Het heeft eventjes geduurd, zeven jaar om precies te zijn, maar Only Seven Left is terug! En hoe kan dat beter worden gevierd dan met een spetterende online jaarafsluiting in de thuisbasis van de Hilversumse band, De Vorstin. Gewapend met oude hits en veelbelovend nieuw materiaal belooft dit een knallende avond te worden.

Het getal 7 is hét thema van de avond. Zeven jaar geleden betraden de mannen van de poprockband het podium van De Vorstin ook, maar dan met een iets andere insteek: een afscheidsshow. ‘Toen zeiden wij tegen elkaar, over zeven jaar doen we een reünie’, vertelt gitarist Jochem Winterwerp. En zo geschiedde. De band, bestaande uit Bjørgen van Essen (zang), Jochem Winterwerp (gitaar), Roderick Knijnenburg (piano), Hinne Winterwerp (bas en zang), Bram de Wijs (drums) en voor deze avond aangevuld door Sun Park (gitaar en zang) is terug en sterker dan ooit! Met een nieuw album op zak met zeven kersverse nummers, dat geheel toepasselijk de naam ‘7’ draagt, worden beloftes waargemaakt. 

Dat de reünie eigenlijk twee liveshows met een zaal vol mensen zou moeten zijn vergeten we deze avond even. De gratis livestream is namelijk meer dan een goedmaker daarvan met pieken van 1200 kijkers tijdens de livestream ‘and counting’. De live chat overspoelt met zowel enthousiaste fans als nieuwe liefhebbers die meekijken van over heel de wereld. Dat deze band een trouwe fanbase heeft valt niet te missen.

Het einde van de 7-jarige stilte

Om exact half 9 gaat de show van start. De camera volgt de band het podium op, waar de band in een cirkelopstelling plaatsneemt, omringt door felle lampen en geflankeerd door een grote blauwe zeven. De band oefent normaal in deze opstelling en live geeft dit een intiem, esthetisch en dynamisch effect. Als kijker sta je pal tussen de band in en word je getrakteerd op prachtige beelden en perspectieven die je bij een liveshow niet zomaar krijgt voorgeschoteld. Dat kan ook niet anders met topregisseur Joost Laarakker, die vorig jaar de livestream van DI-RECT op De Pier van Scheveningen mede regisseerde. 

En de kijker wordt niet alleen visueel beloond, want dat het alweer zeven jaar geleden is dat de band samen op het podium stond is niet te horen. De energie, het plezier en enthousiasme spatten ervan af. Soms zijn de mannen zelfs iets te enthousiast, zoals wanneer gitarist Jochem na een iets te enthousiaste sprong achterovervalt. ‘Ik weet na 7 jaar niet meer hoe ik moet springen’, lacht hij. Zelfs dat kan de pret niet drukken.

Lockdown Love

Golden oldies worden afgewisseld met nieuwe nummers en ondanks dat het niet te zien is door het scherm, kan het niet anders dan dat er thuis wordt meegezongen en gedanst. De catchy refreinen, rockende gitaren en fonkelende toetsen vliegen je om de oren. Naast de uptempo nummers is er ook ruimte voor een zachtere kant, zoals het nummer ‘Unconventional’ over onconventionele liefdes.  

Strak is het sleutelwoord: alle nummers zitten enorm goed in elkaar en klinken live nog beter dan op de platen. De zang is loepzuiver met een lekker randje, zoals we gewend zijn van Bjørgen, en gaat van gevoelig tot grunt. De gelaagde vocals maken er een prachtig vocaal geheel van. De uptempo drums gaan kneiterhard en vormen samen met de bas een steady ritmesectie. En ook de toetsen en gitaar rocken de pan uit en vullen elkaar precies aan waar nodig. Het is duidelijk dat deze band na zeven jaar nog steeds erg goed op elkaar is ingespeeld. De avond eindigt met een positieve noot van hoop die doorschemert door veel van de nummers: ‘Love Will Lighten The Dark’.

Tot april!

En na veertig minuten zit het er alweer op. De korte setlist smaakt naar meer. En dat gaat er komen! Op 21 en 22 april staat de band weer in De Vorstin, dit keer met een uitverkochte zaal voor zich. Daar heeft deze livestream ons zeker voor klaargestoomd. 

Livestream gemist? Terugkijken kan via deze link.