2022 is inmiddels begonnen, maar 2021 ligt nog kortgeleden achter ons. December heeft het nodige nieuwe materiaal opgeleverd, waarvan een aantal nog de moeite waard zijn om te worden meegenomen in het overzicht. Het gaat van folk naar hiphop tot en met singersongwriter materiaal. Op dit moment is de boel nog op slot, maar creativiteit is er en straks komt het weer tot leven bij de optredens die nu nog zijn uitgesteld.

Eerste single van debuut EP

Melodieuze hiphop uit Zaanstad

Met de single '123 Love' zet Bryan Richard de eerste stap richting een debuut EP. Eerder heeft hij in mei 2021 samen met Jay Secret het nummer 'Signs' uitgbracht, maar Bryan wil nu toch iets van zichzelf. Roffelende en elektronische drumritmes dragen het nummer. Het is alsof je in een geluidsmolen zit, waar je niet uitkomt. Alsof het gaat om een zwerm bijen die rondom je hoofd zoemen. Iets wat terug te horen is in het nummer zelf, want als je eenmaal verliefd bent, is er soms geen ontsnappen aan en kun je eigenlijk maar aan één ding denken. Die liefde op een eindeloze roze wolk.

Het antwoord op meer is minder

'Als iets kapot is, mag het ook kapot klinken'

De zoektocht naar Francis Alban Blake duurt voort. Achter dit pseudoniem schuilt Frans de Blaak die in 2018 is verdwenen. Zelfs Google vindt niets van de eigenaardige muzikale filosoof die een aantal poëtische teksten heeft nagelaten. Zo ook bij 'More Is Not The Answer', waarbij Frans in de studio van King Forward Records tegen Frank Bond zegt: ,,Als iets kapot is, mag het ook kapot klinken". De muzikale filosoof heeft een aantal muziekstukken achtergelaten waarmee de eerder genoemde Frank Bond aan de slag is gegaan.

Vanuit de natuur bekeken

Song over de klimaatcrisis

Met de start van 2022 is de crisis rond het klimaat nog lang niet opgelost. Het is waar 'More Is Not The Answer' over gaat. Frank omschrijft de muziek van Blake als een soort kluizenaarsgeluid. Iets wat heel duidelijk terug is te horen op de tweede single. Op de tweede single klinken de instrumenten bewust ontstemd, maar tegelijk passen ze ook in het geheel, wat het arrangement bijna magisch maakt. Die magie moet danslerares Julia van Enk gevoeld hebben, op het moment dat deze Frans de Blaak voor haar verschijnt, omdat hij vindt dat er bij zijn muziek ook een bepaalde dans hoort. De mysterieuze magie van Francis Alban Blake laat sporen na in het grijze polderlandschap van Noord-Holland.

Extraatje van Labasheeda

Ingetogen stukken op 'Old Traditions'

Op de valreep voor het einde van 2021 heeft Labasheeda nog een viertal nummers uitgebracht die goed genoeg zijn voor een EP. 'Old Traditions' laat wel iets van het geluid van Labasheeda horen, maar het klinkt veel meer ingetogen. Het is een mix van folk en bluesrock. In de uitzending van 16 december bij Alternative FM legt frontvouw Saskia van der Giessen uit wat de gedachte is van deze EP. Sowieso past 'Old Traditions' in deze tijd van het jaar waar buiten de winter is en binnen een haardvuur brandt. Dat komt vooral tot uitdrukking bij 'Cold Days', waarbij Saskia wederom de viool laat klinken.