De Haarlemse muzikanten en bands hebben elkaar weten te vinden tijdens een benefiet voor de Haarlemse stichting De Stem In De Stad. Deze stichting is de verbinding voor mensen die extra kwetsbaar zijn. De organisatie voert meer dan tien programma’s uit waarbij ontmoeten, helpen en activeren maar ook inspireren de sleutelwoorden zijn. Het zijn juist die punten die Chef’Special voorman Joshua Nolet zo enorm aanspreken en hem aanzetten om een benefiet te organiseren voor de stichting. Tijdens de benefiet komen Bagjuice, Bart van Liemt, Kuenta, The Goldenboys, The Irrational Library (met een belangrijke rol van Joshua Baumgarten van de band), Jack & The Weatherman, Sue The Night en Chef’Special.

Bagjuice

Bagjuice

Bagjuice

Tropische klanken met een verhaal

Bagjuice is één van de bands die optreden tijdens de benefiet voor De Stem In De Stad. De muziek die de band maakt, is reggae. Ooit heeft de band meegedaan tijdens de Rob Acda Award en tijdens een interview vertelt één van de band leden hoe het leven is op Jamaica. Dat gebeurt op de vraag hoe de naam van de band is ontstaan. Bij die uitleg is het de vruchtendrank die mensen op eenvoudige wijze verkopen en dat daar hun leven op is gebaseerd. De band is daar uiteraard ooit geweest om naar de wortels van hun muziek te gaan. Dat Bagjuice meewerkt, is dan haast logisch te noemen met de geschiedenis van de naam in het achterhoofd. Iets wat zonder meer past bij het karakter en het doel wat Stem In De Stad nastreeft.

Bart van Liemt

Bart van Liemt

Bart van Liemt

Voorman van illustere band laat zich horen

Bart van Liemt is één van de Haarlemse muzikanten die zich laat horen. Muziekminnend Haarlem weet over het verleden van Van Liemt die ooit met zijn band The Sheer het weet te schoppen tot 3FM. In een uitzending bij 3FM van vorig jaar vertelt Van Liemt waarom The Sheer eigenlijk nog steeds bestaat en dat heeft met zijn eigen gezondheid te maken. Net op het moment dat de band bezig is aan een doorbraak, krijgt Van Liemt een nier van zijn moeder, omdat dit hem in leven houdt. Door revalidatie is het verwaterd, maar de band is niet echt uit elkaar gegaan. Ooit nog verder gegaan met zijn soloproject Bade in 2014 staat Van Liemt weer tijdens de benefiet op een podium in zijn eigen stad om zijn bijdrage te leveren voor Stem In De Stad.

Chef'Special

Chef’Special

Haarlemse band met groot sociaal hart

De aanwezigheid van Chef’Special is een overduidelijke, want voorman Joshua Nolet is één van de aanjagers van de benefiet. Over het waarom van deze dag, geeft hij een uitleg. ,,Ik ken Stem In De Stad. Met eigen ogen heb ik gezien en mogen meemaken, dat ze zonder oordeel mensen ontvangen. Ze zijn welkom. Iedereen en altijd. Wie ze ook zijn, ze worden allemaal gezien. Uiteindelijk willen we dat eigenlijk toch allemaal”, zegt Nolet over de stichting. Hoe het komt heeft hij zelf gezien in de tijd van de pandemie als hij vanuit de plek waar hij verblijft zicht heeft op de ingang van de ruimte waar Stem In De Stad zit. Juist in die periode hebben de mensen waar Nolet het over heeft het moeilijk, omdat tijdens corona de anderhalve meter geldt. Iets wat nu niet meer is voor te stellen, maar waar toch de gevolgen nog zichtbaar zijn.

Jack & The Weatherman

Jack & The Weatherman

Jack & The Weatherman

Optreden voor de medemens in jubileumjaar op benefiet

Berry ‘Jack’ Krikken en Sebastiaan ‘Weatherman’ Weerman zijn als Jack & The Waterman eveneens aanwezig tijdens de benefiet. Wie het tweetal een beetje kent, weet dat als er iets waar mensen mee worden geholpen, de hand uitsteken. Aan de andere kant zijn de twee eerder dit jaar al muzikaal actief met onder meer Incredible. Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat het tweetal de eerste schreden zet in het muzieklandschap waarbij vooral de streamingsdiensten een belangrijke rol spelen. Succes is niet vanzelfsprekend en met een Europese tournee die Jack & The Weatherman doen, past een optreden om een bijdrage te leveren voor een stichting in de stad van hun oorsprong.

Kuenta

Kuenta

Kuenta

Terug in het Patronaat

Nadat ze in juni van dit jaar al een liveshow hebben gedaan staat Kuenta tijdens de benefiet voor Stem In De Stad opnieuw in het Patronaat. De band maakt muziek dat veel weg heeft van een non-stop carnaval vol uitbarstingen van beats en ritmes, harde kicks en hooky synths. Bij de hoge temperaturen voor september passen de geluiden bij het optreden. Het is ontstaan in Nederlandse clubs en Kuenta​ weet moeiteloos de geluiden met percussie te mixen suggestieve Caraibische roots muziek. Eigenlijk bewijst Kuenta hoe gemakkelijk traditionele grooves op nieuwe, onverwachte manieren kunnen bewegen.

The Irrational Library

The Irrational Library

The Irrational Library

Van twee, één maken

De andere hoofdrolspeler is de gastheer van de benefiet en is ook een Joshua. Joshua Baumgarten is een bekende in de Haarlemse muziekwereld met onder meer The Irrational Library. Hoewel de band zelf weer onlangs met nieuw materiaal is gekomen, gaat het om deze dag om Stem In De Stad. Baumgarten is er zelfs werkzaam bij de Haarlemse stichting om de mensen te helpen. De betrokkenheid is daarom groot dat ook de sociaal bewogen kant die The Irrational Library al in hun repertoire laat horen, te zien is in de Haarlemse popzaal. ‘Van twee, één maken’ komt op deze dag prima uit om geld op te halen voor de stichting waar Joshua Baumgarten zich voor inzet.

Sue The Night

Sue The Night

Sue The Night

Aanknopingspunt met benefiet

Een andere publiekstrekker voor het goede doel is Sue The Night die zich eveneens meldt op de benefiet voor Stem In De Stad. Nu Sue The Night weer een succesvolle rentree heeft weten te maken, zet de band zich in voor de inwoners in de stad waar het zelf de oorsprong heeft liggen. Inmiddels is Sue The Night naats het optreden in het Patronaat al bezig om het derde album na zes jaar afwezigheid verder vorm te gaan geven. Dat heeft het al gedaan met Oceans en Frontrow. Vooral in die laatste song zit een belangrijk aanknopingspunt met het karakter van de benefiet. Maatschappelijk betroken is iets wat bij frontvrouw Suus de Groot bijna in het systeem zit. Oog hebben voor het kleine en dat weten te vertalen in de muziek die ze maakt met haar band Sue The Night waar dit soort thema’s vaak in terug zijn te horen.

The Goldenboys

Blij met de benefiet

Goed gevoel bij de opbrengst

Bij alle optredens zit ook een optreden van The Goldenboys. Zowel mensen die de benefiet verzorgen als de mensen die nauw betrokken zijn bij Stem In De Stad zijn enorm blij met de benefiet. Het leidt tot een goed gevoel bij Joost van den Bogert die met een grote glimlach rondloopt. In zijn rol als pastoraal manager bij Stem in de Stad laat hij dat blijken. ,,We zijn enorm dankbaar en zien het als een groot cadeau van Patronaat en de Haarlemse artiesten om gratis op te treden. De opbrengsten gaan naar onze stichting", zegt hij over de benefiet. Het geluk zit in meer dan dat, want Stem In De Stad kan het prima gebruiken. ,,We geven zo'n 120 maaltijden per week weg, dus hier kunnen we ruim 16 weken mee voort. Heel mooi", zegt Van den Bogert.

Uitreiking van de opbrengst aan Stem In De Stad door Joshua Nolet en Joshua Baumgarten