Een kijkje nemen in de wondere en fantasierijke wereld van BUG is een uitdaging, want wat maakt hij? Wat drijft hem? Aanleiding om met hem te praten is de nieuwe EP 'Naakt Geboren', waarin alles wat hij zelf is in samenkomt.

Creatief en tegelijk heel nuchter

Inzicht in fantasiewereld

Onder een paar biertjes heb ik gezellig zitten praten met artiest BUG over zijn kunst, inspiraties, frustraties en natuurlijk zijn nieuwe EP.

Het is zeldzaam om een persoon te ontmoeten die zo creatief en tegelijk heel nuchter is, maar dit zijn de twee woorden die mij bijstaan na mijn gesprek met BUG. Hij weet precies te vertellen hoe zijn wereld in elkaar zit en wat hij ziet als hij om zich heen kijkt: een fantasiewereld met dansende poppen, muurkunst dat beweegt en nog veel meer. “Ik zie het eigenlijk altijd om me heen”, vertelt BUG tijdens ons gesprek. Het is hoe hij de wereld om zich heen interpreteert en wat hij dan zijn eigen wereld noemt. Door het maken van zijn muziek brengt hij deze fantasiewereld tot leven en geeft hij ons een inzicht in hoe dat voor hem er uit ziet. Dat vinden wij het dus terug op zijn nieuwe EP Naakt Geboren.

Harde teksten

Elementen van pop-punk muziek, rap, harsh noise en horror

Deze EP kan worden omschreven als onbeschaamd, met harde teksten waar BUG al zijn negatieve energie in kwijt kan. Met inspiraties als hedonisme, zijn ervaring met psychose, drugs, en angst brengt BUG ons met deze vier nummers naar een sombere plek van wanhoop en frustratie; maar dan met keiharde beats en aanstekelijke teksten. Het blijft leuk om deze muziek te horen, en die empowered emotie zelf te kunnen voelen. Ook is het voor de jongere generatie allemaal heel herkenbaar, en het is ergens fijn om eraan herinnert te worden dat je niet de enige bent.

De naam BUG, vertelt hij, komt uit een tijd waar hij zelf in een psychose belandt, en het gevoel heeft dat er een bug is met zijn eigen brein; “a glitch the brain”. Ook heeft de naam voor hem een tweede betekenis, namelijk de associatie met viezigheid, grimmigheid van het Engelse woord voor insect of beestje. Hij maakt namelijk muziek wat hij als “Garbage muziek” beschouwt; dat betekent voor hem rauwe emoties, geen schaamte en zeggen wat hij wil. De muziek heeft elementen van een breed repertoire aan genres wat tot een hele eclectische sound uitkomt. Je hoort elementen van pop-punk muziek, rap, harsh noise en horror, wat tot een uniek eindproduct leidt om het te ervaren moet je het maar zelf beluisteren!

Nu de EP uit is, ga ik vooral luisteren, en hoewel de muziek op zichzelf al een hele ervaring is, kijk ik er erg naar uit om deze live te horen.