Mei is alweer een dikke week onderweg, waarbij de nodige bevrijdingsfestivals zijn gehouden, waaronder de oudste van Nederland in Haarlem. Naast de nieuwe muziek die in april op deze website de nodige aandacht heeft gekregen, is er eveneens nieuw materiaal uitgekomen die niet zo maar terzijde geschoven mogen worden. Kafka heeft na een Nederlandstalige song in maart de Engelstalige single Bye Bye Boomerang uitgebracht. Datzelfde geldt voor het Amsterdamse gezelschap Holysloot en uit Zandvoort het Nederlandstalige hiphop duo Siggy & D1ns.

Afscheid van een tijdperk

Vaarwel van de macho man

Bye Bye Boomerang is een actuele song net als de Nederlandstalige voorganger De Wereld Wiebelt. Dafne Holtland en Frank van Kasteren vertellen op hun nieuwe single dat er geen ruimte meer is voor de taal van spierballen. ,, Bye Bye Boomerang is een afscheid van het tijdperk van de Masculine Manly Man. Een afscheid van het tijdperk van de Macho en de Alpha Male. De cowboy, de slechterik, de motorjongen. Net als de appendix: ze hebben geen functie meer maar zorgen voor onevenredig veel turbulentie. Om van dit terugkerende fenomeen, zoals de boemerang, af te komen, moet je niet je greep verstevigen of harder gooien, maar gewoon stoppen met gooien”, zegt het tweetal over de single. In het hier en nu is de vraag wie er als eerste gaat stoppen met terug te gooien. Tijdens hun albumrelease in het Patronaat van afgelopen najaar heeft Kafka de single al laten horen.

Voormalige bandleden JAGD gaan door in Holysloot

Tweede single 'Wandering' laat veelzijdigheid zien

Waar de eerste single Bloomer nog stevig klinkt is de tweede single Wandering totaal anders. Het is duidelijk dat het muzikale bloed van drummer Timo Mes en gitarist Jos Neering blijft kruipen waar het niet gaan kan. Inmiddels vormt het tweetal samen met Daan Nugter nu Holysloot vormen. Wandering heeft een apart intro. Alsof het lijkt dat je in een Super Mario game terecht bent gekomen in de jaren tachtig. Datzelfde geluidje klinkt ook halverwege door waar bovendien een stuk Nederlandstalige tekst te horen is binnen de Engelstalige song. De single heeft daardoor een dromerige lading waarin herinneringen en het nu in doorklinken. Het is een tijd van komen en gaan.

Vriendschap door dik en dun

Kansen pakken in het leven

Sinds ze met Rondjes de aandacht hebben getrokken bij TopNotch (waar ook onder meer de inmiddels recent overleden Henny Vrienten zijn materiaal heeft uitgebracht), bespreekt het tweetal op de nieuwe single Familie hun wortels en het pad wat ze nu bewandelen. Het is rauw en duidelijk waarin Siggy & D1ns heel duidelijk vinden dat loyaliteit een belangrijke waarde is. Hoewel de echte familie zeker een belangrijke rol speelt, is het de vriendschap die minstens zo belangrijk is. Het is te vergelijken met familie hebben en erop terug kunnen vallen. Steunen in voor- en tegenspoed. Een eerlijke single met een eerlijk verhaal. Kortom het is een zoektocht die ieder jong mens heeft als het gaat om dit soort vragen.