De Weide is een intiem festival verstopt op het platteland rondom Alkmaar. Het evenement is ontsproten uit het brein van Robert-Jan Wille, de vaandeldrager van de Alkmaarse scene voor elektronische muziek. Hoe komt hij op het idee voor dit festival en hoe gezond is het Alkmaarse nachtleven anno 2023? We vragen het hem in aanloop naar De Weide, dat plaats vindt op 17 juni op de boerderij annex evenementenlocatie BijHuub.

Het Alkmaarse nachtleven

De staat van het nachtleven in Alkmaar staat er niet slecht voor volgens nachtburgemeester, organisator en tegenwoordig ook nachtprogrammeur bij het Alkmaarse poppodium Victorie Robert-Jan Wille. Robert-Jan is positief over de staat van de nachtcultuur, maar ‘het blijft ook hard vechten, want je moet steeds nieuwe mensen overtuigen dat het nodig is`.  

Robert-Jan somt enthousiast op waar het bruist in Alkmaar. “Ruis is een nieuwe club in de Telefooncentrale, in Hal25 blijven nieuwe initiatieven ontstaan en ook in podium Victorie lopen de clubnachten als een trein.” Natuurlijk zijn daar ook de commerciëlere partijen als Vunzige Deuntjes bij, maar er is ook genoeg plek voor de niche. Een goed voorbeeld is het technofeest De Parallel, dat binnen drie edities de grote zaal van Podium Victorie uitverkocht. “Ik hoop gewoon dat we dat soort organisaties niet verliezen aan Amsterdam, zoals het in het verleden is gegaan.“  Robert-Jan is al jaren één van de ambassadeurs van de nachtcultuur in Alkmaar, maar hij ziet ook genoeg nieuwe organisaties en partijen. “Het is tof om te zien dat er nieuwe generaties opstaan die ook voor de nacht willen vechten en toffe dingen willen neerzetten.”

In 2015 ontstaat het nachtgenootschap om de nachtcultuur in Alkmaar een volwaardige plek te geven. Het Nachtgenootschap van toen is niet meer bij elkaar, maar Wille is nog wel actief als nachtburgemeester. Hij is betrokken bij klankbordgroepen, geeft advies aan de gemeente, `maar ook aan organisatoren over het reilen en zeilen in Alkmaar`. Er is veel veranderd en verbeterd op het gebied van vergunningverlening en er is een convenant om zaken te verbeteren in de binnenstad. “Dat is ook waar de veranderingen worden gemaakt. Het gaat er uiteindelijk om partijen te overtuigen van wat er moet gebeuren, onderzoek doen naar hoe het moet gebeuren en het dan voor elkaar krijgen.”  

Het ontstaan van De Weide

Naast al zijn andere bezigheden ontstaat vorig jaar het idee voor festival De Weide, nadat hij eerder evenementenlocatie BijHuub ontdekt. De eerste editie heeft een hele korte aanloop gekend, maar het moet gewoon een keer gebeuren. “Ik ben superblij dat we het hebben gedaan en het was een hele mooie editie.” Het festival is vanuit een behoefte ontstaan die nu niet bevredigd wordt. Het is voor een publiek dat klaar is met massale festivals en een intieme beleving wil. Ook van artiesten hoort hij dat. “Als ik dat dan hoor van een artiest, die in één weekend vier of vijf festivals ziet is dat extra bijzonder.” Wille heeft de ambitie om door te groeien zonder de intimiteit te verliezen. “Als we uitverkopen wil ik binnen vijf jaar doorgroeien naar een tweedaags festival.”

Muzikaal heeft hij een heel duidelijk beeld bij het festival: “De Weide is een ontdekkingsfestival waar bezoekers weten, hé hier is de programmering gewoon top. Een festival waar mensen nieuwe favoriete artiesten ontdekken of de artiesten van de toekomst zien.” Dat is geen grootspraak. Met Levon Vincent heeft hij een headliner die niet misstaat op een Dekmantel. Robert-Jan is vooral blij met de boeking van de Duitser Roman Flügel: "Dat is gewoon echt een held. Maar ik kijk ook uit naar één van de eerste live optredens van Ranie Ribeiro, die hele vette muziek maakt met een harp en looping station. Het is echt een opbouwende line-up, van de ambient en soundscaping in de middag tot house en techno in de avond.”

Robert-Jan heeft een lange lijst met artiesten die hij ooit wil boeken. In de documentaire De Weide van Wille, waarin fotograaf en documentairemaker Bo van de Wal Perné de voorbereiding van de eerste editie vastlegt, noemt hij al Carl Craig als droomboeking. Ook Mr. Scruff wil hij dolgraag nog verwelkomen. “Dat is een persoonlijke held. Als je naar een set van Mr. Scruff luistert dan weet je nooit wat je krijgt. Je stapt in en je weet gewoon dat het een geweldige reis wordt.” 

Robert-Jan heeft met feestorganisatie 3Gram een lange geschiedenis met het organiseren van evenementen. Van kroegen tot Koningsdagfeesten en nu de Weide. Op het eerste gezicht verschillen die veel van elkaar, maar voor Robert-Jan voelt het niet persé anders: “Ik ben zelf natuurlijk een bepaalde kant op gegroeid en mijn smaak en behoefte zijn veranderd, maar op een bepaalde manier refereert het nog steeds terug naar toen. We deden wat we vet vonden en dat doen we nog steeds. Onze evenementen zijn altijd persoonlijk geweest, waar mensen niet een nummer zijn. Een speciale beleving, iets meer geven dan de bezoeker verwacht. De Weide is een net iets andere invulling van hetzelfde principe.”

De Weide Festival vindt op 17 juni plaats bij evenementenlocatie BijHuub in Alkmaar