Muziekliefhebbers krijgen bij Club Pussycat in Podium Victorie de gelegenheid om bands en artiesten in een intieme setting te zien spelen voordat ze de grote zalen plat spelen. In de afgelopen novembereditie van dit jaar staan op het Alkmaarse podium van Podium Victorie The Zanders, Gunmoll en Julia Sabaté. Het is een avond van poprock, rock-’n-roll en electropop, elk met een verrassend vleugje uniciteit.

The Zanders

The Zanders

‘Mogen we er toch nog één doen?’

Wie de zomer nu al mist, kan het zonnetje terugvinden in de nummers van The Zanders. De vierkoppige band uit Hoorn is al bekend in Alkmaar: In mei hebben ze hier het Noorderwind Showcasefestival weten te winnen en tijdens Museumnacht hebben ze in het Stedelijk Museum Alkmaar gespeeld. Nu staan The Zanders in Victorie op Club Pussycat.

Deze avond trappen ze energiek af met de feel-good nummers uit hun album Losing Control (2022), die vergelijkbaar zijn met nummers van Parcels, Oasis en hun “favoriete band” Wilco, waarvan ze vervolgens een cover spelen. Voor dit optreden geeft bandlid Rens van der Kooij de gitaar over aan Tiede Bootsma (wiens spel indrukwekkend is, met name voor een invaller), en komt Mischa de Haan achter het drumstel te zitten, op de plaats van Tim Reisinger. Floris Tentij (zang, gitaar en piano) en Johan Tentij (bas) stimuleren het publiek mee te dansen op het moment dat de poprock wordt vervangen door een nummer met disco-elementen: Deze single kunnen we over een korte tijd zien verschijnen op de streamingsdiensten. Dit zal uiteraard gepaard gaan met meer optredens, maakt Floris bekend. Na ruim een half uur blijheid kondigt hij het laatste nummer aan, waarna de presentator enthousiast het podium op komt. ‘Mogen we er toch nog één doen?’ wordt hem gevraagd, goed, nog eentje dan. Het publiek lacht en The Zanders sluiten af met Feel The Sun.

Gunmoll

Jolene Grunberg van Gunmoll

Gunmoll

Bloedstollend spannend

Bloedstollend spannend is de muziek van Gunmoll. Bij opkomst van Jolene Grunberg (zang en gitaar), Bram Bol (gitaar), Koen van Bemmelen (bas) en Pim de Roij (drums) worden we met reverb op de gitaren en snijdende teksten verwelkomd in het Wilde Westen. We belanden in een onderwereld die tegelijkertijd verraderlijk, fascinerend en sexy is. De aandacht van het publiek wordt gepakt door Jolene, die in pasjes over het podium beweegt terwijl ze de beatring bespeelt en in een hoge stem vertelt over duistere persoonlijke ervaringen. Zelfs de kleding die de band draagt past bij het verhaal dat ze vertellen, we kijken naar een werkelijke show. Het rock-’n-roll geluid wordt afgemaakt door de fanatieke drummer en de opmerkelijke soundeffects die tussendoor worden afgespeeld – was dat nou het geblaf van een hond?

Bram verklapt dat we Gunmoll’s eerste single over een maand of twee kunnen verwachten, waarna mogelijk een album volgt. Op 12 december staat Gunmoll in Paradiso als support van Mando Daio.

Julia Sabaté

Julia Sabaté

“Es lo que es”

Julia Sabaté is de laatste act op het podium en komt op als een ware popster. Je kan er niet omheen door haar rode lippenstift, hoge hakken en krullende bos haar. Julia zet in met elektronische popmuziek dat soms leunt tegen hyperpop en zingt in het Spaans over liefde. Ze haalt inspiratie uit klassieke muziek en hiphop. Het genre doet denken aan Rosalía, wat niet verrassend is, omdat Julia een optreden heeft gedaan in de AFAS Live bij de aftershow van Rosalía. Dat optreden dateert alweer van december 2022.

Alles aan het optreden van Julia Sabaté lijkt alsof het op een groter podium thuishoort: de lichteffecten die meegaan op de muziek, de manier waarop ze over het podium beweegt en de hoe ze het publiek met een zachte stem toespreekt in het Spaans. Ze vertelt kort het verhaal achter het volgende lied dat ze gaat zingen, namelijk dat ze na een lastige periode in haar leven bij zichzelf denkt: “Es lo que es”, het is wat het is. Iemand uit het publiek vraagt of het nu beter gaat, gelukkig antwoordt ze met ja. Het volgende nummer bevat een stevigere beat, dus ze nodigt ons uit om te dansen en danst zelf uitbundig mee. Julia wordt ondersteund door Koen Hermans en Ruben Sieben, met wie ze momenteel werkt aan haar debutalbum dat aan het eind van het jaar wordt uitgebracht.