Als op 29 september de eerste dag begint van het Haarlems Vinyl Festival, is er ook op muzikaal gebied niet alleen alles op vinyl te vinden. Natuurlijk is dit 's werelds eerste meerdaagse festival toegewijd aan de zwarte schijven. Op tal van plaatsen zijn dat hele weekend workshops en lezingen gegeven over al het moois rondom vinyl kenbaar te maken aan de bezoekers. Naast dit alles een flink aantal live-muziekavonden, waaronder deze optredens op vrijdagavond 29 september in het Patronaat.

Baby's Berserk

Eerste optreden met nieuw materiaal

Een belangrijk optreden tijdens deze avond is het moment als Baby's Berserk op het podium verschijnt, want de hele zaal van het Patronaat staat vol en er hebben zich ook mensen op de trap en tribune verzameld. Eerder heeft de Amsterdamse band al in het Slachthuis gestaan en een optreden verzorgd in Woodstock. Op de dag van het optreden presenteren hebben de bezoekers in de zaal direct de eer om een concert te mogen aanschouwen waarop zij hun debuutalbum Baby’s Berserk uitbrengen.

De band bestaat uit frontvrouw Lieselot Elzinga, Eva Serena achter keyboard en tamboerijn en Mano Hollestelle op gitaar en mixpaneel. Instrumenten die de basis vormen van het unieke geluid wat Baby's Berserk brengt. Liezelot betovert de hele zaal met haar preformance. Het is de combinatie van haar stem en haar dans, maar ook de interactie met het publiek in de zaal. Een mix van burlesque danseres, met de excentriekheid van David Bowie en dan op new wave disco. De band is extreem vernieuwend en het lijkt alsof ze al decennialang op het podium staan. De teksten zijn pakkend en sterk zoals die van Dancing With The Fish: ‘kissie kissie kissie i'm dancing with the fish’’ waar iedereen springend op mee zingt. Een van hun bekendste Rum 'N' Cola lijkt iedereen ook al helemaal te kennen na de eerste noot.

Op 5 oktober is hun officiële release show in Paradiso, Amsterdam. Een herkansing die zeker aan te bevelen is.

SNACKBAR The Ambassador

Jungle van mixen

Hoewel Baby's Berserk hier als eerste de aandacht krijgt, is de aftrap toch voor een andere band. Dat blijkt wel als SNACKBAR The Ambassador de avond aanvangt, want als de deuren open gaan van de kleine zaal, staan een aantal nieuwsgierige bezoekers al klaar om de multi-muzikant Matthias König (ofwel SNACKBAR The Ambassador) aan het werk te gaan zien.

Op het podium staat een display van verschillende instrumenten; percussie, bas, keyboard en een mixtafel. Van het begin tot het eind blijft Matthias de zaal verrassen. Met interessante overgangen en mixen van genres. Het lijkt van de jungle naar een fluiten mix te gaan, om vervolgens een afslag te nemen in de elektronische richting. SNACKBAR The Ambassador laat zien hoe groot zijn gevoel voor muziek is die verder gaat dan de gewone dimensie van luisteren en spelen. Hij doet alles ter plekke, neemt stemmen op om deze weer toe te voegen, waar hij deze weer in zijn muzikale uitspatting opnieuw weer in weet te mixen. Veel van de bezoekers lijken net als hij in de muziek verdwijnen. Samengevat een show die je niet vaak meemaakt.

YĪN YĪN

Muziek in euforische energieke sfeer

De afsluiter van de avond is voor YĪN YĪN die als hoofdact de zaal compleet los laat gaan. Hun aanstekelijke, unieke sounds verspreiden zich door de zaal en brengt iedereen van de vloer los. Vaak van zacht begin naar uitbundig hard. Ze spelen prachtig op elkaar in en houden de hele show door hun euforische energieke sfeer. Alsof je in op een western set in de ruimte danst op een discovloer. Zo om maar op een manier uitdrukken hoe hun live show voelt. Ook met Dis̄ kô Dis̄ kô, een van hun grote geliefde nummers, blazen ze eveneens hier op deze avond weer iedereen omver. De band heeft vier tracks ‘direct to disc’ opgenomen in de Art Tone Studio. Die ze nu ook voor het eerst laten horen.