Het maken en produceren van muziek is een hele planning tegenwoordig, ook door de levertijd van vinyl. 11 februari zou de releasedatum worden voor het album van Snare, maar de weken van tevoren bleef het even onduidelijk. Is het album er? Komt er alleen een single? Het album komt er aan, maar bleek er nog niet te zijn. Toch was dat geen reden om niet op te treden, dus werd het gewoon een feestje zónder release, maar mét de perfecte line-up in JC Kompleks in Heerhugowaard.

Outlaw, of niet?

Overtuigende openingsset

Het is druk als Outlaw Queen om half negen het podium betreedt. Band en publiek staan meteen vol aan! Of vocalist Lotte een outlaw is, weten we niet, maar een indie-queen zeker met het opvallende rode haar en de juiste kleding: een net rokje én punk door de Allstars. Het belangrijkste is natuurlijk haar prachtige stem en tomeloze energie. De indieband maakt pakkende nummers, in een kleine bezetting – één gitarist - weten ze een dik en breed geluid neer te zetten en het viertal overtuigt. Kompleks bruist en het is een lastige opener om als tweede band te overtreffen.

 

Alternatieve metal met Molton Grove

Volume en snelheid een tandje omhoog

Overtreffen blijkt niet te hoeven, want Molton Grove is gewoon anders. We zijn namelijk bij de alternatieve metal aangekomen, met veel nineties – grunge, new metal - invloeden en qua volume en snelheid gaan we gewoon een tandje omhoog. De band draait om vocalist en bassist Nikolai Bijlsma, die ook een basssynth en een lading effecten ter hand neemt. Songs met bijzondere structuren en enorme energie. Het geluid is top – van alle bands trouwens – en ook deze tweede band weet het publiek tot het eind te boeien.
 

Meesterzet van een afsluiter

Vocalist als geheim wapen

Een indieband en een metalband. Kan dat samen? Natuurlijk, want dat zien we ook op wedstrijden. Om ze samen te boeken is een meesterzet van de afsluiter: Snare. In deze band komt namelijk alles samen van de vorige bands. Het is geen metalband, het is geen sprookjesmetal a la Within Temptation etc.; maar een normale rockband of indie is het al helemaal niet. Terwijl gitarist Ralph en bassist Eddy voor een rocksound zorgen, voegen drummer (+ koortjes) Sven en gitarist Mike de metal toe, voor een mooi evenwicht van een heerlijke melodieuze sound, met virtuoze én klassieke solo’s. Het geheime wapen is vocalist Kyara, die op en voor het podium danst. Je vraagt je af of ze normale organen heeft, want dat kleine lijfje lijkt alleen uit longen te bestaan. Binnen één nummer zingt ze van zeer fragiel tot standje elf rock en er zijn zelfs bezoekers die even stoppen met bewegen omdat ze verbaasd zijn dat Kyara een fantastische grunt in zich heeft. Ze weet dat ze goed is en staat daarom zeer zelfverzekerd op het podium en ook nog eens met zeer veel interactie. 
 

Topband die indie- en metalliefhebbers aan zich trekt

Aantal rokers buiten kleiner dan ever

Snare is een topband die indie- en metalliefhebbers aan zich trekt, met harde, maar melodieuze nummers met veel verrassende wendingen. De eerste video is opgenomen en dat album komt vast snel. We zijn benieuwd. Conclusie? Een avondje met alleen metal of indie hoeft echt niet. Met deze verrassende opbouw was het aantal rokers buiten kleiner dan ever en dat zegt iets.