Club Pussycat is een onderdeel van Podium Victorie in Alkmaar waar nieuw muziektalent zich laat zien en horen. Soms gaat het talent zo snel dat het haast niet bij te benen is, want Hiqpy heeft een denderende Popronde achter de rug en Gangs Of Kin heeft eerder dit jaar EP materiaal uit weten te brengen. Grote onbekende is. Een band met warme klanken is afkomstig van Biki Baya waarbij ook Joris Ram van onder meer George & The Rams nauw bij betrokken is.

Hiqpy

Hiqpy

Best bewaarde geheim

Ze zijn al bezig om de lieveling te worden in popminnend Nederland, wat voor een belangrijk deel toe te schrijven is aan hun optredens tijdens de Popronde. Als er één band bezig is de weg te vinden naar de grotere zalen, dan is het Hiqpy wel. Hoewel er nu nog wat demomateriaal is te vinden op Soundcloud via de al eerder genoemde Popronde is Hiqpy wel al druk bezig om het materiaal naar buiten toe te brengen. Dat hebben ze al gedaan door middel van twee clips die ze hebben opgenomen in het Slachthuis Haarlem waar de band ook mee verweven is, want zowel Abir Hamam en Tom Radsma hebben wat met de stad aan het Spaarne. Al heeft dat ook met hun eigen muzikale verleden te maken. Overigens is de meest recente clip van Hiqpy Red Flag Magician.

Gangs Of Kin

Gangs Of Kin

Stem bepalend

Gangs Of Kin is niet het eerste wat de Amsterdamse songwriter Joël Gaerthé heeft gedaan. In 2018 is hij al actief met The Howlin. Gangs Of Kin kent veel omschrijvingen. Het meest recente werk laat toch verschillende stijlen horen die je soms doet denken aan de soul van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het  stemgeluid van Joël zorgt eigenlijk dat je in een tijdmachine stapt. Het geluid van de meest recente EP Natures Know No King. Wie deze EP afluistert, hoort dat de stem van Joël Gangs Of Kin draagt. Op de EP die alweer dateert van augustus overheerst de soul en zit zowaar een vleugje gospel in.

Biki Baya

Biki Baya

Ode aan Zuid-Afrika

Muziek is er in vele soorten en maten, maar Biki Baya brengt muziek met warmte. Achter Biki Baya zitten Josua Vroegop en Joris Ram. De laatste is bekend van George & The Rams, hoewel Josua Vroegop eerder met The Refs in 2015 ooit al eens eerder zijn geweest in Podium Victorie en dat is met zijn toenmalige band The Refs.

De oorsprong van Biki Baya ligt in het verleden en heeft ook te maken met Josua, want zijn ouders komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en nemen de Zuid-Afrikaanse muziek mee als zij naar Nederland gaan verhuizen. Josua krijgt deze muziek in zijn jeugd veel te horen en muzikaal als hij is, begint bij hem langzaamaan het idee te ontstaan om deze muziek ooit zelf te gaan maken. Eigenlijk zitten al deze ideeën van deze songs langere tijd in het hoofd van Jousa.

De uitwerking komt later als hij tijdens zijn opleiding aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam kennismaakt met Joris Ram. Vanaf dat moment beginnen de contouren zich af te tekenen van Biki Baya wat komt door Joris die met het spelen als bassist een uitstekend gevoel heeft voor ritmes.

Het klikt tussen het tweetal. Zowel privé als muzikaal kunnen ze het goed met elkaar vinden en niet geheel onbelangrijk is dat beiden het leuk vinden om met elkaar muzikaal samen te werken. Niet lang daarna is Biki Baya een feit.