Naast de gebruikelijke releases die je voorbij ziet komen, zijn er ook een aantal bijna onopgemerkt gebleven. Releases die je bij blijven, want veelzijdigheid is troef in de maand oktober. Van melancholische folk tot vuige rock en een combinatie van ska en hiphop. Het eerste is van de origine Alkmaarse Sterre Weldring die al eerder een NPO Radio 2 optreden heeft gedaan na het uitbrengen van haar debuut EP in 2021, de tweede komt van haar plaatsgenoten Black Operator, hoewel die bandleden ook uit Amsterdam komen. Als laatste zijn de twee Zandvoortse buurjongens Siggy & D1ns met ‘All Eyes On Me’ actief geweest. Andere releases van afgelopen maand zijn van Loupe met de EP ‘Spring ‘19’, maar ook van het Amsterdamse muzikale duo in de personen van Willem Wits en Marnix Dorrestein. Ciao Lucifer is nog steeds springlevend getuige hun single ‘Baby In The Back’. Daarnaast zijn ook POM en Voyou actief geweest met nieuw werk.

Sterre Weldring

Gewetensvolle single ‘Troubled’ legt ziel bloot

Haar stem doet soms denken aan Melanie Safka, maar de muziek van Sterre Weldring klinkt toch echt anders. Eerder heeft de Alkmaarse songwriter in 2021 al de EP Lost Lights uitgebracht. Afgelopen zomer heeft ze een cover van Josiah and the Bonnevilles met haar versie van The Best uitgebracht. Het blijkt dat Sterre toch gewoon bezig is gebleven en inmiddels heeft ze afgelopen maand nieuw materiaal uitgebracht. Dat is het geval met haar laatst verschenen single Troubled. Juist op die single doet haar stem zeker aan de illustere Melanie denken en het is een song waar het wel op lijkt of Sterre haar ziel bloot legt. Toch kan het herkenbaar zijn als je binnen een relatie op een punt komt te staan dat je een verantwoordelijkheid moet nemen. De vraag is alleen wie dat dan doet. Dit om verdere problemen te voorkomen, want het is al erg genoeg. De akoestische gitaar heeft wederom een vooraanstaande plaats op de single. Troubled is de eerste single van nog meer materiaal. ,,Het is de eerste single van mijn nieuwe EP die in april 2023 gaat uitkomen”, zegt Sterre.

Black Operator

Dollemans rit met de duivel

De band Black Operator heeft geen echte introductie meer nodig. Eerder hebben ze al het vuige Desolation Blues in 2020 uitgebracht, hoewel de band dat nummer al in 2019 heeft geschreven. Zoals bekend is dat nummer bijna in de vergetelheid geraakt door het vermaledijde ‘c’ virus. Een energieke band als Black Operator heeft daar de consequenties van moeten aanvaarden, wat al op zich een uitdaging is. Desloation Blues is nog uitgebracht op het album Black Operator. Inmiddels is Nederland van het slot af en dat is direct te merken, want Black Operator heeft er zin in. De band bestaat immers alweer zes jaar en er lijkt geen tijd meer te verliezen als het gaat om het materiaal wat de band wil uit gaan brengen.

Vuig en rafelig

Sterke metafoor over verslaving

Het vuige en rafelige wat over Black Operator heen hangt, is gebleven. Dat is zeker het geval op de single Devil’s Road want het geluid wat de band laat horen, doet soms sterk denken aan klassieke rockbands uit de jaren zestig. Het zijn misschien niet de muzikale voorbeelden waar Black Operator meekomt, maar de voorliefde klinkt er in door. Dampend zijn de mannen nog steeds. De laatste single gaat over wat er kan gebeuren met je verslaving. Het is een sterke metafoor die Black Operator gebruikt op Devil’s Road. Of zoals de band het zelfs omschrijft is de Diesel de priester met de duivel aan het stuur. Een behoorlijk contrast tussen het misschien het slechte en het wel hele slechte.

Siggy & D1ns

Op weg naar het album

De Zandvoorste buurjongens Siggy & D1ns hebben al het nodige achter hun naam staan. De doorbraak op streamingsplatform komt als het tweetal in februari dit jaar de single Rondjes uit brengen. De clip is net als de clip bij Familie opgenomen in de badplaats.

Ook met hun nieuwe clip en single All Eyes On Me heeft het tweetal weer op een aantal plekken in Zandvoort opgenomen. Kennelijk ontleent de badplaats zich uitstekend voor om op een andere manier in beeld te komen. Of burgemeester David Moolenburgh (zelf een muziekliefhebber en bassgitarist van een jazzband) daar blij mee is, is de vraag. Wel weet de burgemeester dat het duo Siggy & D1ns actief zijn, omdat hij Siggy bij de opening van een muziekstudio bij Jongerenwerk Zandvoort heeft gesproken. Daar gaat All Eyes On Me niet over, want het is weer door de ogen van Siggy & D1ns bekeken een hiphop waar een wat donker laagje. Voor de productie tekent Avenue die eerder al heeft gewerkt met onder meer Snelle.

Productief is het tweetal zeker. Het werk moet leiden tot een album waarmee Siggy & D1ns bezig zijn. Op Instagram laat het tweetal de vorderingen zien in de studio. Tijd voor andere zaken zijn er nauwelijks, want het tweetal omschrijft de productie als ‘soldatenwerk’. Als die omschrijving ergens aan gekoppeld wordt dan weet je het wel.