Een avond organiseren onder de titel ‘Dès Vu’ in de Amsterdamse Melkweg. Initiatiefnemers van de avond zijn Jip Schwering, Sem van Gennip en Gabbi Lieve van Waveren die dit alles hebben georganiseerd. Het is een avond waar iedereen zich kan laten onderdompelen in poëtische teksten, melancholische melodieën en hoopvolle vergezichten. Een avond om je op te verheugen en nagenietend op terug te kijken.

Gabbi Lieve

Gabbi Lieve

Gabbi Lieve

Gabbi Lieve

Jonge veterane

Gabbi Lieve is al van jongs af aan liedjes aan het schrijven. Als jong meisje laat ze zich al eens horen in een reclamespotje van KPN en is ze in 2016 één van de muzikanten die opvalt van een door Giel Beelen georganiseerde bedroom sessie waar muzikanten in de slaapkamer een liedje live kunnen laten horen zonder toeters en bellen. Ze is een songwriter die je bij de hand meeneemt en je meeneemt in haar gedachtewereld. Gabbi Lieve baant zich een weg door schurende gedachten, allesoverheersende prikkels en absolute leegtes. Eigenlijk is ze inmiddels een piepjonge veterane geworden die behoorlijk wat muzikale vlieguren heeft gedraaid.

La Nique

La Nique

La Nique

La Nique

Muziek als ambacht

La Nique doet ooit mee aan de Rob Acda Award, maar inmiddels beoefent La Nique uit Amsterdam het oudste en tevens het meest tijdloze aller genres. Dat is folk, maar dan wel op de manier zoals La Nique dat doet. In alles wat de band doet gaan ze niet over één nacht ijs. Ze zien het maken van hun muziek als een ambacht, waarin traditie en inhoud een voorname plaats moeten hebben. Dat alles met een knipoog naar rock, country en zelfs Rhythm & Blues. Het beoogde effect - of dat nu stil luisteren, woest dansen en/of luidkeels meebrullen- wordt zelden gemist.

Schmoog

Schmoog

Schmoog

Schmoog

Onmogelijk te catalogiseren

De tweede organisator die opduikt op de avond is Jip Schwering die nu onder Schmoog muziek maakt. Jip begint als hij 12 jaar oud is met drummen en is sindsdien uitgegroeid tot songwriter, multi-instrumentalist, zanger en producer. Jip is iemand die zijn publiek meeneemt op een reis door alle hoeken en gaten van het hoofd. Belangrijke invloeden van Schmoog zijn Sticky Fingers, Bon Iver, Pink Floyd, Ben Howard, Gregory Alan Isakov, Mac Miller, Frank Ocean en Kendrick Lamar. Alleen is de lijst misschien nogal langer dan al deze genoemde muzikale invloeden. Nederlanders willen vaak muziek in een hokje stoppen, maar of dat bij Schmoog lukt, is maar de vraag. De muziek van Schmoog blijft misschien wel lang in ieders lijf blijven zitten. De ‘delete’ knop is niet genoeg want de sporen zijn terug te vinden, wat weer komt door de melancholische melodieën, betoverende harmonieën en oprechte teksten.

Levi Boon

Levi Boon

Levi Boon

Levi Boon

Op weg naar debuut EP

Volgens kenners heeft ze een warme stem, maakt ze teksten die vanuit haarzelf komen en staat ze bekend om golvende geluiden. Levi maakt misschien wel hele intieme indie folk. Het laat je als luisteraar misschien wel stil staan in de tijd en dat terwijl de nostalgie heel langzaam bezit van je lijkt te gaan nemen. Levi vertelt over een zoektocht of misschien is het wel om permanent naar iets te zoeken. Verder is het een verlangen en tegelijkertijd het ontdekken van nog niet bewandelde paden. Nick Drake is een grote bron van inspiratie bij Levi, maar dat geldt ook voor Feist en Adrianne Lenker met hun verfijnde passie voor songwriting. Het is een oog hebben voor details en zaken die net lijken te kloppen binnen het materiaal wat ze maakt. Kalmte straalt door in alles wat Levi doet met af en toe ruimte voor de onderliggende onrust van alledaagse dingen. In 2023 zal haar debuut EP The Grand Scheme Of Things verschijnen.

Pyke

Pyke

Pyke

Pyke

Niet buigen voor drang naar opgelegde standaard muziek

Pyke heeft recent zijn Go No Don’t Go uitgebracht. Pyke is een singer/songwriter met een karakteristieke stem en melancholische nummers. Het is misschien het resultaat als je een gevoelig iemand met een Indie achtergrond non stop naar electro pop laat luisteren. De songs van Pyke zijn een reflectie op bedrukkende zielenpijn, opgelegde normen en de constante drang om aan die standaard te moeten voldoen. In het nieuwe materiaal van Pyke komen de liefde voor alternatieve pop-bands en de obsessie die Pyke heeft voor het wereldse en r&b bij elkaar. Net als Jip Schwering laat Pyke zich onder meer inspireren door Frank Ocean. De anderen zijn onder meer Elliot Smith en Tame Impala. Al dat materiaal werkt hij samen uit met producer Camiel Meiresonne (Son Mieux). Het maakt het geluid waarvan de emotie tot diep in de haarvaten doordringen.

Nomomo

Nomomo

Nomomo

Nomomo

Muziek in de schemerwereld van dromen, nachtmerries en werkelijkheid

De muziek van Nomomo is misschien wel het beste te omschrijven als ééntje die uit een andere dimensie kan komen. Het is zoals medeorganisator Gabbi Lieve van Waveren omschrijft van een gevoel hebben dat in je dromen een moment komt waar de sfeer ineens omslaat. Of waar ineens de schemering intreedt en je je afvraagt of de droom wel een droom is, of stiekem een nachtmerrie die wakker begint te worden. Het is waar Nomomo zich door laat beïnvloeden en waar de band mee speelt. De kenners van Nomomo omschrijven het als sprookjesachtige songs, engelachtige harmonieën, ondersteund door onverwachte twists en dromerige teksten. Allemaal in een kleurrijke wereld waar soms het duister aan het licht komt. Kortom muziek vol psychedelische folk. Een bubbel dreampop, een snufje rock en een scheutje eigenzinnigheid in het sop.