Op donderdagavond hebben voormalige studenten aan de Popopleiding van het Conservatorium van Amsterdam ter ere van het 20 jarig bestaan een optreden verzorgd in de Amsterdamse Melkweg. Er zijn best wat namen die aan deze avond hebben meegedaan, zoals Jungle by Night, Nusantara Beat, Josephine Odhil, Parker Fans, Sue the Night, Loupe, Carceri, Meis, Schoppenheer, Swan, Klankspoor, The Great Communicators, Kitchenette, ’Voldemort’ en dj’s Neo b2b Footwork, Impai, MOUT, Vera Grace, Henri Victory, Maey, Dan1dang3r & Jair. De avond is vastgelegd door fotograaf Maikel Beers.

Carceri

Loupe

Geschiedenis

Start in 2003

Het Amsterdamsch Conservatorium wordt opgericht in 1884 en het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum in 1920. In 1976 ontstaat het Sweelinck Conservatorium Amsterdam uit een fusie van beiden en het Haarlems Muzieklyceum. Het Sweelinck fuseert vervolgens in 1994 met het Hilversums Conservatorium tot het Conservatorium van Amsterdam. In 2003 begint initiator, docent en gitarist Jack Pisters de Popopleiding en sindsdien zijn vele oud-studenten succesvolle popartiesten bekend tot soms tot ver over de grenzen.

Josephine Odhil

Kitchenette

Uitnodigingen voor festivals

Bekroningen en onderscheidingen

Een aantal bands die zijn voortgekomen van de popafdeling, krijgen uitnodigingen voor festivals als Eurosonic Noorderslag, Pinkpop, Best Kept Secret, Lowlands, Down the Rabbithole, het Duitse Reeperbahn Festival in Hamburg, het Britse Glastonbury festival en het illustere festival SXSW in de Verenigde Staten. Daarnaast treden volgens het Conservatorium van Amsterdam de popstudenten op bij bands zoals Spinvis, Maan, Blaudzun, Goldband, Bløf en Van Dik Hout. Regelmatig ontvangen popstudenten bekroningen met prijzen en onderscheidingen als de Sena Pop NL Award, de Grote Prijs van Nederland, 3FM Awards, Gouden Kalf, de Amsterdamse Popprijs en Edisons in verschillende categorieën. Het is iets waar initiator Pisters tot een tevreden mens maakt. ,,De afgelopen 20 jaar met de popafdeling was een prachtige reis met een geweldig team binnen dit topinstituut. We hebben de opleiding gecreëerd waar ik zelf naar toe had willen gaan! Met ruimte voor alle stijlen, alle soorten muzikanten en met een focus op het creëren van nieuwe muziek. Laten we ambitieus samen verder bouwen”, zegt Jack Pisters.

Parker Fans

Parker Fans

Keuze in verschillende richtingen

Excellente beoordeling

Wie de popafdeling van het Conservatorium doet kan ontzettend veel richtingen kiezen. De afdeling leidt studenten op tot spelers, schrijvers, producers, coaches en organisatoren op voor het topsegment van de hedendaagse muziekindustrie. Ook zorgt het ervoor dat zij zich snel thuis voelen in alle aspecten van de beroepspraktijk. Zorgvuldig geselecteerde talenten kunnen zich dankzij een innovatief lesprogramma ontwikkelen tot creatieve, zelfstandige en professionele muzikanten met een eigen stijl, sound en visie. Zowel de bachelor- als de masteropleiding zijn als excellent beoordeeld.

Swan

Schoppen Heer

Ideale voedingsbodem voor studenten met internationale ambitie

Aaneenschakeling is van verschillende optredens

De afdeling popmuziek is niet ver gevestigd van het Amsterdams Centraal Station. Volgens de popafdeling een ideale voedingsbodem voor studenten met internationale ambitie. Deze opleiding staat open voor gitaristen, bassisten, toetsenisten, drummers en vocalisten. Het Conservatorium van Amsterdam verwacht van hun studenten die aan de opleiding willen beginnen, dat ze nieuwsgierig zijn en uitstekend in teamverband kunnen functioneren. Elke student gaat intensief aan de slag met productie, songwriting en de zakelijke kant van de beroepspraktijk. Met zo’n bagage aan kennis komt iemand goed voorbereid de wereld in die popmuziek heet te zijn. Dat blijkt wel tijdens de avond zelf die een aaneenschakeling is van verschillende optredens van de voormalige popstudenten aan deze opleiding. Een avond die om 20 uur begint en pas stopt ver na middernacht.

The Great Communicators