Een ramvolle kleine zaal van de Patronaat staat klaar voor een flinke dosis Ska-Punk. Met een line-up waar je enkel van kan dromen, Waardeloos en De Hardheid. Jong en oud staan door elkaar, ‘Punks Not Dead’ dat is wel te merken, en sterft zeker nog lang niet uit. Terwijl de oudere garde achterin de zaal bij de bar vertoeven, staan de jonge binkies met hanenkammen vooraan naast de meiden met veiligheidsspelden in hun oren.

Het 3 koppige ska-punk monster Waardeloos weet het publiek flink op te jutten

Waardeloos is een 3-koppig ska-punk monster. Met hun catchy Nederlandse teksten weet Waardeloos het publiek flink op te jutten. Het is een humorvolle band, zo spelen ze terwijl het publiek ‘Slayer’ roept, het intro van Reign In Blood, waarna de bassist de kans grijpt om zijn moeder het podium op te roepen!
Onder het motto ‘we spelen eindelijk eens op een groot podium, dus mam pak je kans!’ krijgt moeder van haar zoon de basgitaar aangereikt. Zo wordt The house of the rising sun’ gestart. Die luidkeels wordt meegezongen door de zaal. Waardeloos is allesbehalve wat hun bandnaam doet vermoeden en sluit hun act af met een Armand-waardig nummer wat aan het eind weer overgaat in een dosis pretpunk. Op naar het hoofdprogramma!

Volledige line up doet de Hardheid goed

De Hardheid heeft sinds 2009 maar een beperkt aantal shows gegeven, en wordt door menig fan nog steeds gemist in het Nederlandse ska-landschap. Maar gelukkig vieren ze vanavond het 20-jarige bestaan van De Nodige Hardheid. Speciaal voor deze avond hebben ze alle bandleden die ze door de jaren hebben gehad uitgenodigd.

Met het openingsnummer Jungle van het album Onze Jongens zit de sfeer er meteen in! De zaal is direct in beweging en er wordt gedanst. Het feest is dan ook meteen in vol tempo aan de gang. Tijdens Nu Ik Hier Lig springt er een jonge knaap het podium op en met telefoon en selfie-stand duikt hij weer het publiek in, al crowdsurfend en filmend wordt hij door de zaal gedragen. Dit had niemand 20 jaar geleden bedacht, maar anno 2023 is het de normaalste zaak van de wereld. In een rap tempo spelen ze de eerste 5 nummers er doorheen. Met Niels op de drums kan het dan ook niet stuk, maar goed, het is tijd voor het oudere werk van De Nodige Hardheid. Dus drummer Niels wordt vervangen voor, jawel drummer Niels! Hoe is het mogelijk, De Hardheid heeft dus in de jaren 2 verschillende drummers gehad met dezelfde naam! 

Zo wordt ook Marieke met haar trompet het podium opgeroepen, en de originele line-up is compleet. ‘Het Vrouwtje’ wordt ingezet, en je merkt hier wel waar het gros voor komt! Je merkt aan alles, dat het niet alleen een reünie op het podium is maar ook in de zaal! Door de pit in de zaal hoor je regelmatig ‘he, jij ook hier?!’ Dit alles maakt het natuurlijk een fantastisch feest. Snel door naar 15 Piek, na al die jaren weet de gehele zaal nog steeds elke zin van deze nummers mee te schreeuwen. Uit volle borst wordt er ironisch ‘3 bier 15 piek, wie is hier nou ziek?!’ meegezongen.

Stilstaan behoort niet tot een optie

De avond is nu echt op volle toeren, stilstaan behoort niet tot de optie, van voor tot achter schudt de zaal ook heen en weer. De herkenbare grappige teksten maakt dit dan ook wel een van de beste Ska bands die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Het is tijd voor Frisdrank maar voordat er gestart kan worden, moet er eerst weer gewisseld worden. De bassist loopt het podium af, en het is tijd voor een special guest! De 13 jarige zoon van de trompettist komt op het podium gelopen! Met regelmatig een trotse blik van zijn vader, speelt hij foutloos het gehele nummer, die overgaat in een jam over Thierry Baudet; ‘Volgens mij is Thierry aan het ru**en’ wordt hard meegebruld door het publiek.

Na Beste Vriend is het weer tijd voor een wissel! Drummer Wouter komt het podium op en zet Oh Nee in. Na het nummer komt de aap uit de mouw, hij wilde alleen meedoen als ze Kutmuziek zouden spelen, dit oude Ska-Punk nummer zet de zaal echt in vuur en vlam. De pit is ondertussen bijna niet meer te ontwijken. Bh’s vliegen het podium op richting de trompettisten die door het harde lachen bijna niet meer weten wat ze moeten spelen. Met een zaal gevuld met fans van het eerste uur kan het bijna niet misgaan, wat een feest! De meeste fans waren hier zo te merken al jaren aan toe, er wordt door menigeen weer gedanst alsof 15-20 jaar jonger zijn.

Het is tijd voor nog een drummer wissel, waarna het feest tot een eind komt. Op naar de verkoophoek, waardoor ‘Minor Operation Bookings’ gedoneerde culturele paria worden verkocht. Alles is gedoneerd en de opbrengst gaat naar het goede doel. Zo ook nog de laatste Hardheid 7” singles. Er is ondertussen al meer dan €28.000,- opgehaald. Het was een ouderwetse geslaagde Ska-Punk avond, 3voor12 kijkt uit naar de volgende reünie!