Donderdag 23 Maart stond Klangstof in de Victorie van Alkmaar, voor het eerst in zeven jaar voor de presentatie van hun album 'Godspeed To The Freaks'. De laatste keer dat Klangstof er optrad, was nog voor de verhuizing van de Victorie, die in 2017 plaatsvond. Tot de donderdagochtend van het optreden dacht frontman Koen van de Wardt dan ook dat ze in het oude pand aan de Breedstraat zouden optreden. Nu stonden Koen van de Wardt (zang/gitaar), Wannes Salome (keys), Erik Buschmann (drums) en Wouter van Nienes (gitaar) deze donderdag dan toch in de (goede) Victorie in Alkmaar.

Start met nieuwe nummers

Album geschreven tijdens pandemie

De avond wordt geopend met een van hun nieuwere nummers Silver Cloud, gevolgd door Death09 van hun vorige album. Onheilspellende gitaarpartij en veel energie bij dit nummer. Erna volgt het nummer Godspeed to the Freaks van nieuwste album, ook getiteld Godspeed To The Freaks.

Dit album is geschreven tijdens de pandemie, en net als bij veel andere artiesten was er behoefte aan muziek die goed vertaalde naar live, juist in een tijd waarin live spelen niet kon. In plaats van urenlang geknutsel in de studio, is dit album meer organisch. In een eerder interview met 3voor12 vertelde Koen ook dat eerlijkheid het sleutelwoord was van dit album. Godspeed To The Freaks werd een ode aan het ‘laagje bullshit’ waarmee hij de wereld op afstand hield.

Voornamelijk rustig repertoire

Aanstekelijke vreugde en enthousiasme

Het repertoire van Klangstof is voornamelijk rustig met liedjes als Ocean View of The Alarm, maar toch heeft Klangstof live veel energie. De nummers die Klangstof spelen zijn, vooral van het laatste album, erg emotioneel beladen en hoewel het sentiment van de meeste liedjes tamelijk sad is, is de vreugde en enthousiasme van frontman Koen extreem aanstekelijk.

Rustige zang en gitaar

'En hij is sexy'

Het volgende nummer Death04 is een verwijzing naar de vorige plaat, waar Death03 en Death09 op stonden. Rustige zang en gitaar, waarna bas en drums invallen. De subtiliteit en timing is wat dit nummer prachtig maakt. Nadat het nummer afloopt vertelt Koen dat dit nog van hun nieuwe album was, die vorig jaar alweer uit was gekomen. Maar dat is allemaal niet belangrijk, want wat echt belangrijk is, is dat het Wannes’ tanktop debut is. “En hij is sexy."

Emotioneel

Intens slot

Het emotionele en bouwende lied Sylvia komt voorbij. De afsluiter van hun nieuwste album. In het begin heel klein en subtiel, maar op het einde met een schreeuwende Koen. Erna spelen ze nog We Never Liked The Outcome, en Sleaze en Death03 als encore en komt de avond tot een einde.