Er zijn poppodia die hun activiteiten van binnen naar buiten verplaatsen en op die manier een muzikale vakantiesfeer weten te maken. Poppodium P3 doet het en eerder deze maand heeft het gebruik gemaakt van een veld achter een tuincentrum aan de Purmerenderweg. Dat hebben ze in samenwerking met een camping aan de Volgerweg omgetoverd tot een kleinschalig festivalterrein. Hoe bijzonder dat is, is hieronder te zien.

De Toegift

De Toegift

Een aangename mix van indie en een vleugje jazz

Om een toch een bijzonder festival neer te zetten heb je als organisatie toch wat bands of muzikanten nodig. P3 heeft daar goed over nagedacht en heeft De Toegift gevraagd om te komen spelen op het festivalterrein. Geen band uit Noord-Holland, maar uit Zeeland en de muziek die ze brengen is ook nog eens vrij recentelijk. Afgelopen maand is hun EP De Vormen Voelen Vreemd uitgebracht, waarop hun songs in een remix jasje zijn gestoken. Het originele materiaal wat de Nederlandstalige band maakt, is verre van dat. Sterker nog, het past op een festival als ‘P3 Popt Op’ op de camping. Het is indie in de eigen taal met invloeden uit de jazz, waarbij De Toegift dikwijls het experimentele niet schuwen.

Entoto Band

Entoto Band

Warme en dansbare klanken

Begin van dit jaar brengt Entoto Band hun gelijknamige debuutalbum uit en noemen dit 'Ethiojazz'. Het is de organisatoren van ‘P3 Popt Op’ op de camping niet ontgaan en ze weten de band te strikken voor het festival. Een uitleg over waarom Entoto hun muziek ‘Ethiojazz’ noemen heeft te maken dat zij het tijdens de laatste tien jaar van Haile Selassie’s heerschappij, een eigenzinnige Ethiopische interpretatie van funk, soul, jazz en rock & roll in het land zien rondgaan. De muziek is in die periode te horen in het uitgaansleven van hoofdstad van Addis Ababa. Entoto Band herinterpreteert klassiekers uit Ethiopië en Eritrea én schrijft eigen liedjes in dezelfde stijl. Het is groovend, dansbaar en heel erg herkenbaar is de Oost-Afrikaanse invloed hierin. Entoto Band komt uit de hoofdstad en met een smeltkroes in het Amsterdamse uitgaansleven, is ook dit werk een verrijking.

FIEP

FIEP

Festivalzomer gaat maar door

Bij een festival in Purmerend ontbreekt de naam van FIEP niet. Inmiddels begint de band van Veerle Driessen steeds meer een begrip te worden in niet alleen het clubcircuit of optredens in verschillende poppodia. Ook op festivals is FIEP graag gezien. Aan de festivalzomer van FIEP komt geen einde en dat zal nog wel even doorgaan. Met de dit jaar verschenen debuut EP 77 Stokes Coft is het voor FIEP geen probleem om een festival tot een succes te maken. Zeker niet op een veld wat is ingericht als camping.

Loupe

Loupe

Afscheidstournee van Julia

Zoals bekend gaat Julia Korthouwer van Loupe de band verlaten en zal Nina Ouatarra de plek in gaan nemen. Bij het afscheid heeft Loupe gezegd dat Julia nog een aantal optredens doet en één van die optredens waar Julia te zien is, is tijdens ‘P3 Popt Op’ op de camping. Het is voor de bezoeker van het festival dan een waardevol stukje geschiedenis om Loupe in de originele samenstelling te zien. In 2021 is de band al een opvallende verschijning tijdens de Popronde en daarna heeft de band een enorme vlucht omhoog gemaakt in het Nederlandse poplandschap. Met Nina die later in de band gaat komen, lijkt daarmee de nabije toekomst in ieder geval verzekerd.

Piet Jan Blauw

Piet Jan Blauw

Beeldhouwer in geluid

Piet Jan Blauw is geen onbekende geweest bij het Amsterdam Dance Event. Zijn aanwezigheid op het festival is best logisch, want Piet Jan woont in Hoorn. Creatief is hij zeker op het muzikale terrein. Je kunt het beste hem vergelijken als een beeldhouwer maar dan in het geluid. Dat doet hij met soundscapes terwijl hij speelt. Piet Jan is in staat om onafhankelijk van zijn eigen lichaam, radiogolven op een dusdanige manier te manipuleren. De Hoornse kunstenaar weet met bezweringen, schijnbaar anonieme ultrasone golven in het leven te roepen. Het resultaat is een haast goddelijke manier van geluiden te creëren die uit het brein van Piet Jan komen. Hij maakt gebruik van samples, sequencers en processors. In elke voorstelling drijft hij zijn eigen geluidssculpturen tot het uiterste. Piet Jan maakt gebruik van de hedendaagse technologie die hem in staat stelt om de grenzen te verleggen, maar hij waar hij wel gebruik maakt van hulpmiddelen bij het maken van zijn muziek. Het geeft iets spannends en kent een enorme mysterie, waarbij zelfs geluidsinvloeden uit verloren gewaande culturen door Piet Jan weer tot leven komen. Instrumentale wereldmuziek waar heden en verleden elkaar ontmoeten.

Tim Knol & The Wandering Hearts

Tim Knol & The Wandering Hearts

Warmdraaien voor nieuw album

Tim Knol & The Wandering Hearts zijn eveneens op het festival te vinden. Logisch want Tim is een man van de streek. Inmiddels werkt hij aan zijn nieuwe album Long Live Your Friends die in augustus gaat verschijnen. Ondertussen doet hij een tournee waarop hij songs van Lightyears Better speelt. Daarnaast is hij actief bezig met De Wandelclub iets wat is ontstaan uit de periode van de pandemie en wat eigenlijk nog iets positiefs uit die periode. ,,Corona ligt achter ons, maar De Wandelclub is er nog steeds. En daar ben ik blij om, want het is zó leuk om te doen”, zegt Tim over dit verhaal.