Tijdens de Popronde van 2021 geeft Loupe al heel nadrukkelijk hun muzikale visitekaartje af. Inmiddels hebben de dames de steun van het illustere Excelsior label en dat brengt hen in zalen waar ze twee jaar geleden nog van hebben gedroomd. Loupe toert door Nederland en dat brengt de band in de bovenzaal van Paradiso.

Julia Korthouwer

Lana Kooper

Jasmine van der Waals

Julia Korthouwer (links) en Lana Kooper

Loupe is los

Dynamische energie merkbaar

In de afgelopen twee jaar heeft Loupe al twee EP’s uitgebracht. In 2021 de EP Older waarvan het materiaal als opgenomen in de vermaledijde coronaperiode en waar Loupe bijna twee jaar op heeft moten wachten om dit te mogen laten horen in de zalen. Met horten en stoten lukt dat grotendeels tijdens de Popronde van 2021, maar inmiddels mag het echt los en dat is tijdens hun optreden in de bovenzaal van Paradiso goed te merken. Afgelopen jaar is Spring ’19 verschenen en de laatste maanden de singles Lonely Dance, Caught In The Moment en My Hands. Loupe legt een dynamische energie in hun liveoptreden wat tijdens de hele avond merkbaar is.

Julia Korthouwer

Julia Korthouwer

Lana Kooper

Annemarie van den Born

Thuiswedstrijd

Start in hoog tempo

Het optreden van Loupe begint klokslag tien uur als de bovenzaal helemaal volstroomt met een gemêleerd publiek en zeker veel familieleden. Als Amsterdamse band speelt Loupe logischerwijs in Amsterdam een thuiswedstrijd. Loupe heeft er duidelijk zin in en het publiek ook. De lekkere eigenwijze dreampop slaat ook tijdens dit optreden in het eigen Amsterdam enorm aan.

Loupe start met Warning Sign en spelen in een hoog tempo nog drie songs waarna het tijd is voor een praatje. Frontvrouw Julia Korthouwer vertelt dat ze reuzetrots zijn om in Paradiso te mogen spelen. ,,Dit is , f*cking chill !!!”, klinkt het in de zaal. De frontvrouw maakt korte interacties met het publiek, tussen de songs door. Het gebeurt op een onderhoudende manier, zodat het publiek een beeld krijgt met waar de band mee bezig is. Bovendien vertelt Julia over de betekenissen van songs en laat het publiek weten wat deze avond betekent voor ze en bedankt ze ook een aantal mensen voor het mee werken met onder meer de merchandise die Loupe inmiddels heeft opgezet. Verder maakt Julia veel gebruik van leuke uitspraken om haar punten grappig over te brengen naar het publiek.

Julia Korthouwer

Julia Korhouwer

Julia Korthouwer zingt niet alleen

Julia Korthouwer

Ritmesectie is stevige basis

Intieme vibe

Een band als Loupe drijft op de ritme sectie en dat is in klassiek jargon de bassist en de drummer. Bij Loupe zijn dat bassiste Lana Kooper (inderdaad dochter van Jan Kooper die vroeger op pad is geweest met Doe Maar) en Annemarie van den Born op de drums. Zij vormen de stevige swingende basis van de band op bas en drums. Drummer Annemarie weet telkens strakke en creatieve grooves toe te passen, waardoor Loupe op een interessante manier soepele overgangen maakt in hun songs.

Bassiste Lana legt op haar beurt harde grondtonen in haar spel die door de hele zaal te horen zijn. Leuk is dat ze voor een wat meer gevoelig nummer in de set, even op een kruk is gaan zitten, hieronder ontstaat een intieme vibe op het podium. Gitariste Jasmine van der Waals is in vorm en laat de muziek spreken met haar virtuoze gitaarspel Paradiso genieten. Op gitaar klinkt haar spel erg melodieus. Opvallend is de zogenaamde ‘soundscaping’ die Jasmine door middel van effecten maakt.

Lana Kooper

Zichtbare chemie

Loepzuivere klassieker in de maak

Dat Loupe nu al tot één van Nederlands beste band mag worden gerekend blijkt wel aan het eind van het optreden als zij de song Holding Me Too Tight spelen. De chemie tussen de bandleden is zichtbaar als het viertal juist dat nummer inzet. Het lijkt wel of daar alle puzzelstukjes in elkaar vallen, waarbij Julia, Lana, Jasmine en Annemarie elkaar aankijken om het te laten zien en vooral te laten horen. Ze begrijpen juist daar elkaar en daarmee lijkt dit nummer nu al een echte Loupe klassieker te gaan worden.