De muzikale bestanddelen voor de maand september lopen behoorlijk uiteen. Van rock, naar elektro en van daar naar Nederlandstalige hiphop. De inhoud loopt ook al sterk uiteen. Waar het bij de een over wrijvingen en spanningen gaat, is het weer anders bij de ander die het meer over het gevoel heeft. Dat allemaal in een decor van een haast surrealistisch landschap dat het nodige geweld weet te doorstaan. Oftewel de songs die over wrijvingen en gevoelens gaan, maar ook over geschiedenis. Zo zijn daar de nieuwe singles van Von Veh met ‘Friction’, SKINC met ‘Wat Je Met me Doet’ en Démira met ‘The Panthenon’. Als allerlaatste komt daar nog de nieuwe single 'SICK' van het Haarlemse Make Out Molly er nog doodleuk bij. Dus geen drie singles, maar vier over de maand september.

Von Veh geeft voorschot op EP

Wrijvingen en spanningen

De eerste single van hun nieuwe EP die nog moet gaan verschijnen, luidt al de nodige dynamiek in. Met Turmoil!Turmoil! maakt Von Veh een link naar de actualiteit. De onrust en ga zo maar door wordt uitgebreid besproken op deze single, maar de opvolger Friction zit muzikaal weer in het verlengde van de Amsterdamse band die pittige rock maakt. Met deze tweede single neemt Von Veh duidelijk een voorschot op de naderende EP die nog gaat verschijnen. Als het gaat om de inhoud doet Friction heel sterk denken aan de single Openly Remember. Zware kost over een tweestrijd als iemand jou om hulp vraagt, maar waarbij voor jou het allemaal de pet te boven gaat. Je wil wel, maar de energie wordt in je weggetrokken. Kortom wrijvingen, terwijl je misschien toch wat wil betekenen. Een hartverscheurende single.

Von Veh heeft daar al een EP releaseshow voor gegeven in Het Tankstation aan de noordkant van het IJ. De metro rijdt er langs, maar de Amsterdamse band dendert gewoon mee en achter de metro aan als het moet. Tel ook nog een optreden op in de Q Factory erbij op en Von Veh draait zich al lekker warm voor wat er nog komen gaat, want er moet wat tijd worden ingehaald.

Démira

Surrealistische tint op nieuwe single

Met Metropolis heeft Démira zich kwetsbaar opgesteld door het te hebben over onder meer haar eetstoornis. Inmiddels heeft ze alweer een opvolger uitgebracht, waarbij je vooral moet denken aan een auditieve surrealistische collage die je besprenkelt met een dosis hedendaagse popmuziek. ,,Mijn volgende single The Panthenon, gaat over een stamboom die in brand staat, het mensenoffer van Iphigenia, de sterkgeborene, de vervreemding en het beest van openbaring. Geïnspireerd door de geschilderde bergen van Georgia O’Keeffe, zwarte zonnebloemen in de winter, werkend door het vrij zwevende schuldgevoel, of gewoon laten gaan. Vernoemd naar de tempel die aardbevingen, vuur, oorlogen, explosies en plundering heeft weten te doorstaan en toch, hoewel gehavend, een krachtig symbool blijft”, zegt Démira over haar nieuwe single The Panthenon.

SKINC

Vlot liefdesnummer

SKINC heeft wederom weer een vlot lopend hiphopnummer afgeleverd. Het zit hem weer in het repeterende karakter van de keyboard die door de hele single terug is te horen. Allemaal in een vlot ritme, waarbij het opnieuw lastig is om stil te blijven zitten. Het is niet allen hiphop, maar SKINC doet het zelfs met een pakkend gezongen refrein wat prima blijft hangen. SKINC kruipt met het nummer Wat Je Met Me Doet gewoon in de huid van de jonge mens en daar is de beleving van de liefde misschien wel zuiver. Het kijken alleen al zet je in vuur en vlam. De liefde is al meer dan genoeg. De rest is bijzaak, want het gevoel van de liefde in je lijf is al meer dan genoeg.

Make Out Molly

Op de valreep

Koen Fris en Rens de Vries zijn bekend als bandleden van Tamagotchi Paradise dat eerder midden in de zomer nog de EP Sidereal heeft uitgebracht. Alleen heeft het tweetal nog een muzikale uitlaatklep en dat is Make Out Molly. Iets anders dan de laidback sound van Tamgotchi Paradise. Het duo pakt flink uit op de nieuwe single SICK en valt meer onder het betere gitaarwerk, oftewel garagerock. De single is een optelsom van de verschillende modi van angst. Deze komen in golven. Het tweetal ondersteunt dit thema door de tekst en muzikaal escaleert het tot een climax in het refrein. Op de valreep van september hebben ze hun nieuwe single gedropt die uiteraard bij 3 voor 12 Noord-Holland Vloedgolf voorbij is gekomen over dezelfde maand september.

Everly Brothers van de garage rock

Hoge energie en harmonie staan centraal

Koen en Rens omschrijven zichzelf als de Everly Brothers van de garage rock. Make Out Molly is volgens Koen en Rens waar hoge energie en harmonie centraal staan. Het gaat in een snel tempo met het betere gooi- en smijtwerk. Scheurende gitaren, pakkende hooks zijn de belangrijke ingrediënten die de muzikale koks van Make Out Molly laten klinken. Hoewel de inhoud een serieuze lading is het muzikaal gezien, voedsel waar je eigenlijk graag nog een keer bij wilt opscheppen. SICK is de start, want er zullen nog meer singles gaan volgen, gevolgd door de nodige optredens. Iets wat ze al in 2018 en 2019 ook al hebben gedaan.