stevige punkrock wat ronkend op je af komt. Allemaal singles met materiaal van Dashaeno, Nachtlicht en HOOFS dat de boel nog even flink op de grondvesten doet schudden.

Dashaeno

‘Bezig met het herontdekken van de liefde’

In het voorjaar van dit jaar verschijnt Dashaeno’s album Het Komt Wel Goed, Dat Beloof Ik. Inmiddels is dit alweer een tijdje uit en is Dashaeno weer bezig met nieuw materiaal.

Het resultaat is een nieuwe single die een afwijking vertoont van zijn gebruikelijke stijl. Hij introduceert nu een wat meer eigentijds popgeluid in zijn repertoire. Voor deze release slaat Dashaeno de handen ineen met mede-Blackacid-lid Damy. Dat wekt eigenlijk geen verbazing want hij is al heel lang vervlochten met Blackacid. De nieuwe single Volgens Mij Ben Ik Verliefd is een combinatie van poprefreinen en rap. ,,Als mens ben je altijd bezig met het herontdekken van de liefde, of dat nu met je partner is of in nieuwe relaties. Dit nummer beschrijft dat gevoel. Ik denk dat veel mensen zich hierin kunnen herkennen. De track is op een natuurlijke manier ontstaan en ik kijk ernaar uit om deze kant van mezelf te kunnen laten horen", zegt hij over zijn nieuwe single.

Voor Dashaeno is het een prima jaar, omdat hij op een aantal festival te zien en te horen is geweest. De single komt op geen beter moment nu de nazomer en het begin van de herfst zich aankondigt.

Nachtlicht

De prestatiemaatschappij kritisch bekeken

Ook het Amsterdamse tweetal Yordi Dam en Richard van der Schaft van Nachtlicht is weer terug van weggeweest. De EP Later Was Alles Beter dateert alweer van voorjaar 2022.

Ook nu weer stevige elektro met een dik synthesizer geluid maakt Dichterbij tot een ongehoorde Nederlandstalige elektro postpunk track waarin op een verhalende manier de hedendaagse prestatiemaatschappij wordt belicht. De intro van het nummer is haast symfonische rock te noemen, maar dan komt toch weer de postpunk meer naar voren. Droge drums maakt de nieuwe single van Nachtlicht tot wat het moet zijn.

Het nummer is de eerste release uit een reeks singles, die allemaal door middel van een (deels) door artificial intelligence gemaakt artwork een eigen leefwereld krijgen. Het tweetal van Nachtlicht doen alles zelf. Om die reden verschijnt Dichterbij daarom in eigen beheer.

HOOFS

Meedogenloos is de liefde die niet wordt beantwoord

Sinds de mannen van HOOFS op onder meer de showcase hebben gestaan van ESNS Eurosonic Noorderslag kan niemand bijna meer om de band heen. Korte stevige punkrock nummers waar de energie en vonken van af spatten.

Het gaat het Nederlandse muzikale underground circuit niet ongemerkt voorbij en bovendien lijkt de band steeds meer boven te komen drijven. Dat is wederom met het nieuwe materiaal van HOOFS weer het geval. Swoon vertelt het verhaal van een onbeantwoorde liefde die net zo meedogenloos is, als waarmee HOOFS het ook laat horen.

Hoewel de festivals ten einde lopen, zal HOOFS zeker te zien zijn de komende tijd. De Amsterdams/Rotterdamse band mag meedoen aan de Popronde en zal wellicht daar het orkaan aan geluid de zalen in gaan slingeren.