Op zaterdag 25 november verschijnt 'Hard Tegen Hard' tijdens Revolution Calling, een groot indoor punkfestival in Eindhoven waar zo'n 5000 bezoekers op afkomen. Het is niet zo maar een blad en kent een vrij serieuze benadering. Yordi Dam (die bekend is van zijn muziek met Nachtlicht en hoofdfoto) vertelt waarom het blad is gestart. Een magazine uitbrengen is één ding, maar vanuit het perspectief hier in Noord-Holland bekeken, is onder meer de vraag hoe het staat met punk als uiting in de muziek.

'Ik wil juist iets maken dat je vast kunt houden en wil hebben in plaats van wil "snacken", wat je op je telefoon al snel doet.'

Yordi Dam over de reden om een magazine uit te brengen

Waarom een speciaal magazine en hoe ben je op het idee gekomen?

,,In het voorjaar las ik het boek 'De Beesten' van schrijver en punkrockmuzikant Gijs Wilbrink, die ik ook geïnterviewd heb voor het blad. Het hoofdpersonage in dit boek komt op een gegeven moment in de punk- en kraakscene terecht en maakt een eigen fanzine over het genre. Dat gaf mij inspiratie om zelf ook zoiets te gaan doen: een nieuw fysiek blad voor en door mensen uit de scene, gericht op Nederland en België. (Overigens is het blaadje van het personage uit het boek een bij elkaar geniet boekje met goedkope kopietjes, en dit een wat chiquer full colour blad dat dient als bewaarexemplaar).  Ik had ook voor een socialmedia-account of blog kunnen gaan, maar ik wil juist iets maken dat je vast kunt houden en wil hebben in plaats van wil "snacken", wat je op je telefoon al snel doet. Zie het een beetje als een lp, die liefhebbers - mezelf incluis - kopen om het vast te kunnen houden, terwijl je ook alle muziek op Spotify kunt luisteren.

Daarnaast is het dit jaar zo'n twintig jaar geleden dat ik aanraking kwam met punkrock en hardcorepunk en het leek me een mooi moment om dit te "vieren" met het magazine."

Hoe is het gesteld met de punk(rock) scene en dan vooral hier in Noord-Holland?

,,Los van grotere concerten in bijvoorbeeld Paradiso of Melkweg zijn er veel toffe DIY-initiatieven in Noord-Holland. Zo boekt Apostolis van Worlds Appreciated Kitsch sinds een tijdje veel toffe shows in de Amsterdamse punkzaal OCCII, waar hij bands uit het buitenland combineert met lokale openers. Minor Operation Bookings is sinds jaar een dag een vertrouwde punkshoworganisator in onder andere het Patronaat en Slachthuis in Haarlem. Het Amsterdams/Hilversumse label Positive And Focused Records brengt punk- en hardcore van eigen bodem uit op vinyl.  Zij gaven in oktober nog een 7"-lp uit van de band Swell, die ook in het blad staan en het momenteel erg goed doen. En de mannen van Live & Puur uit de Zaanstreek nodigen op de radio lokale punkbands uit om een livesessie te doen.

In mijn thuisstad Amsterdam mis ik op dit moment overigens wel een zaal die qua grootte en sfeer tussen de kraakpanden als OCCII en Vrankrijk en bijvoorbeeld een Melkweg in zit. Winston Kingdom was jarenlang een perfecte plek voor kleinere hardcorepunk- en punkrockshows, maar die zaal is een aantal jaar terug helaas gesloten. Er wordt in Cinetol in Zuid wel eens sporadisch iets in het genre georganiseerd, maar niet met dezelfde regelmaat als dat vroeger in de Winston gebeurde.

Omdat de punkrock- en hardcorepunkscene in Nederland niet zo groot is kijken overigens zowel makers als liefhebbers overigens ver over provincie- en zelfs landsgrenzen."

Wat is jouw rol?

,,Ik ben journalist van beroep maar hou me normaal bezig met nieuws en actualiteiten. Omdat ik graag weer iets met punkrock en hardcorepunk wilde doen, maar het niet per se wilde spelen in een band, heb ik mijn achtergrond gecombineerd met mijn passie. Daarvoor heb ik alles zelf gedaan: van het houden van de interviews en schrijven van de artikelen tot de vormgeving. Bevriende fotografen hebben foto's aangeleverd. Dit ging allemaal best wel soepel omdat de DIY-mentaliteit in de punkscene heel gebruikelijk is. Bands zijn heel erg eager om mee te werken, het te promoten te distribueren."