Ruim een half jaar geleden spraken we Inge Lamboo nog na de release van haar tweede single. Ondertussen zijn we alweer twee singles verder, en op 7 april kwam dan ook haar debuutalbum Black Heart uit. Zet dit nummer maar vast aan op je koptelefoon terwijl Inge je mee neemt in haar proces én hoe haar komende maanden er uit zien.

We spraken je natuurlijk na de zomer nog, kan je ons meenemen door het afgelopen halve jaar?

Omdat het album toen al klaar was, bleef alleen de vraag nog over welke singles we gingen releasen. Voor mijn gevoel zou elk nummer op de plaat een single kunnen zijn. In mijn ogen had ik Black Heart sowieso als single uitgebracht, maar toch heb ik lang getwijfeld over hoe en wat. Toen heb ik besloten om zes korte stukjes uit nummers op TikTok te zetten zodat mijn volgers konden kiezen welk nummer het werd, en zo werd Black Heart uiteindelijk toch mijn tweede single. Daarnaast komt mijn album uit op vinyl, dus daar hebben we het afgelopen halve jaar ook nog ontzettend hard aan gewerkt.”

De vier singles die we al mochten beluisteren gaan best wel verschillende kanten uit qua opbouw en stijl, kan je daar wat meer over vertellen?

“Ja dat klopt! Net zoals mijn covers op sociale media is het elke keer anders. Ik houd gewoon van teveel stijlen. Dus ik heb met mezelf afgesproken dat ik gewoon blijf maken wat ik cool vind. De ene keer is dat met heel veel gitaren, de andere keer is dat met een piano. Ik wil graag ook een voorbeeld zijn voor anderen zodat zij ook in zoveel mogelijk stijlen durven te schrijven. Ik houd er niet van om in een box te zitten, ik wil gewoon zoveel mogelijk uitproberen. Ik houd echt van veranderingen en zoveel mogelijk dingen uitproberen.”

Hoe zou jij je album zelf omschrijven?

“Dansbaar, maar ook rakend en inspirerend. Er zitten liedjes tussen die echt lekker te luisteren zijn met een chille vibe. Natuurlijk zit daar ook een mening achter dat je soms zal denken ‘oh, pittig’, maar ze zijn sowieso chill om op te zetten. Maar er zitten ook nummers tussen waar je echt wat aan kan hebben en geinspireert door kan raken. Ik hoop dat ook een stem kan zijn voor iemand die het zwaarder heeft, zodat ik die gene af kan leiden, want dan kan ook hij of zij lekker dansen op een nummer als Why We Stay.”

Kan je ons meenemen in het maakproces van je liedjes?

Meestal als ik begin met een liedje schrijven gebeurt dat heel random. Ik ga bijvoorbeeld achter een piano zitten, dan speel ik wat akoorden en ga ik wat neuriën. Het komt dan meestal vanzelf naar boven. Het klinkt waarschijnlijk heel willekeurig, dus sorry als mensen een tip willen. Maar het enige wat ik kan zeggen is dat je niet teveel na moet denken, dan gaat de magie er vanaf. Bij mij komt de muziek wel altijd voordat ik de tekst schrijf.”

Hoe is het hele album tot stand gekomen?

“Ik heb de laatste tijd wel echt in een albumvorm gedacht over mijn muziek. Er zijn dan ook nog best wel wat nummers die het album niet gehaald hebben omdat ze er net niet bij pasten. Daarnaast voelt het album echt als een setlist voor mij. De nummers staan ook echt in een logische volgorde omdat sommige liedjes nu eenmaal heel goed bij elkaar passen. Helaas kan ik ze tijdens mijn tour alleen niet op die volgorde spelen omdat ik dan echt teveel van instrument moet gaan wisselen.”

Hoe zien de komende maanden er voor jou uit?

Ik ga straks op tour met Floor Jansen en er komen natuurlijk ook nog drie album release shows aan. Die shows ga ik allemaal doen met mijn begeleidingsband. Die jongens ken ik allemaal al van de Herman Brood Academie en we hebben al super veel gerepeteerd dus dat gaat helemaal goed komen. Ik kijk er heel erg naar uit om meer live op te gaan treden en te laten zien dat ik meer ben dan een tiktokartiest. Ik heb er zoveel zin in om op te gaan treden met mijn band.”

Hoe pak je zo’n voorbereiding op een tour eigenlijk aan?

“We hebben sowieso al hele vette liveversies van de liedjes op de plaat. De nummers zullen dus soms ook echt anders gaan klinken dan dat je gewend bent. We hebben de afgelopen tijd veel gewerkt aan het live maken van de albumsongs, waardoor de shows ook echt heel tof gaan worden. Daarnaast is het ook in mijn setlist heel belangrijk dat er een balans is tussen lekker luisteren en geïnspireert worden door mijn verhaal. Ik denk dat we dat echt heel mooi hebben kunnen verwerken.”

Wil jij nu heel graag horen hoe dit album live klinkt? Dat kan tijdens de album release tour van Inge Lamboo. Je hoeft alleen nog maar te kiezen of je naar Hoofddorp (21 april), Zwolle (22 april) of Utrecht (23 april).