Februari brengt net als de eerste maand van het jaar 2022 het nodige nieuws, waarbij je even stil mag staan. De muziek die in deze maand is uitgebracht, lijken wel metaforisch voor de situatie in de wereld. Teksten om bij na te denken, maar ook om aandacht te vragen voor het kleine. Van twee singer-songwriters tot heuse Nederhop uit de badplaats Zandvoort, waar twee jonge hiphoppers de mensen bij TopNotch hebben overtuigd van hun kwaliteiten. Er is wel degelijk wat te beleven.

De donkere kant van Francis Alban Blake

On Darkness laat zielenroerselen zien van vrijwillig verdwenen muzikale poëet en dichter

Op weg naar de rituele album release Passages van Francis Alban Blake in de PX Volendam op 1 april, is er weer een nieuwe single verschenen van de man achter het pseudoniem Francis Alban Blake, Frans de Blaak. Hoewel hij het zelf niet doet, maar het heeft achtergelaten aan Frank Bond, is de opvolger van Storm Behind A Window en More Is Not The Answer er één met een ongekend rafelrandje. Het nummer On Darkness past in dit tijdsbeeld.

Frank op Frans z'n harmonium (Ella Tilgenkamp)

Ontstemde harmonie handelsmerk

Een symfonie van mysterieuze en haast onheilspellende klanken

Waar bij More Is Not The Answer voor het eerst het ontstemde instrumentarium van Francis Alban Blake is te horen, klinkt dat op de derde single van het nog te verschijnen album Passages mysterieus en zelfs onheilspellend. Frank Bond die het muzikale nalatenschap afwerkt van Francis Alban Blake geeft een inkijk over deze bijzondere en vrijwillig verdwenen man uit Warder. Het lijkt of Frans de Blaak (die schuilgaat achter Francis Alban Blake) wel een vooruitziende blik heeft met wat er in de hedendaagse wereld gebeurt. Is dat een reden om zich niet te melden? Hoe kijkt Frans zelf tegen de huidige situatie aan, als hij nog ergens rondloopt op deze wereld. Met het verschijnen van de derde single wordt de nieuwsgierigheid wel meer en meer gewekt met wat er op het album nog moet gaan komen. Tegelijk is het ook een spiegel naar ons eigen handelen met de teksten die op de single On Darkness zijn te horen.

Oncomfortabel nieuw

Terug van weggeweest met nieuwe single

Songwriter Elenne May is weer terug van weggeweest. In 2012 brengt Elenne haar debuutalbum Misleadingly Soft uit. Daarna brengt ze vanaf 2015 een EP trilogie uit met de titels Sheep For Fiber, Stairs Raise Children en Veggie Patch In The Desert uit. De inmiddels in Uithoorn woonachtige Elenne heeft inmiddels haar nieuwe single en clip Uncomfortably New uitgebracht, waarin zij eigenlijk ouderwets klinkt.

De inhoudelijke kant van de single mag er eveneens zijn, want in deze tijden is het wel eens ongemakkelijk als je ergens vreemd kunt voelen. ,,Voor ieder mens die zich ooit een vreemde heeft gevoeld, nieuw ergens of anders dan verwacht. Alles voelt ongemakkelijk als je nieuw bent. We zijn allemaal fluwelen wezens", zegt Elenne over haar nieuwe single. Er is een clip te vinden van Uncomfortably New die te zien is op You Tube.

Rondjes levert aandacht op

Nederhop uit Zandvoort

Het tweetal Siggy & D1ns hebben de laatste twee jaar al een tweetal nummers uitgebracht die beiden terug zijn te vinden op streamingsdienst. Zowel Gestift en Field zijn ontstaan op een zolderkamer. Inmiddels heeft de vader van D1ns nadat die de muzikale kwaliteiten bij zijn zoon ziet een kleine studio gemaakt waar ook de nieuwe single Rondjes is gemaakt. Vette Nederhop met de beelden die voor zich spreken. Iets wat niet onopgemerkt is gebleven, want het Zandvoortse tweetal weet de aandacht te trekken van TopNotch en dat is een gerenommeerd label in Nederland als het gaat om het uitbrengen van materiaal uit Nederland. De clip versterkt het aantal bezoeken op streamingsdienst Spotify. De teller is nog niet gestopt.