Berenice van Leer heeft haar eerste echte album vanuit stilte opgenomen en die rust waarmee ze dat doet tijdens haar releaseshow van ‘From Silence’ is adembenemend. Met haar achtergrond en haar studie aan het conservatorium als jazz zangeres klinkt het stemgeluid zuiver en kraakhelder. In dat laatstgenoemde woord zit haar activiteiten bij Kraak & Smaak. Een verhaal wat nog steeds loopt, maar inmiddels is het duidelijk dat Berenice zich zelf laat zien met haar eigen materiaal. Het album is een wisseling van dynamiek tot sereniteit.

Foto's: Shali Blok

Van donker naar licht

Vanuit stilte muziek maken

Het begin is met Turn The World Around waarmee de toon van de avond wordt gezet. Het beeld is wel treffend bij de song, want de lichten dempen, als de band op komt. Als laatste betreedt de hoofdrolspeelster zelf waarmee ze volop in de spotlights staat. De hoop is er direct, zeker omdat de Koepelkerk niet ver verwijderd is van waar Berenice staat. Direct erop volgt het prachtige Homebound en juist op dat nummer klinken de wortels van Berenice in door. From Silence ontstaat in een periode als de boel op slot gaat en ze zelf teruggetrokken in een eigen studio werkt aan het materiaal wat op deze avond te horen is. Het is vanuit stilte waaruit het album steeds meer gezicht krijgt en Homebound is misschien wel de filosofische kant van het album. Muzikaal gezien, heeft het nummer een klassieke inslag en de zacht klinkende drums zijn het best te vergelijken met de hartslag.

Met het hart spreken

Magie met de dwarsfluit

De hartslag is eveneens een metafoor die gedurende hele avond door het optreden heen loopt, want vanuit het kloppende hart is er meer. De songwriter Lizz Wright is een inspiratiebron voor Berenice. Ze laat dit horen in Speak Your Heart van Lizz Wright, maar zij is niet de enige die een versie van dit nummer heeft gemaakt. Lilith Merlot (Liselot van Oosterum) heeft het nummer al eveneens uitgebracht. Wel is deze song typerend op het album van Berenice. De uitvoering is betoverend te noemen en dan moet de echte magie nog komen. Dat gebeurt met Moon Song als vader Thijs het podium op stapt. De dwarsfluit op de song is van hem en ook in het echt. Het muzikale spel is allerminst bij hem uitgewerkt. Sterker nog het huis van de koning staat er nog steeds. Na de lange improvisatie tijdens de song, klinkt er weer heel zachtjes het gejodel die op het illustere Hocus Pocus van Focus terug is te horen. Als er iets van muzikale tovenarij tijdens het releaseoptreden is gebeurd, dan is het daar wel.

Invloed

Pittig leven

Vader Thijs heeft een grote invloed gehad op de start van het muzikale leven van Berenice. Het is volgens de zangeres een heel natuurlijk verloop geweest, waarbij haar vader achter de piano zit of de fluit speelt en waar zij als klein kind op aan haakt. Ze leert al vroeg improviseren en dat is merkbaar tijdens het optreden in Bitterzoet. Vader Thijs maakt zijn dochter duidelijk dat het wel een pittig leven wordt. Er is ook een bepaalde vorm van vrijheid, omdat zijn dochter met het hart kiest. In de platenkast van vader Thijs staan verschillende soorten muziek. Van klassiek met Bach tot muzikanten als George Duke, Quincy Jones en Prince. Daar zit vooral het geluid in waar Berenice verder mee is gegaan. ,,Ik denk dat ik een superfijne achtergrond heb meegekregen en daar de keuze heb gemaakt om de jazz in te gaan”, vertelt Berenice.

Luisterliedjes

Muzikale vergezichten

Het album From Silence is het best te vergelijken als een muzikaal schilderij waarbij Berenice met haar stem de penseel hanteert. Schilderachtig met muzikale vergezichten, want er zit een mysterieuze laag in die ondefinieerbaar is, maar wel raakvlakken heeft met zowel jazz als soul. Het woord ‘soui’ zegt het al. Het is terug te horen in bijvoorbeeld Close To Me en I Am Here. Vooral dat laatstgenoemde nummer is indrukwekkend uitgevoerd met gitarist Pascal Voorbraak. Een dochter die zich richt in de richting van haar veel eerder overleden moeder. Niemand is in staat om een zucht te slaken, want het is ademloos. Dan staat er een ingetogen versie van Bleed Out op het album, maar op het podium laat Berenice met haar band de oorspronkelijke versie uit 2019 horen. Vlak voor het slotakkoord reikt haar lief Jeroen het eerste exemplaar van het album op zowel vinyl en CD uit. In het dankwoord van Berenice richt zij zich op de crowdfunders die via het cultuurplatform Voordekunst hebben ingetekend op het album en de extra’s. Het is een avond met ademloze muziek waarbij het hart spreekt en magie samen zijn gekomen.