Het Amsterdamse Grachtenfestival is weer in volle gang. Van 12 tot 22 augustus spelen er verschillende muzikanten verspreid over de stad. Radiohop speelt in het bescheiden, gezellige Cinetol in de Pijp. Met hun eigenzinnige mix van hiphop, jazz, funk en soul, weten ze een uur doen voelen als een kwartier.

Intieme sfeer

Het concert begint om één uur ‘s middags. De zaal is bij binnenkomst zo goed als vol en precies op tijd lopen de vier jongens die de groep vormen het podium op. Vrijwel gelijk beginnen ze met spelen en de zaal vult zich met relaxte jazz-muziek en psychedelische visuals. Het enthousiasme spat ervan af en dat werkt aanstekelijk op het publiek. Er wordt flink op de beat mee geknikt, maar vooral veel gelachen. Er hangt een persoonlijke en ontspannen sfeer.

Visuals

De visuals zijn uitbundig en maken het podium een mengelmoes van rood en paars. Het vult de muziek en de uitstraling van de groep goed aan en maakt het concert niet alleen interessant om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Bij elk nummer veranderen de visuals en wordt de zaal verlicht door de speciale effecten. 

 

Bitterballen

De setlist is divers en blijft interessant. De groep wisselt van rustige jazz naar funky, meer elektronische muziek en zelfs covers zoals de hiphop klassieker 'Worst comes to Worst' van Dilated Peoples. Dit doen ze met een combinatie van een keyboard, basgitaar en drums. Met een indrukwekkende basgitaar- en drum solo blijven ze het publiek verrassen en blijft de energie hoog. Er wordt aan één stuk doorgespeeld, totdat het einde nadert en de groep hun nieuwste nummer aankondigt, genaamd ‘Bitterballen’. De titel belooft veel goeds en na het gelach van het publiek laten ze het horen. ‘Bitterballen’ maakt haar naam waar; het nummer klinkt energiek, iedereen is aan het dansen en de jongens van Radiohop genieten fanatiek mee.

 

Afsluiter

Als afsluiter schreeuwt de bassist dat ze nog een extra nummer willen spelen. Het publiek mag kiezen: rustig of funky? Uiteraard wordt er gekozen voor funky, maar voordat ze beginnen, wordt iedereen naar voren geroepen. Wanneer ze eenmaal beginnen met spelen barst het los en wordt er opgewekt gedanst en genoten. Na afloop ontvangt de groep rozen en wordt er nog wat gegrapt over het veel te vroege tijdstip van het concert. Radiohop zorgt met hun unieke geluid en ontspannen houding voor een boeiende middag.