Inmiddels ontstijgt Dorpstraat 3 de grenzen van Noord-Holland en begint Nederland kennis te maken met de Nederlandstalige synthwave pop met een flinke portie postpunk. Logisch, want de band heeft de muzikale voetafdrukken al achtergelaten met de EP ‘Bijgeloof In De Lage Landen’ die vorig jaar halverwege september 2022 is verschenen. De releaseshow die er op volgt overtreft de stoutste verwachtingen van onder meer Merlijn Breedland.

Historie popprijzen

Finale Zonneprijs

Merlijn Breedland heeft de nodige ervaringen om te staan in deelnames aan popprijzen. Eerder doet hij dat met de band Tender Chunks In Gravy bij de Rob Acda Award. Datzelfde doet hij ook met Tony Clifton waarmee hij en de band als winnaar uit de bus komt in jaargang 2016 en 2017. Logischerwijs volgt dan Bevrijdingspop Haarlem waar de winnende band uit deze popprijs mag starten op het hoofdpodium. Al deze ervaringen neemt hij mee met Dorpsstraat 3 in de finale van de Zonneprijs. Op zich al een ervaring om te staan in een zaal als Paradiso. Overigens bestaat Dorpsstraat 3 grotendeels uit Tender Chunks In Gravy.

Optreden in Skatecafé

Obscuur

Dorpsstraat 3 is obscuur en dan past het wel om te spelen als band in het Skatecafé. Een vrijplaats waar alles samen lijkt te komen. Een muzikaal optreden in Amsterdam Noord hoort daar dan zeker bij. In Nederland lijkt de synthpop of elektro goed aan te slaan met als grote voorbeeld Goldband die op menig festival te zien zijn. Dat geldt ook voor Dorpsstraat 3, waar het geluid echt donker klinkt. Dat is opnieuw het geval met Voorbij die de band uit Velsen/Amsterdam deze maand heeft uitgebracht na de EP Bijgeloof In De Lage Landen. Bovendien heeft Dorpsstraat 3 de tijdgeest mee, want het zijn wel heel donkere en onzekere tijden waar de wereld inmiddels terecht lijkt te zijn gekomen. Niets voor niets is Dorpsstraat 3 juist voortgekomen in de periode van de pandemie en waar Merlijn uit pure verveling met drumcomputers loopt te rommelen. Immers er moet iets van tijdverdrijf zijn.

Popronde 2023

Voltreffer met Nederlandstalige synthwave en postpunk

Zoals eerder bij het fotoverslag van de Zonneprijs is de nadere introductie van deze Nederlandstalige synthwave en postpunk band uit Noord-Holland inmiddels overbodig. Dorpsstraat 3 is geselecteerd voor de Popronde 2023 en volgens de kenners is het een band waar muziekredacteuren van zeggen dat op deze band moet worden gelet. Dat komt vooral door het eureka moment wat Merlijn heeft, tijdens zijn verkenning op de drumcomputers. Er zit een oosterse stijl in, maar wie de muziekgeschiedenis kent, weet dat bijvoorbeeld een obscure Engelse postpunkband als Joy Division dit al heeft laten horen. Kortom deze Engelse band heeft geweten waar Abraham de muzikale mosterd heeft weten te halen. Over de laatste single is nog wel wat te vertellen. ,,Voorbij gaat over vastzitten in gewoontes, jezelf aankijken in de spiegel en toegeven dat je misschien toch niet zo handig bezig bent. ‘Zelf ging ik vier jaar niet naar school, liever was ik op feestjes, nachthoreca of in bands. Zo niet nog vier jaar, dacht ik op een gegeven moment”, zegt Merlijn. Het kan raar en vreemd lopen, want nu studeert hij muziektechnologie aan de HKU. Als laatste meldt Dorpsstraat 3 dat ze eind september met de opvolger komen van Bijgeloof In De Lage Landen.