Wap Shoo Wap is voor menig alternatief Amsterdammer een naam. Bekend van positief uit de hand lopende punk en rock 'n' roll feesten in o.a. voormalig Pacific biedt de organisatie een plek voor de 'sound van Mokum'. Toen de feesten niet meer konden besloten ze het roer om te gooien. Met vers getekende jonge acts als The Covids en Doctor Velvet start het een record label, om die gemiste sound te representeren. Vanavond is het tijd voor de launch party vol kabaal bij Markt Centraal.

Markt Centraal in De Centrale Markthal, een locatie normaal niet publiek toegankelijk midden op het Food Center Amsterdam, opent vandaag de deuren voor Wap Shoo Wap. Markt Centraal is van dezelfde organisatie die ooit Pacific opgezet heeft. Pacific is één van de vele locaties die 'alternatief' Amsterdam de laatste jaren kwijt is geraakt. Maar, vrees niet: in de Markthal zullen ze vaker de deur voor jonge bands openen. Hoe mooi dus dat één van de eersten voor wie ze dat doen hun vertrouwde 'partners in crime' zijn: de oud-punkers van Wap Shoo Wap. We spreken tijdens de inloop met Gilian Profundo P., founder van Wap Shoo Wap Records. Ondertussen komt het publiek, het terrein over gebracht door een treintje, in plukken de ludieke locatie binnen. 

Het doel van Gilian met Wap Shoo Wap is duidelijk. Na zelf de alternatieve zalen plat te spelen, in het buitenland te touren en de 'mokum sound' te verspreiden is het tijd voor de jonge bands. Zij moeten ook die kans krijgen! Gilian mist de plekken om te spelen, zoals Pacific. De underground wordt de stad uit gebonjourd, terwijl de gefrustreerde 'mokum sound' groter wordt. Mensen hebben behoefte aan dat harde en maatschappijkritische geluid van punk en rock 'n' roll, maar jonge bands moeten wel kunnen oefenen en spelen. Die vlieguren maken, dat kan bij Wap Shoo Wap. De eerste acts zijn getekend: Fuck Fuck Fuck, Ivy Green, The Covids en Doctor Velvet. Acts met een noodvaart. Ze hebben een plek om te spelen gevonden en met die laatste twee is het nu tijd to "Mess Around to the Mokum Sound" bij deze record launch party.

Het publiek is lekker opgewarmd en de wil om los te gaan zit er sowieso vrij goed in. Op het 5000m2 grote plein in de Markthal kon het publiek zich na het treinritje vast vermaken met de pooltafels, een biertje, een pizza en herinneringen ophalen bij het bekend-van-de-aprilfeesten reuzenrad. Het is lang geleden dat we echt konden punken en deze ruige locatie, De Centrale Markthal zit midden in een renovatie, leent zich hier perfect voor. In de tent, welke op het plein staat, draaien de DJs het publiek verder warm. De tent is uitverkocht en de, pak hem beet, 400 punkers staan klaar. 

De jonge rock 'n' roll kids van Doctor Velvet mogen als eerste proberen de inmiddels afgeladen tent in de Centrale Markthal weg te blazen. Bewapend met gladde kapsels, glimmende instrumenten, strakke (leren) broeken en jeugdigde energie betreed het vijftal het podium. De scheurende saxofoon wisselt het scheurend stemgeluid van de frontman af en gedanst wordt er. Zowel op het podium als in het publiek. Rock 'n' roll leent zich voor een bepaalde manier van hard dansen. Net niet headbangen, maar hard knikken en die benen los te laten gaan. Doe er een heup bij en het gaat goed. Voor menig bezoeker een makkelijk spel, de band begeleid. Dit hebben we een tijd niet gezien en gehoord. 

De Markthal staat nog, maar het publiek toont scheuren. Positieve scheuren, want dat kan natuurlijk. Het energielevel is hoog, de temperatuur is gestegen, aan The Covids om de voorzet in te schieten. Het kostte ze weinig moeite. 

Bij de eerste tonen van de klassiek raggende punkgitaren is het publiek weer weg. De toch al stampend volle tent drukt naar de zijkanten, nu het midden territorium van de moshpit is geworden. Gelukkig ligt de beschermende bierlaag al op de vloer. De band speelt simpele 4-akkoorden nummers, waar ze over gaan verstaan we niet helemaal. Twee jonge meisjes vooraan in het publiek zijn de weg kwijt, ze kunnen niet anders dan dansen en schreeuwen om aandacht van de jongens en misschien ook het meisje (drumster) op het podium. Tijdens de set nodigen The Covids founder Gilian uit op het podium en samen werken ze door nog een nummer heen. Dat ze blij zijn om te spelen is duidelijk. Een band die ontstaan is door de pandemie heeft dat natuurlijk nog niet zo veel kunnen doen. 

Jong publiek krijgt weer show

Dit was een goede start voor Wap Shoo Wap en misschien wel een betere start voor het publiek. Ze konden pitten, drinken, dansen en sjansen. Op de locatie zelf komen was al een beleving. De fans gaven zich over aan de bands en de bands deden hetzelfde. Ze hielden elkaar niet altijd bij. Jong en oud samen in het publiek, maar voor jong denk ik het speciaalst. Die interactie, die kan bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van hun muzikale smaak. De plek om te spelen en het ontstaan van recordlabel Wap Shoo Wap voor de verdere ontwikkeling van de "Mokum Sound".

Check hier meer over Wap Shoo Wap Records. Markt Kabaal in Markt Centraal gaat verder, met in de eerstvolgende editie hiphoppers Soultrash en Jong Louis.