Een variatie aan muzieksmaken op de derde vrijdag van oktober met Nederlandstalige r&b met een vleugje soul door Chanou, de indiechill pop van Joost Laméris en de progressieve rock van de jonge band Eurydice. Zowel Joost Laméris als Eurydice zijn onderweg naar een nieuwe EP. Het draait om liefde, van jezelf houden en geven in het leven. Vooral de periode van geven breekt weer aan en zijn behoorlijk productief in de tijd van het jaar dat de Popronde op volle toeren draait.

Chanou

Loslaten van innerlijke strijd

Ze komt uit Diemen Zuid en zingt al eigenlijk heel haar leven. Chanou is de laatste jaren echt serieus bezig werk van haar muziek te maken. Het werk is Nederlandstalige r&b wat al eerder de landelijke aandacht heeft weten te trekken.

Het nieuwe nummer Alleen Zijn schrijft ze al eerder voor de finale van FunX talent r&b edition die ze in maart van dit jaar weet te bereiken. Daarop krijgt Chanou veel positieve reacties op sociale media, waarop ze het besluit neemt om het nummer te delen met de wereld. Inmiddels weet ze hoe ze met haar pakkende vocalen een song te maken, waar de zangeres van verwacht dat het de harten zal veroveren van vele r&b-liefhebbers en een breder publiek.

Alleen Zijn vertelt het verhaal van een beëindigde relatie waarbij het loslaten een innerlijke strijd is. Ondanks herhaalde pogingen om de relatie te redden, realiseert de vrouw dat ze deze moet beëindigen. Ze blijft achter met onbeantwoorde vragen en beseft dat ze geen antwoorden zal vinden bij degene die haar heeft gekwetst. Ze neemt de moeilijke beslissing om verder te gaan met haar leven, maar het is niet makkelijk voor haar om alleen te zijn.

De emotionele uiting van dit nummer wordt versterkt door de prachtige harmonieën. In de muziek van Chanou vertaalt de independent zangeres haar gevoelens in oprechte melodieën en teksten vanuit het hart. Zwoel en meeslepend is Alleen Zijn zeker, waarmee Chanou je als het ware in het gevoelige verhaal van het nummer weet in te trekken. Chanou klinkt werkelijk als een nachtegaal.

Joost Laméris

Metaforische nieuwe single

Hoewel het beeld nog niet voorradig is, komt Joost Laméris met zijn nieuwe single Watering Your Tree. Wie naar de single luistert ziet het beeld bij de song.

Die song komt op de EP How My Dreams Are Made te staan. Eerder heef Joost het thema toxische relaties al aangeroerd, maar op Watering Your Trees zit het meer in het verlengde, want je kunt wel liefde geven en flink je best doen, maar als er geen antwoord komt, wat dan? Het is precies waar Watering Your Tree over gaat. Om iets te laten groeien is er nu eenmaal wat voor nodig. Zelfs een klik. De single zit vol met echo’s waar een keyboard heel vernuftig is gebruikt. Het neemt je bijna mee in een andere dimensie. Zelf omschrijft Joost zijn muziek als indiechill, maar de dreampop is niet ver weg en de term ‘bedroom pop’ zit eveneens in zijn muziek vervlecht.

Bij de single heeft Joost een clip gemaakt die later nog gaat verschijnen. In de clip zitten symbolen waarin ook behoorlijk wat high fashion zit. De EP volgt op 10 november.

Eurydice

Jonge progressive rock band op weg naar EP presentatie

Op 3 december zal Eurydice hun EP presenten in de Alkmaarse Victorie en ondertussen hebben ze al The House uitgebracht. In aanloop naar de presentatie levert de band de opvolger van hun eerste single af met als titel The Gift.

De nieuwe single van Eurydice kent wisselingen in tempo. Een rustig intro gevolgd door de nodige dynamiek met scheurende gitaren, wordt weer gevolgd door weer een haast een rockballadachtig geheel. Met The Gift laat Eurydice wel horen dat ze dit niet schuwen. Op de single lijkt het wanneer je een relatie hebt, je eigenlijk alles krijgt wat erbij zit. De chaos van de een en het ongemak van de ander. De kunst is om daar elkaar in de waarde te laten want alleen dan is de liefde een cadeau. Zo niet, dan weet je wat het betekent.

The Gift is afwisselend. Stevig waar het moet zijn en ingetogen als het arrangement daar om vraagt. In dit geval is de band daar wel in geslaagd.