Bij deze editie van Frisse Duyck maakt poppodium Cpunt in Hoofddorp kennis met drie opkomende bands. Mind Your Step, MØDI en L´Asset spelen in de juli editie van de voormalige Duycker waar de naam ‘Frisse Duyck’ uit voort is gekomen. Van zowel Mind Your Step als MØDI is al het eerste materiaal verschenen en L’Asset heeft al een groots optreden achter de rug tijdens Bevrijdingspop Haarlem, waar zij het festival op het hoofdpodium heeft mogen openen, omdat ze winnares is geweest bij de editie van de Rob Acda Award van 2023.

Stevige alternatieve rock

Band speelt in op actualiteit

Mind Your Step mag het spits afbijten. De vijfkoppige band maakt alternatieve rock en halen inspiratie uit bands als Porcupine Tree, Nothing But Thieves en Radiohead. Ze luiden de avond in met het iconische ‘mind your step’ riedeltje die je op een vliegveld hoort, de toon is gezet. Ze laten er geen gras over groeien en gaan gelijk door met nummer Break What’s Needed, een keihard rocknummer die het publiek wakker schudt. De harde rock en psychedelische tonen lijken op een combinatie van Radiohead en Pink Floyd en met hun grootse performance weten ze het publiek te boeien. In de zaal wordt er (lichtelijk verbaasd) geroezemoesd over hoe goed ze zijn. De energie van de band is hoog, waar de mensen in de zaal fanatiek in meegaan. De set komt bijna aan haar einde wanneer er tijdens een kort moment van stilte een Samsung-notificatie door de zaal galmt, nogal stom, maar ook wel een beetje grappig. Het publiek moet hard lachen, de band negeert het. Ondanks die kleine stoorzender gaan ze ongegeneerd verder en hypnotiseren ze het publiek weer met het nummer Departure. Mind Your Step is dramatisch, in de goede zin, en weet dat goed over te brengen. Het volgende nummer is Till We Fall, wat over een tijd van rommelige politiek gaat. Het nummer is nu nog actueler door de val van het kabinet, grapt zanger Roel. Na Till We Fall vraagt Roel even de aandacht; er is een jarige in de zaal. Luidkeels wordt er met z’n allen ‘lang zal die leven gezongen’ en komt de set van Mind Your Step aan een einde.

MØDI doet niet aan poespas

Futuristisch geluid in combinatie met synthesizer invloeden

Band MØDI is de volgende. Ze komen na een korte pauze het podium op gelopen, ze ogen minder uitbundig dan hun voorganger. De frontman staat lekker in een joggingbroek op het podium en de rest van de band heeft gewoon een spijkerbroek en T-shirt aan, geen poespas dus. De bescheiden uitstraling verdwijnt zodra ze beginnen met spelen, de emotie in hun muziek is te voelen. Ze beginnen met nummer Most Intense Love Around, van hun EP MØDI, die in mei is uitgekomen. Luidkeels wordt er in de microfoon geschreeuwd en als je dacht dat Mind Your Step wat wegheeft van Radiohead, heb je MØDI nog niet gehoord. De stem van zanger Jasper lijkt net het broertje van de stem van Thom Yorke. Ongeacht de vergelijkingen, heeft MØDI zeker een eigen persoonlijkheid. Hun geluid is futuristisch en een mooie combinatie van rock en synths. Het volgende nummer is 5/8 (staat ook op de EP), een nummer met een diep geluid en psychedelische invloeden. Ook spelen ze een nummer dat niet op hun EP staat, NIN. Hopelijk komt het op de volgende want wederom is het een nummer waarin de persoonlijkheid van de band duidelijk in te horen is. De set nadert het einde en om het af te sluiten spelen ze Siren, het nummer waar ze volgens de band altijd mee afsluiten. Nog een laatste keer mag het publiek genieten van het bijzondere geluid van deze band wordt het podium overgedragen aan de laatste act.

Energieke L’Asset sluit af

Muziek werkt aanstekelijk bij publiek

L’Asset is de laatste act. Met de winst van de Rob Acda Award 2023 onder haar riem belooft het een interessante show te worden. Gekleed in een kleurrijk pak en haar haar in spacebuns, betoont ze eer aan haar muziek, die even excentriek is. Zij en haar band maken synth-pop, waar haar krachtige stem een randje aan geeft. Ze beginnen met nummer Chaos. De naam zegt het al: alles aan L’Asset is chaotisch, maar het werkt. Eén van de spacebuns begint steeds verder van haar hoofd te zakken door al het gespring en gedans. Uiteraard lijkt dat haar niets uit te maken en is het tijd voor nummer Self Love, een vrolijk nummer over dichter bij jezelf komen en steeds een betere versie van jezelf worden. De boodschap komt over op het publiek en die dansen ook uitbundig mee. De avond wordt afgemaakt met laatste nummer Woven, eén van haar bekendste nummers. Het wordt snel duidelijk waarom, het is catchy en L’Asset en haar band gaan er helemaal in op.